Trečiadienį dienraščiuose „Lietuvos rytas“, „Verslo žinios“, „Lietuvos žinios“, „Kauno diena“, „Respublika“ pasirodė puslapio dydžio skelbimai, kuriuose cituojami du senovės filosofai.

„Tobula valstybė yra išmintinga, narsi, nuosaiki ir teisinga…“, „Viskam yra saikas“ – po šiomis graiko Platono ir romėno Horacijaus mintimis nurodyta D. Mockaus pavardė.

Nepakanka skaidrumo

Verslininkas, paklaustas, kam adresuoja šį mįslingą pranešimą, teigė kreipiąsis į „liaudies įgaliotinius“.

„MG Baltic“ prezidentą susirūpinti privertė būsima atominės elektrinės statyba ir tuo besirūpinsiantis nacionalinis investuotojas. Šį investuotoją sudarys valstybės valdomos bendrovės „Lietuvos energija" ir „Rytų skirstomieji tinklai" (RST) bei privati VST.

Neoficialiomis žiniomis, VST akcijos buvo įvertintos maždaug 2,9 mlrd. litų, RST – maždaug 2,7 mlrd. litų, „Lietuvos energijos" – maždaug 2,56 mlrd. litų. Tai reiškia, kad bene daugiausiai iš tokio vertinimo išlošia VST, kuri galėtų pretenduoti į 35-36 proc. nacionalinio investuotojo akcijų dalį, RST – į 33-34 proc., „Lietuvos energija" – į 31 proc. akcijų.

Kaip D. Mockus sakė DELFI, kalbant apie tokias sumas ir tokį Lietuvos ūkiui svarbų projektą, sprendimus reikėtų priimti itin atsakingai. Pašnekovas priminė dar tuomet, kai Vyriausybės atstovai ketinimus statyti atominę elektrinę pristatė verslininkams, įspėjęs apie riziką, kurią kelia privataus kapitalo dalyvavimas panašiame projekte.

„Valdžios struktūrų darbas kartu su privačiu verslu yra didelė rizika. Priimant sprendimus, kurie veiks mūsų ūkį ilgus metus, reikia didelio skaidrumo, tačiau jo kol kas nėra“, - pažymėjo D. Mockus.

Klausiamas, ar originaliais pareiškimais žiniasklaidoje reiškia nepasitenkinimą, kad projekte dalyvauja ne „MG Baltic“, o VST valdanti bendrovė „NDX energija“, kuri priklauso „VP grupei“, verslininkas pašmaikštavo, esą „negali eiti į vakarėlį, į kurį esi nekviestas“.

Tuo tarpu į klausimą, kodėl į valdžią kreipiasi per žiniasklaidą ir užuominomis, o ne asmeniškai reikšdamas kritiką, D. Mockus atsakė klausimu: „Galvojate, kad mes jiems tiesiai nepasakome?“

„Tai yra ne asmeniškumas ar mano vieno nepasitenkinimas, - tvirtino „MG Baltic“ prezidentas. – Cituoju mąstytojų, kurie gyveno prieš tūkstančius metų, mintis, patikrintas laiko“.

Ministras kritiką išgirdo pirmąkart

Ūkio ministras Vytas Navickas teigė, kad tokie verslininko pareiškimai jam kelia nuostabą, mat ką nors panašaus girdi pirmą kartą.

„Dar prieš nacionalinio investuotojo kūrimo projektą teikiant Seimui buvo surengtas susitikimas su verslininkais ir bankininkais. Jame dalyvavo ir D. Mockus, tačiau jis nepasakė nieko negatyvaus. Jis kalbėjo, kad turime gerinti investicijų klimatą ir panašius dalykus, tačiau nei apie kokią nors riziką, nei apie savo interesus statant atominę elektrinę neužsiminė“, - DELFI tvirtino ministras.

Anot V. Navicko, visi minėto susitikimo dalyviai pripažino, kad imantis tokio didžiulio projekto visuomet yra tam tikros rizikos, tačiau konkrečių priekaištų dėl, pavyzdžiui, privataus kapitalo dalyvavimo esą nebūta.

Gali nepatikti ir daugiau sprendimų

„MG Baltic“ ant politikų dantį griežti gali ir dėl kai kurių kitų sprendimų. Pavyzdžiui, koncernas neslėpė ambicijų įsigyti bendrovę RST, tačiau jos privatizavimo prieš keletą mėnesių buvo atsisakyta.

Verslininkų gali netenkinti ir ketinimai nuo sausio 1 dienos 20 proc. padidinti akcizo mokestį alkoholiui. Tai esą yra neparanku koncernui, kuriam priklauso bendrovė „Mineraliniai vandenys“ ir alkoholinių gėrimų gamintojas „Stumbras“. Neseniai buvo paskelbta, kad „MG Baltic“ planuoja dar šiemet parduoti 40 proc. pastarosios bendrovės akcijų.

Teigiama, esą „MG Baltic“ prieš kurį laiką atsidūrė ir Valstybės saugumo departamento akiratyje.

Beje, D. Mockus neretai minimas kaip vienas iš pretendentų 2009 metais dalyvauti Lietuvos prezidento rinkimuose. Jo pavardė politiniame kontekste nuskambėjo prieš keletą metų, pasklidus žinioms apie jo neva užsakytą strategiją, kaip sužlugdyti tuometinio Vilniaus miesto mero Artūro Zuoko karjerą ir atvesti į sostinės valdžios viršūnę patį D. Mockų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją