Trečiadienio vakare Visagine įvyko miesto gyventojų susitikimas su partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderiu R. Paksu. Kadangi ankstesnis susitikimas vyko perpildytoje kultūros centro „Draugystė“ salėje, kurioje netilpo visi norintys paklausyti buvusio prezidento, šįkart susitikimą nuspręsta surengti aikštėje šalia Šv. apaštalo Pauliaus bažnyčios. Susirinkusiųjų prašymu visos kalbos buvo sakomos rusiškai.

Šį kartą į susitikimą, kuriame taip pat dalyvavo partijos Visagino skyriaus pirmininkas Dmitrijus Podčerninas ir Zarasų skyriaus pirmininkas Algimantas Dumbrava, susirinko apie tris šimtus žmonių. Apie pagrindinius partijos „Tvarka ir teisingumas“ priešrinkiminės programos aspektus papasakojo Dalius Barakauskas, kuris kažkada Rolando Pakso vyriausybėje vadovavo Transporto ministerijai. Jis ir pristatė visaginiečiams partijos lyderį.

Pasiskundęs tuo, kad įstatymai draudžia AE teritorijoje naudoti aviacinį transportą, todėl reikėjo sraigtasparnį pakeisti automobiliu, R. Paksas savo kalboje išvardino praktiškai visas atomininkų miesto gyventojams aktualias temas.

Susirinkusiuosius jis patikino, kad antrojo Ignalinos AE bloko darbas nebus nutrauktas ir po 2009 m., nepriklausomai nuo Briuselio biurokratų sprendimo, nes jį uždarius Lietuvai gresia ekonominis nuosmukis. „Mes parengėme priemones, skirtas nukelti Ignalinos AE uždarymo terminą. Atominė elektrinė elektros energiją turi gaminti tol, kol antrąjį bloką galima saugiai eksploatuoti ir kol nebus pastatyta nauja jėgainė, – pasakė R. Paksas. – Visos kortos mūsų rankose. Nereikia įkalbinėti Europos valdininkų. Lietuva turi argumentuoti savo atsisakymą pirma laiko uždaryti AE pateikusi juridinius dokumentus.“

Jis pažadėjo atšaukti „privatizavimo“ sprendimus, dėl kurių Lietuva neteko gamyklų, fabrikų, laivyno ir kitų strateginių objektų, taip pat pažadėjo patraukti atsakomybėn politikus, kurie „prisidėjo prie šio reikalo“.

Duos po kompiuterį

Kiekvienam abiturientui buvęs prezidentas pažadėjo padovanoti po nešiojamąjį kompiuterį, o aukštąjį mokslą padaryti nemokamu. Taip partija „Tvarka ir teisingumas“ tikisi sumažinti skaičių abiturientų, kurie po mokyklos baigimo išvyksta iš šalies. „Užsienyje gyvena 523 tūkst. jaunų Lietuvos piliečių. Reikia sukurti tokias sąlygas, kad jie norėtų grįžti. Manau, jog tai visiškai realu“, – pasakė R. Paksas, kaip pavyzdį pateikęs Airiją, kurios dauguma piliečių grįžo į tėvynę, kai šalies ekonomikoje įvyko teigiami pokyčiai.

Rolandas Paksas paklausė, ar ne laikas būtų Lietuvoje panaikinti mirties bausmė moratoriumą, nes, jo nuomone, mirties bausmės nusipelno nusikaltėliai, įvykdę ypač sunkius nusikaltimus.

Jis taip pat kalbėjo apie būtinybę pagerinti kriminogeninę padėtį šalyje, padaryti skaidresnį teisenos procesą, suteikti žmonėms galimybę rinkti merą tiesioginio balsavimo būdu, perpus sumažinti Seimo narių skaičių, nes, pasak partijos lyderio, „šaliai, kurioje liko vos 3,3 mln. gyventojų, 141 parlamentaras yra per didelis skaičius“.

Po susitikimo su rinkėjais partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovai atsakinėjo į vietos televizijos „Sugardas“, organizavusios tiesioginę transliaciją iš studijos, žiūrovų klausimus. Skambučių buvo daug. Kaip ir reikėjo tikėtis, labiausiai visaginiečiams rūpėjo galimybė pratęsti Ignalinos AE eksploatavimo terminą.

Žmonės taip pat domėjosi, ar uždarius AE bus taikomas lengvatinis tarifas 30 km zonoje, kurioje yra radioaktyviųjų atliekų saugykla, taip pat ar Lietuvoje kokios nors jėgos suinteresuotos, kad nepavyktų referendumas dėl antrojo AE bloko eksploatavimo termino pratęsimo ir ar šis referendumas nėra tiesiog politinė akcija, kurios rezultatai neturės jokio poveikio sprendimui dėl pirmalaikio AE uždarymo.

Susižavėjimą kelia R. Pakso oratoriniai gebėjimai: nepaisant to, kad teko kalbėti rusiškai, jis parodė, jog ne tik kontroliuoja padėtį mieste, bet ir moka sakyti būtent tai, ką labiausiai tikėjosi išgirsti visaginiečiai.

Be „atominio“ klausimo miesto gyventojus, ypatingai vyresnio amžiaus žmones, jaudino ir kalbos problema: „kodėl Lietuvoje pažeidžiama Europos konvencija dėl nacionalinių mažumų kalbų?“. „Todėl, kad dabar įstatymas dėl kompaktiškai gyvenančių nacionalinių mažumų teisių prieštarauja valstybinės kalbos įstatymui“, – atsakė Rolandas Paksas.

V.Adamkus dirba JAV?

Į klausimą, ką buvęs prezidentas galvoja apie Lietuvos poziciją Gruzijos – Rusijos konflikte, R. Paksas atsakė, kad dabar, kai yra daug objektyvios informacijos šiuo klausimu, yra aišku, kad labiau apsimoka laikytis diplomatinės pozicijos: negalima kelti įtampos abiejose valstybėse ir didinti jų priešpriešos.

Apie Valdo Adamkaus veiksmus Rolandas Paksas pareiškė, jog jam „kartais atrodo, kad su Rusija besiribojančios šalies prezidentas išreiškia ne lietuvių, o amerikiečių tautos ir vyriausybės poziciją“.

Visaginiečius taip pat domino, kokie Rolando Pakso šansai tapti Vilniaus meru. „Šansai šimtaprocentiniai, – įsitikinęs partijos vadovas, – tačiau aš nesiekiu užimti šio posto, nors ir manau, kad jis garbingas, o sostinės mero darbas yra įdomus. Turiu kitų planų – noriu tapti šalies prezidentu ir juo tapsiu,“ – kukliai pasakė R. Paksas.