Teiginiai


Gabrielius Landsbergis su žmona Austėja sumąstė pardavinėti visus savo darželius, už 800 tūkst. eurų nusipirko NT užsienyje. Kalba eina apie tai, kad tarakonai, žiurkės tepa slides iš skęstančio laivo – jis netiki Lietuvos ateitimi.

Verdiktas


Melas. Retorinį klausimą, kur susiruošė užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio šeima, iškėlė Seimo narys Aurelijus Veryga. A. Landsbergienės verslo atstovai paneigė informaciją apie pardavimą.


Melo detektoriaus komentaras


Balandžio 11 dieną Seime vykusiame Vyriausybės pusvalandyje, kuriame opozicijos atstovai gali užduoti klausimus ministrams, parlamentaras A. Veryga teigė, kad „mus pasiekė tokia įdomi informacija, kad užsienio reikalų ministro šeima bandė parduoti savo mokyklų tinklą Vokietijos investuotojams ir jiems tas sandoris nepavyko. Jo sutuoktinės deklaracijoje nurodytas turto užsienyje įsigijimas, tai norėjau paklausti ministro, kur jis susiruošė su šeima?“ (čia nuo 2 val. 20 min.).

Po šio pasisakymo socialiniuose tinkluose pasipylė įrašai, kuriuose teigiama, kad Landsbergių šeima viską parduoda ir ketina pabėgti iš Lietuvos, nes netiki jos ateitimi, esą ji gali būti okupuota.

Klaidinanti žinutė

Tiesa ta, kad nėra jokių įrodymų, tik A. Verygos žodžiai, kad A. Landsbergienė bandytų parduoti savo verslą.

Ji yra vienintelė akcininkė ir vadovė bendrovės „Kibirkštis“ (čia), kuriai buvo perduotas bendrovių „Vaikystės sodas“ ir „Karalienės Mortos mokykla“ valdymas (čia). Bendrovė „Vaikystės sodas“ vykdo privačių darželių veiklą, o „Karalienės Mortos mokykla“ – mokyklų.

Registrų centro duomenimis, ir šiuo metu A. Landsbergienė yra bendrovės „Kibirkštis“ akcininkė ir vadovė, o tai reiškia, kad jai priklauso ir „Vaikystės sodas“, ir „Karalienės Mortos mokykla“.

„Tai – melaginga, klaidinanti informacija. Šis niekuo nepagrįstas ir tikrovės neatitinkantis naratyvas yra skleidžiamas prorusišką propagandą platinančių veikėjų. Nei derybų, nei sandorio su investuotojais iš Vokietijos nebuvo. Planų palikti Lietuvą taip pat nėra“, – „Melo detektoriui“ teigė bendrovių „Vaikystės sodas“ ir „Karalienės Mortos mokykla“ rinkodaros ir komunikacijos vadovė Vaidilė Šeškevičienė.

Valstybei mokesčių inspekcijai pateiktoje pajamų ir turto deklaracijoje nurodyta, kad A. Landsbergienė nekilnojamojo turto (gyvenamąjį namą ar jo dalį) įsigijo 2022 metais, jo vertė siekia 795 tūkst. eurų (čia).

G. Landsbergio pajamų ir turto deklaracijoje įrašų apie užsienyje įsigytą nekilnojamąjį turtą nėra (čia).

G. Landsbergis apie pasitraukimą iš Lietuvos ar politikos nėra užsiminęs, jis tik ne kartą patikino, kad nebesieks dar kartą tapti Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininku, o jo kadencija baigiasi kitais metais. Šiai partijai jis vadovauja nuo 2015 metų (čia).

G. Landsbergis pastaruoju metu pagarsėjo savo karo retorika, kai grėsmingai įvardija, kad Rusija gali pulti ir NATO, ir Lietuvą (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)