Nustatytas mokesčio tarifas – 1 procentas nekilnojamojo turto mokestinės vertės. Finansų ministras 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. 1K-402 patvirtino nekilnojamo turto vertinimo masiniu būdu ataskaitas, pagal kurias kiekvienas turto savininkas internetiniame puslapyje www.kada.lt įvedę turto unikalų numerį gali pasitikrinti valstybės nustatytą mokestinę vertę.

Naujasis įstatymas nustato, jog nekilnojamojo turto mokestine verte gali būti laikoma ne tik turto vertė, nustatyta masiniu vertinimu, bet ir atlikus nekilnojamojo turto individualų vertinimą. Tačiau pateikti prašymą mokestine verte laikyti nekilnojamojo turto vertę, nustatytą atlikus nekilnojamojo turto individualų vertinimą, mokesčio mokėtojai gali tik tada, jeigu tokia vertė skiriasi daugiau kaip 20 procentų.

Tačiau labiausiai atkreiptinas dėmesys į tai, jog įstatymas nustato tik 1 mėnesio apskundimo terminą, kurio skaičiavimas prasidėjo nuo mokestinės vertės nustatymo datos. Minėta data laikytina Finansų ministro įsakymo paskelbimo ,,Valstybės žiniose“ data, t.y. 2006 m. sausio 4 diena.

Nors šis terminas yra labai trumpas ir ne visi mokesčių mokėtojai suspės atlikti jiems priklausančio turto kompleksinę ekspertizę bei gauti rašytinį įvertinimą, rekomenduotina bet kokiu atveju VĮ Registrų centras pateikti skundą dėl masiniu būdu nustatytos vertės.

Tai yra svarbu dėl to, jog pagal Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymą mokestinė vertė perskaičiuojama ne rečiau kaip kas penkerius metus. Todėl svarbu pasinaudoti suteikta teise tinkamai pakoreguoti klaidingai nustatytą turto vertę.

Gautą skundą ar prašymą VĮ Registrų centras privalo išnagrinėti per vieną mėnesį nuo skundo arba prašymo gavimo dienos ir priimti sprendimą. Sprendimas pagal įstatymą gali būti skundžiamas Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

Pateikta informacija yra bendro pobūdžio, ja neturi būti remiamasi kaip galutine teisine nuomone ar konsultacija.

Konsultacijas rengia Advokatų kontora Marapolskas, Kasiliauskas, Kunčius ir partneriai ADVERSUS, M.Valančiaus g. 6, 03105 Vilnius, tel. 8 5 2603772, el.p. info@advokatas.net