Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį atmetė Prancūzijos verslininkų atskirąjį skundą ir laikinųjų apsaugos priemonių nepritaikė. Teisėjų kolegija pažymėjo, kad Kauno apygardos teismo nutartis yra pagrįsta.

Prancūzijos bendrovė teismui skundėsi dėl neteisėto derybų nutraukimo bei nuostolių atlyginimo. Iš Kauno miesto savivaldybės administracijos jie siekia prisiteisti daugiau kaip 8 mln. 374 tūkst. Lt nuostolių bei „prarastos galimybės vertę“ - daugiau kaip 12 mln. 405 tūkst. Lt. Šiuos pinigus verslininkai esą prarado nutraukus sutartį dėl Kauno arenos Nemuno saloje projektavimo, statybos ir eksploatacijos koncesijos.

Kol ieškinys dar neišnagrinėtas, „Bouygues Batiment International SA“ siekė, kad teismas sustabdytų arenos projekto vystymą bei uždraustų Kauno savivaldybei vesti derybas su trečiaisiais asmenimis dėl rūmų projektavimo, statybos darbų vykdymo ir eksploatavimo, kol bus išnagrinėta civilinė byla.

Be to, jie teismo prašė savivaldybei uždrausti naudoti ar bet kokiu būdu perduoti tretiesiems asmenims anksčiau perduotą konfidencialią informaciją – verslo planą su visais su juo susijusiais duomenimis bei pagal projektavimo sutartį perduotus Kauno arenos komplekso projektavimo darbų dokumentus ir rezultatus.

Prancūzai nurodė, kad jie nepagrįstai buvo pašalinti iš derybų bei dėl jų patyrė didelius nuostolius. Be to, jie pabrėžė, kad projektas vykdomas pagal ES teisę, kurios direktyvos įpareigoja taikyti efektyvius pažeistų teisių gynimo būdus.

„Šiuo metu nėra užtikrinama kitų ES valstybių įmonių galimybė dalyvauti tokio masto projekto įgyvendinime, o tai kartu reiškia vieno pagrindinių ES funkcionavimo principų – laisvo kapitalo judėjimo pažeidimą ir diskriminavimą, - atskirajame skunde rašė Prancūzijos bendrovė. - Tokie Kauno savivaldybės veiksmai gali iššaukti atitinkamų ES institucijų reakciją, Lietuvai gali būti taikomos atitinkamos sankcijos. Todėl tikslinga stabdyti bet kokias tolimesnes derybas su kitais asmenimis ir ieškoti taikos galimybės su ieškovu“.

Tačiau skundą išnagrinėjusi teisėjų kolegija nusprendė, kad Prancūzijos bendrovės prašomos laikinosios priemonės yra „nesusijusios su teismo sprendimo priteisti ieškovo reikalaujamas pinigų sumas įvykdymo pasunkėjimu ar negalimumu“.

„Ieškovui pakeitus ieškinio reikalavimo dalyką, esant taikos sutarties sudarymo galimybei ar paaiškėjus naujoms aplinkybėms, kurios turi reikšmę laikinųjų apsaugos priemonių taikymui, įstatymu suteikta galimybė kreiptis į teismą su nauju prašymu dėl jų taikymo“, - teismo nutartyje pažymėjo Lietuvos apeliacinis teismas.

DELFI primena, kad Kauno savivaldybei nutraukus derybas su prancūzais, areną ėmėsi projektuoti architektas Eugenijus Miliūnas. Manoma, kad arenos pastatas kainuos 153 mln. Lt, o infrastruktūrai sukurti prireiks dar 63 mln. Lt. Kauno savivaldybė jau yra paėmusi 8 mln. Lt paskolą tilto į salą statybai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją