Paskirtasis premjeras neabejojo tuo, jog ilgalaikėje perspektyvoje, bendradarbiaujant su Europos Sąjunga ir Europos Komisija, Baltijos šalių energetinio saugumo problemos bus išspręstos, tačiau teigė, kad trumpalaikių sprendimų dar ieškoma.

A.Kubilius sakė nesąs tikras, kad artimiausiais metais po Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo elektros tiekimas Baltijos šalims bus pakankamas ir pabrėžė būtinybę kuo skubiau nutiesti elektros tiltą į Švediją. Toks tiltas Lietuvai esą leistų jaustis saugiau, tačiau 2010 metų sausį, po galutinės IAE uždarymo jo dar tikrai nebūsią.

Komentuodamas nesutarimus dėl to, kurią šalį - Lietuvą ar Latviją - elektros tiltas turėtų sujungti su Švedija, A.Kubilus teigė, kad Lietuva tam esanti geriau pasirengusi.

"Žvelgiant į Lietuvą ir Latviją labai aišku, kad mes (Lietuva - BNS) tiek verslo, tiek finansų, tiek infrastruktūros aspektu esame iš tiesų pasirengę kuo greičiau turėti elektros tiltą į Švediją. Latvių pasirengimas šiek tiek atsilieka ir paprasčiausiai jie daug daugiau kalba apie tautinį išdidumą ir, tarkime, verslą", - sakė paskirtasis premjeras.

Paklaustas, ar naujos atominės elektrinės projektas stringa dėl Lietuvos noro jam vadovauti, A.Kubilius pripažino, kad tam tikros lyderystės Lietuva iš tiesų tikisi.

"Žinoma, norime tam tikro lyderio vaidmens, nes statydamiesi atominę elektrinę savo teritorijoje prisiimame iš tiesų didelę atsakomybę. Tačiau mums reikia labai praktinio susitarimo dėl akcijų, pagaminamos elektros pasidalijimo ir panašių dalykų", - kalbėjo A.Kubilius.

Jis taip pat pripažino, kad pasiekti susitarimą tarp keturių šalių iš tiesų esąs iššūkis, tačiau buvo įsitikinęs, kad susitarta vis dėlto bus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją