Teiginiai


Latvijoje anglų kalbą apskritai moka tik 27 proc. šalies gyventojų.

Verdiktas


Trūksta konteksto. Naujesnių šaltinių duomenimis, anglų kalbą šalyje moka daugiau žmonių.

Melo detektoriaus komentaras


Įraše pasakojama situacija iš internete klaidžiojančio video, kaip Anykščiuose apsipirkinėjusi latvė susilaukė neigiamų komentarų, kad kalba rusiškai. Pridedamas teiginys: „Gal būtų ir nieko, bet ta rusiškai kalbėjusi yra latvė. Latvijoje anglų kalbą apskritai moka tik 27% šalies gyventojų“ [citatos kalba netaisyta, – aut. past.].

Duomenys, kad tik vos trečdalis Latvijos gyventojų moka anglų kalbą, paimti iš 2012 m. Europos Komisijos ir „Euromarobetro“ apklausos apie kalbas Europos Sąjungoje. Apklausos duomenys rodo, kad tokie rezultatai pasiekti lyginant visas amžiaus grupes. Nors, pavyzdžiui, 15–34 m. grupėje net 42,03 proc. moka angliškai (čia).

Klaidinanti žinutė

Kaip teigiama, Latvijai išsivadavus iš Sovietų Sąjungos okupacijos, nuo 10 deš. anglų kalba darosi vis populiaresnė tiek gyvenime, tiek kultūroje. O jos mokėjimo lygis priklauso nuo amžiaus grupės (čia ir čia).

Remiantis Latvijos visuomeninio transliuotojo 2023 m. duomenimis, dabar situacija dar labiau pasikeitusi. Reprezentatyvios apklausos metu, kai buvo apklausti 18–69 m. amžiaus 8764 respondentai, nustatyta, kad angliškai bent supranta 64 proc. jų, o 46 proc. teigė, kad jų lygis – „pažengęs“ (čia).

Todėl neteisinga vienareikšmiškai teigti, kad Latvijoje tik vos trečdalis žmonių moka anglų k.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)