Jis atkreipė dėmesį, kad naujoji moneta tęsia tradiciją naudoti istorinį Lietuvos valstybės herbą. Jo kompozicija paimta iš Jono Halerio veikalo, išleisto XVI amžiaus pradžioje.

Naujos monetos pristatymas trečiadienį įvyko Vilniuje, Lietuvos banke.

Pristatyme dalyvavęs Vilniaus arkikatedros klebonas Ričardas Doveika, kalbėdamas apie naujosios monetos herojų – Jogailaičių dinastijos atžalą Kazimierą (1458-1484), pastebėjo: „Po Jo mirties, sugrįžimo į Amžinybę – visų mūsų atmintis ir pagarba tam asmeniui, Jo pažinimas yra dovana, kurią savo širdimis dovanojame. Labai džiaugiuosi, kad ši proginė Lietuvos banko moneta taip pat yra dėkingumo ženklas“.

Ričardas Doveika priminė istoriją apie seniausią šv. Kazimiero paveikslą, kuris, spėjama, tapytas XVI amžiaus viduryje pagal senesnį kūrinį, jo motyvas perteiktas ir monetoje. Pasak legendos, dailininkui nepatiko pradžioje nutapyta ranka su lelija, todėl iš naujo ją nutapė sulenktą, arčiau širdies. Bet užtapyta ranka paveiksle vėl pasirodė, jos nepavyko panaikinti ir antrą, ir trečią kartus.

Konkursą laimėjęs, šios monetos grafinį projektą sukūrė dailininkas Giedrius Paulauskis. Jam priklauso net dešimties Lietuvos banko jau išleistų proginių monetų autorystė. Dar tris monetas Giedrius Paulauskis sukūrė su kitais autoriais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją