„Labai svarbu ir sveikintina, kad pastato šeimininkas supranta šios vietos reikšmę, todėl tikiuosi, kad turėsime gražų privataus verslo ir savivaldos bendradarbiavimo pavyzdį“, - DELFI teigė Vilniaus vicemeras Algirdas Paleckis.

Jo teigimu, yra vienintelė galimybė įgyvendinti Tautos namų projektą – bendradarbiauti su verslininkais, kuriems šiuo metu priklauso visi Profsąjungų rūmai.

Savivaldybė taip pat galėtų išpirkti rūmus arba pasiūlyti verslininkams mainus, tačiau tokie variantai nesvarstomi: „Išpirkti labai daug kainuotų, o mainais neturime ko pasiūlyti“.

Pastatą ant Tauro kalno šiuo metu valdo bendrovė „VIPC Vilnius“, supirkusi abi jo dalis iš profsąjungų ir investicijų bendrovės „Hermis Capital“.

„Aš manau, kad šioje išskirtinėje Vilniaus vietoje gali sutilpti ir visuomeninės kultūrinės, ir komercinės erdvės“, - DELFI teigė „VIPC Vilnius“ direktorius Darijus Vilčinskas.

Jo teigimu, kartu su Tautos namais būtų statomas arba „labai geras viešbutis, arba prestižinių biurų pastatas“. Verslininko skaičiavimu, projekto kaina gali siekti iki 300 mln. litų.

Kokia dalimi prisidės sostinės savivaldybė, savo ruožtu ketinanti kreiptis paramos į Vyriausybę, priklausys nuo Tautos namams pastate skirto ploto.

DELFI žiniomis, verslininkai naujajame pastate siekia išlaikyti dabar turimą plotą (apie 19 tūkst. kv. m.), todėl naujasis pastatas turės būti didesnis, kad jame tilptų muziejus, klasikinės muzikos koncertų ir teatro salės bei patalpos meno kolektyvams.

„Tikrai nestatysime dangoraižio. Pastato aukštis neviršys šalia pastatytų namų lygio“, - patikino D. Vilčinskas.

Kaip DELFI teigė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas, naujasis pastatas galėtų būti praplatintas aplinkui esančių automobilių stovėjimo aikštelių sąskaita, o garažas būtų įrengtas po pastatu.

Naujojo pastato projektavimui ketinama skelbti tarptautinį architektų konkursą.

G. Paluckas patikino, kad senieji Profsąjungų rūmai grius tik tuomet, kai bus visiškai susitarta dėl naujų statybos, išduoti visi leidimai: „Iš pradžių turės būti patvirtintas teritorijos detalusis planas, pasirašyta sutartis dėl patalpų pasidalinimo, suderintas techninis projektas ir išduotas statybos leidimas. Tik tada bus griovimas ir prasidės statybos“.

Plytinio keturių aukštų pastato ant Tauro kalno stilius vadinamas socialistiniu istorizmu. Jis pastatytas 1963 metais.

Prieš porą metų dešiniojoje pastato dalyje buvo kilęs didžiulis gaisras, netrukus po to profsąjungoms priklausęs pastatas atiteko verslininkams.

Tautos namų idėja gyvuoja jau visą šimtmetį. Teigiama, kad pirmasis apie „reikalą lietuviams turėti Tautos namus“ 1907 m. per Lietuvių mokslo draugijos steigiamąjį susirinkimą paskelbė daktaras Jonas Basanavičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)