Pasak partijos pirmininko Andriaus Kubiliaus ir jos nario Ramūno Garbaravičiaus pareiškimo, reikėtų statyti elektrinę kartu su Latvija, Estija, Lenkija ir galbūt Suomija. "Į tokį projektą būtina įtraukti ir privatų kapitalą, bet įmonės kontrolė turi išlikti valstybinė", - sakoma pareiškime.

Seimo nariai siūlymą argumentuoja tuo, kad sustabdžiusi Ignalinos atominę elektrinę Lietuva esą liks absoliučiai priklausoma nuo Rusijos energetinių išteklių, kas sąlygos ir politinę priklausomybę.

Tam, kad būtų pastatyta Baltijos elektrinė, reikia intensyvinti regiono energetikos įmonių bendradarbiavimą ir pasirengti Lietuvos, Latvijos bei Estijos energetikos kompanijų galimam sujungimui, teigiama pareiškime.

Lietuvos valdžios institucijos - Prezidentūra ir Vyriausybė - anksčiau buvo išreiškusios teigiamą požiūrį į galimą naujo atominio reaktoriaus statybą Lietuvoje, aktyviai už tai agitavo buvęs ūkio ministras Viktoras Uspaskichas.

Tačiau buvo kalbama, kad maždaug 4,5-5 mlrd. litų galintis kainuoti reaktorius turėtų būti statomas tik privačiomis lėšomis. Europos Parlamento atstovai buvo išsakę nuomonę, kad Europos Sąjunga neremtų tokio projekto iš savo biudžeto.

Baltijos šalių energetikos kompanijų atstovai yra kelis kartus aptarę tokio projekto poreikį šalims.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją