Planai nesikeičia – tik laikas

Dar 2006-aisiais „Naujosios Ringuvos“ savininkai paskelbė, kad po kelerių metų beveik Panevėžio centre stūksančio muilo fabriko vietoje turėtų išdygti modernūs ir prestižiniai gyvenamieji kvartalai. Buvo teigiama, kad muilo gamybos įmonė gali būti perkelta į miesto pakraštį jau 2007 metų pabaigoje.

Vis dėlto tie planai nebus įgyvendinti – šiemet fabrikas dar liks kur stovi. „Verslo vartų“ žiniomis, „Naujosios Ringuvos“ savininkai jau sulaukė nekilnojamojo turto projektus plėtojančių kompanijų pasiūlymų parduoti ar mainyti muilo fabriko sklypą.

Vienas iš siūlymų – mainais už 1,23 hektaro ploto teritoriją pastatyti naują fabriką bet kuriame „Naujosios Ringuvos“ pageidaujamame miesto pakraštyje ir sumokėti.

„Konkrečių pasiūlymų dar nėra, tačiau preliminarių niekada netrūko, – „Verslo vartams“ pasakojo „Naujosios Ringuvos“ valdybos pirmininkas Darius Verbyla. – Analizuojame situaciją, ieškome priimtiniausių variantų, bet viena aišku: šiemet fabrikas nebus iškeltas. Tačiau konkretus sprendimas dar gali būti priimtas ir šiais metais“.

Kad gali būti praleistas pelningiausias laikas mainyti arba parduoti teritoriją, „Naujosios Ringuvos“ valdybos pirmininkas nemano.

„Jeigu šalies ekonomika ir perkais, nemanau, kad nekilnojamojo turto Panevėžyje kainos kristų, ypač kai kalbame apie tokius patrauklius sklypus, – tvirtino D.Verbyla. – Žemės niekas negamina, jos yra tiek, kiek yra“.

Pati „Naujoji Ringuva“ neketina imtis daugiabučių namų statybos verslo, todėl bus ieškoma geriausias sąlygas galinčio pasiūlyti teritorijos pirkėjo.

„Mes pirkome muilo ir tualetinių preparatų gamybos verslą, norime jį plėtoti. Statybų verslas tegu lieka profesionalams“, – paaiškino „Verslo vartų“ pašnekovas. Neoficialiais šaltiniais, bendrovė gali būti iškelta į miesto pramoninį rajoną Tinklų gatvėje.

Mokėtų ir už vaizdą

Dabartinė „Naujosios Ringuvos“ įmonė Panevėžyje yra Staniūnų gatvėje, o jos teritorija ribojasi su senu ir gražiu Skaistakalnio parku. Statybos specialistų nuomone, 1,23 hektaro sklype būtų galima pastatyti iki 4 daugiabučių namų. Kiek būtų galima įrengti butų, lemtų namų aukštis.

Neatmetama galimybė, kad šioje vietoje greta parko iškils ir pirmieji Panevėžio dangoraižiai. Rinkos ekspertai neabejoja, kad statybų užsakovai, parduodami butus namuose prie Skaistakalnio parko, su sunkumais nesusidurtų.

Spėti, kiek kainuos butai, iš kurių terasos bus matomas parkas ir Nevėžio upės vingis, sunku, nes neprognozuojamai auga žemės sklypų ir statybos kainos.

Šiuo metu Projektuotojų ir Klaipėdos gatvių kampe pastatytuose ir statomuose daugiabučiuose iš dalies įrengtų butų kaina pradedama skaičiuoti nuo 3350 litų už kvadratinį metrą, o įrengtų – nuo 4050 litų.

Statyboms vietų yra ir daugiau

Pirmieji pavyzdį, kaip galima uždirbti krūvas pinigų iškeliant fabriką iš miesto centrinės dalies, parodė siuvėjai. Didžiausia mieste „Nevėžio“ siuvykla iš Panevėžio centro pasitraukė 2002 metais ir laimėjo krūvą pinigų.

Pusę amžiaus Ukmergės gatvėje veikusios siuvyklos vietoje nuo 2003 metų stovi prekybos centras „Maxima“. Sulyginto su žemėmis fabriko teritorijoje 5700 kvadratinių metrų prekybos centrą pastatė ir pelningai nuomoja bendrovė „Nevėžio nekilnojamasis turtas“.

Buldozerių ir griovėjų, be muilo fabriko, netrukus gali sulaukti ir dar keli, tiesa, jau mirę, gamybos monstrai.

Prie tokių galima priskirti jau minėtą muilo fabriką ir jau bankrutavusių „Panevėžio elektrotechnikos“ ir spirito varyklos „Sema“ pastatus. Ir nekilnojamojo turto rinkos ekspertai, ir pramonininkai teigia, kad fabrikai miesto centrinėje dalyje – akibrokštas verslo logikai.

Užsilikti miesto centre ilgiau gali tik alaus darykla „Kalnapilis“, nes šimtai milijonų litų, investuotų į įmonę, tvirtai prikaustė ją prie senojo miesto teatro.

Daug nedidelių įmonių po savo stogu priglaudę buvusios elektrotechnikos gamyklos pastatai irgi dar ilgokai gadins miesto Bendruomenių rūmų aplinką ir vieną gražiausių miesto vietų.

Neabejojama, kad ir daugiau nei šimtmetį gyvavusio spirito ir mielių fabriko „Sema“ vietoje taip pat bus pastatytas daugiabučių namų kvartas.

„Verslo vartai“ jau ne kartą rašė, kad likviduojama „Sema“ verslininkus domina tik dėl jos vaizdingos teritorijos prie Nevėžio upės, todėl pati įmonė, be abejonės, bus sulyginta su žemėmis.

Vis dar neaiškus ir maždaug prieš dešimt metų bankrutavusio konservų fabriko likimas. Ant Senvagės kranto stūksantis konservų fabrikas yra pačioje miesto širdyje, tačiau dėl įvairių priežasčių, tarp jų – susijusių su kultūros paveldo reikalavimais, šio fabriko vietoje kol kas nestatomas žadėtas pramogų centras.