Lietuva skiria didelį dėmesį atliekų tvarkymo principų įgyvendinimui, t.y. atliekų kiekio mažinimui, atliekų panaudojimui, perdirbimui ir saugiam šalinimui sąvartynuose.

Sąvartynai liks tik Lapėse ir Zabieliškyje

Valstybiniame strateginiame atliekų tvarkymo plane numatytos atskirų atliekų srautų surinkimo užduotys, tačiau kol kas antrinių žaliavų surinkimas vyksta vangiai ir reikiamų rezultatų nėra.

"Atliekų surinkimo kokybė Kauno rajone labai "šlubavo". Buvo net skandaliukų, kai atliekos neišvežamos po mėnesį ir seniūnai buvo pikti, ir gyventojai skambindavo skųstis. Tobulinti atliekų surinkimo sistemą yra būtina. Susikūrė Kauno regiono atliekų tvarkymo centras ir mes su jų pagalba tikimės problemą spręsti iš esmės", - sakė Kauno rajono savivaldybės ekologė Giedrė Juknienė.

Šiuo metu Lietuvoje yra virš 1000 sąvartynų, iš jų apie 70 – Kauno regione.

Dar šiais metais situacija turėtų pasikeisti - Kauno regione liks tik 2 sąvartynai – Zabieliškių (Kėdainių raj.) ir Lapių (Kauno raj.). Visus ES standartus atitinkančių sąvartynų įrengimas kainuos apie 95 milijonus litų.

Šiuo metu vyksta sąvartynų projektavimo darbai, o kovo mėnesį bus skelbiamas konkursas statybos darbams atlikti, kurie turėtų prasidėti dar šiais metais.

Svarbiausia – žmonių sąmoningumas

Šiuo metu nelegalūs sąvartynai uždarinėjami, tačiau specialistai teigia, kad problema gali likti neišspręsta – žmonės vėl gali pradėti pilti šiukšles bet kur, todėl pradedamas įgyvendinti projektas „Aplinkosauginis švietimas – Kauno regiono atliekų tvarkymo sistemos įgyvendinimo sėkmės pagrindas".

Šiuo projektu siekiama didinti Kauno regiono gyventojų supratimą apie atliekų tvarkymą, plėtoti visuomenės aplinkosauginę kultūrą, skatinti visuomenės dalyvavimą sprendžiant aplinkosaugos ir darnaus vystymosi uždavinius.

"Įgyvendiname projektą, apie gyventojų švietimą – kodėl negalima mesti šiukšlių kur papuola, kad reikia elgtis civilizuotai. Bandysime gyventojams aiškinti, kodėl reikia elgtis tvarkingai", - sakė Kauno regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Juozas Yla.

Iš viso Kauno regione per metus surenkama apie 230 tūkst. tonų atliekų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją