Asociacijos prezidento prof. Ramučio Simo Petrikio teigimu, pasaulio mokslininkai ištyrė, jog saulės energetikos technologijos bus sparčiausiai besivystanti sritis artimiausius 20 m. ir tos šalys, kurios pasinaudos galimybe ir pradės laiku gaminti saulės elementus ir saulės modulius, gaus progą įžengti į didžiulį potencialą turinčias rinkas, eksportuoti savo gaminius ir tapti neatsiejama pasaulinės saulės energetikos pramonės dalimi.

Asociacijos bendrovės „BOD Group“, „Baltic Solar Energy“ ir „Baltic Solar Solutions“ jau suplanavusios įsikurti Santaros slėnio Visorių informaciniame technologiniame parke, kur planuoja statyti 32 tūkst. kv. m (iš kurių 25 tūkst. kv. m bus skirta saulės elementų ir saulės modulių gamybos linijų įrengimui) gamybinį-administracinį pastatą, skirtą aukštųjų technologijų įmonių investiciniams projektams.

„Šios investicijos – tai pradžia viso sektoriaus, kuris, tikiuosi, išaugs į rimtą industriją, Lietuvos augimo ramstį. Yra paskaičiuota, kad pridėtinės vertės švariųjų technologijų sektoriuje yra sukuriama 7 kartus daugiau, negu tradicinėje pramonėje. Viliuosi, kad ši investicija taps puikiu pavyzdžiu, kaip aukštosios technologijos tampa Lietuvos pramonės kasdienybe“, - saulės energetikos pramonės pristatyme sakė ūkio ministras Dainius Kreivys.

Visų šių įmonių planai siejami su atsiveriančiomis eksporto rinkomis. Investicijos į naujos pramonės šakos atsiradimą 2010-2012 m. sieks 150-200 mln. litų. Šios krypties atsiradimą palaiko Vyriausybė, verslininkai investuoja padedami Europos Sąjungos fondų. Prognozuojama, kad fotoelektros technologijų klasterio įmonių apyvarta Lietuvoje 2016-2018 m. pasieks 1,6 mlrd. litų.

„Fotoelektros technologijų klasteris yra numatęs esminį proveržį aukštųjų technologijų srityje – saulės elementų, jų modulių ir silicio gamybos sektoriaus sukūrimą Lietuvoje. Sėkmę lemia mokslininkų potencialas, nuo seno garsūs mūsų elektronikos specialistai, privataus mokslo iniciatyvos ir akivaizdus verslo suinteresuotumas vystyti šią šaką, paremtas jų investicijomis į šią naują pramonės kryptį. Siekdami įtvirtinti Lietuvoje šią perspektyvą susibūrėme į saulės energijos technologijų ir verslo įmonių asociaciją“, - sako fotoelektros technologijų klasterio atstovas prof. Algirdas Galdikas.

Planuojama, kad iki 2016-2018 m. bus sukurta 500 naujų darbo vietų, investuota iki 200 mln. litų, o Lietuvos eksporto portfelyje šios šakos dalis sudarys 1,5 mlrd. litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją