Vienoje iš „Čili" tinklui priklausančių picerijų dirbanti Aistė DELFI pasakoja, kad maždaug nuo vasaros pradžios pavalgyti ir pavakaroti užsuka mažiau klientų, o ir šie, nors valgo ir tą patį kaip anksčiau, palieka mažiau arbatpinigių.

„Arbatpinigių labai sumažėjo – bent perpus tai tikrai. Anksčiau po pamainos pasinešdavom mažiausiai 100 Lt, o dabar 50-60 Lt vadinasi gerai", – pasakoja jauna moteris.

Kolegei antrina ir vienoje Vilniaus senamiesčio kavinių dirbanti Daina. Mergina DELFI pasakoja, kad anksčiau jeigu klientai palikdavo 3-4 Lt, tai dabar vos 2 Lt. Anksčiau po darbo pamainos Daina prisimena pasinešdavusi bent 50-100 Lt arbatpinigių, pastaraisiais mėnesiais apie 50 proc. mažiau.

„Jeigu ateina kompanija pasilinksminti, tai palieka įprastai arbatpinigių, o jeigu porelės ar šiaip pavieniai žmonės, tai iš viso nieko nebepalieka", – pastebi padavėja.

„Double Coffee" tinkle dirbusi Kristina taip pat skundžiasi anksčiau iš naktinės pamainos parsinešdavusi iki 200 Lt, o šios vasaros pradžioje – vos keliasdešimt litų.

Dažniausiai padavėjai Lietuvoje dirba už minimalų ar kiek didesnį atlyginimą, o likusią uždarbio dalį sudaro klientų palikti arbatpinigiai.

Restoranų tinklą „Čili pica" valdančios bendrovės „Čilija" Marketingo skyriaus vadovas Mindaugas Gumauskas DELFI sakė neturįs oficialios informacijos apie mažesnius arbatipinigius.

Tuo tarpu restoranų grupės „Fortas" marketingo vadybininkas Kęstutis Markevičius DELFI pripažino, kad yra požymių, jog klientai taupo ir palieka mažiau arbatpinigių, tačiau jis tai sieja labiau su sezoniškumu, o ne su ekonomikos lėtėjimu.

„Yra požymių rinkoje, kad žmonės po truputį taupo ir tai daro palikdami truputėlį mažiau arbatpinigių. Tačiau tragiškai didelio šuolio, ypač kalbant apie mūsų restoranus, tikrai nėra", – tvirtino jis.

Pašnekovo teigimu, šioje restoranų grupėje padavėjai skirstomi į keturias kategorijas, pagal kurias jiems ir mokamas skirtingas valandinis darbo užmokestis, premijos. Tačiau K. Markevičius pripažįsta, kad didžiausią dalį padavėjo pajamų sudaro arbatpinigiai.

Tuo tarpu vilnietis Andrius atvirai pripažįsta jau tris mėnesius arbatpinigių jį aptarnaujančiam personalui paliekantis tik išskirtiniais atvejais. „Aš nusprendžiau, kad lėtėjant ekonomikai ne tik įmonės, bet ir privatūs asmenys turi taupyti", – DELFI sakė Andrius. Jo teigimu, anksčiau kavinėse smulkiųjų jis palikdavęs beveik visada.

DELFI dar balandį rašė, kad „Čilija" ir bendrovė „DC Holdingas", kuriai priklauso kavos restoranai „Double Coffee" naktį maistui ėmė taikyti15 proc. antkainį.

Statistika rodo, kad jau praėjusiais metais mažėjo maitinimo įstaigų pajamos ir pelningumas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją