Teiginiai


Kinijos gatvėse mobilūs krematoriumai degina žmonių, susirgusių liga „X“, lavonus.

Verdiktas


Manipuliacija. Mobilūs krematoriumai skirti naminiams gyvūnams, o ne žmonėms. Kremavimo paslaugos gyvūnams tiekiamos ir kitose šalyse. Tai niekaip nesusiję su liga „X“ – hipotetiniu ligos sukėlėju.

Melo detektoriaus komentaras


„Pranešimuose iš Kinijos teigiama, kad atsirado nauja „X “ liga, kuria sergančios laboratorijoje tiriamos pelės žūsta 100 %. Tuo pat metu Kinijoje montuojami mobilieji krematoriumai. Kaip tai interpretuojate?“, – teigia vienas socialinio tinklo „TikTok“ naudotojas.

„Pažvelkite ir tikriausiai galėsite palyginti. <...> Šiuo metu daugelio markių transporto priemonės turi įvairių stilių mobiliąsias kremavimo transporto priemones. Jei šis dalykas išpopuliarės, ateityje žmonių kūnai nebus išmetami į upes, jie tiesiog išnyks ore“, – byloja ant vaizdo įrašo esantis užrašas kinų kalba.

Tačiau vaizdo įrašo pabaigoje pasirodo dar vienas užrašas šia kalba. Išvertus į lietuvių kalbą jis reiškia: „Speciali kremavimo transporto priemonė, skirta naminių gyvūnėlių laidotuvėms. <...> Paprastas valdymas ir automatinis uždegimas“.

Klaidinanti žinutė

„Google“ vaizdų paieška leido atrasti identiškos išvaizdos mikroautobusus (čia), kurių gamintojas yra „Changan“, o modelio serija – „M80“.

Vaizdo įraše nufilmuoto automobilio ir „Google“ vaizdų paieškos rezultatų palyginimas

Detalesnė paieška atskleidžia, kad tokie mikroautobusai parduodami su kremavimo įranga gyvūnams (čia).

Internete galima rasti gyvūnams skirtų mobilių kremavimo automobilių ir už Kinijos ribų. Tokias paslaugas teikiančių mikroautobusų galima yra tiek Indijoje (čia), tiek Japonijoje (čia).

Kas yra liga „X“?

Internautai dar labiau klysta, įtraukdami ligą „X“ į šią melagieną. Liga „X“ yra PSO sugalvotas pavadinimas, naudojamas apibūdinti hipotetinį patogeną, kuris vieną dieną gali sukelti epidemiją ar pandemiją taip, kaip ją sukėlė SARS-CoV-2 virusas, kurio plitimui nebuvo tinkamai pasiruošta. Kitaip tariant, tai nėra liga, plintanti Kinijoje.

PSO 2018 m. įtraukė ligą „X“ į savo prioritetinių patogenų sąrašą. Tai ligų, dėl kurių PSO ragina skubiai paspartinti mokslinius tyrimus ir technologinę plėtrą, sąrašas. Į žinomų patogenų sąrašą įeina Sunkus ūminis respiracinis sindromas (SARS) ir Ebola (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją