Šiaulių AVMI specialistai Akmenės rajono žemės ūkio bendrovėje tikrino, kaip naudojamas šildymui skirtas žymėtas kuras. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad bendrovė ne pagal paskirtį sunaudojo 54932 litrus šildymui skirto žymėto kuro. Pripažinusi šį faktą ir siekdama išvengti baudos, už ne pagal paskirtį panaudotą kurą į biudžetą bendrovė jau sumokėjo 48011 litų akcizų mokesčio.

Akcizo mokesčio skirtumas tarp įprastinio šildymui skirto ir lengvatinio (raudona spalva dažytojo) šildymui skirto kuro yra akivaizdus: jei už pirmojo 1 tūkst. litrų yra mokamas 947 litų akcizas, tai už raudonai žymėtojo 1 tūkst. litrų yra mokamas 73 litų akcizas.

Kėdainiuose tikrintoje bendrovėje nustatyta, kad kuro talpykloje laikomų naftos produktų, bioproduktų apskaitos žurnalas neįregistruotas Kauno AVMI Kėdainių skyriuje, žurnalas nepildomas nuo 2007 m. gegužės mėnesio. Išmatavus talpykloje laikomų dyzelinių degalų kiekį nustatyta 15081 litrų trūkumas.

Be to, 2008 m. spalio mėn. Kauno AVMI Kėdainių skyriui bendrovė pateikė klaidingus duomenis. Kitoje Kėdainių rajono ŽŪB kuro talpykloje, kurioje laikomi dyzeliniai degalai, skirti žemės ūkiui, nustatytas 31741 litrų trūkumas. Už žymėto kuro, kuriam taikomos akcizų lengvatos, įsigijimą, naudojimą, laikymą, pardavimą ar kitokį jo perdavimą pažeidžiant teisės aktų nustatytą tvarką ŽŪB vadovams surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai. Jiems gresia iki 5 tūkst. litų piniginės baudos.

Šiais metais Kauno ir Šiaulių AVMI Akcizų administravimo skyriai už kuro laikymo tvarkos ir apskaitos taisyklių pažeidimus surašė 49 administracinės teisės pažeidimų protokolus ir skyrė beveik 36 tūkst. litų baudų.

VMI primena, kad naftos produktų, biokuro, biodegalų gabenimą ir laikymą reglamentuoja Lietuvos Respublikos finansų ministro įsakymu patvirtintos taisyklės, už kurių pažeidimą numatyta administracinė atsakomybė ir baudos, siekiančios iki 30 tūkst. litų.

Valstybinė mokesčių inspekcija ragina atsakingai žvelgti į mokesčių mokėjimą. Jeigu Jums kilo neaiškumų, sunkumų ar norite pasitarti mokesčių klausimais, kreipkitės nemokamu Mokesčių informacijos centro (MIC) telefonu 1882.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją