Kadangi atrankos komisija jau paskelbė savo vertinimą, galutinį sprendimą turėtų priimti prezidentas Valdas Adamkus. Tiesa, prieš tai jis dar turės kreiptis į Teisėjų tarybą dėl pritarimo skirti pasirinktą kandidatą.

Pretendentų į LVAT pirmininko postą atranka susidėjo iš trijų etapų. Teisme dirbantys teisėjai anoniminio anketavimo būdu pareiškė savo nuomonę apie kiekvieno pretendento kvalifikaciją, organizacinius gebėjimus bei etiką.

Po to pretendentų pasirengimą vadovauti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui analizavo Vertinimo komisija. Atrankos komisija atsižvelgė į pretendentų dalyvavimą teismų savivaldos institucijų darbe, profesinių bei administracinių žinių gilinimą, užsienio kalbų mokėjimą, asmens motyvaciją ir kt.

Atrankos komisijos nariai įvertina kiekvieną pretendentą pagal atitinkamus kriterijus. Po to apskaičiuojami pretendento už kiekvieną kriterijų gauti komisijos narių įvertinimai, kuriuos sudėjus gaunamas galutinis pretendento surinktų balų skaičius.

Daugiausia balų surinkęs prof. V. Valančius LVAT teisėju dirba nuo 2002 metų, šiam teismui jis vadovavo šešerius metus. V. Valančius yra Pasaulio teisėjų asociacijos viceprezidentas, taip pat Europos Teisės Akademijos (ERA) Stebėtojų tarybos narys.