Šiam košmarui pasibaigus, kai nebejusdamas kojų ir rankų, krenti ant paskutinės atneštos dėžės, konstatuoji, kad kraustymasis užtruko kur kas ilgiau nei tikėjaisi. Ką jau kalbėti apie nusiplūkusius darbuotojus ar draugus bei sugadintą nuotaiką, jei kažkas sulūžo, sudužo arba tiesiog nešdami baldus neatsargiai brūkštelėjote naujai nudažytą sieną pačioje matomiausioje vietoje.

Nuo šių nenumatytų nuostolių, papildomų fizinių pastangų ir streso yra vaistų – geras kraustymosi planavimas bei tinkamas pakavimo ir transportavimo būdas.

Nuo ko pradėti, kokia seka turėtų vykti darbai? Pirmiausia išsirinkite kraustymosi paslaugas teikiančią bendrovę, nes optimalus laikas galvoti apie kraustymąsi yra mėnuo iki numatomos kraustymosi dienos. Nesumaišykite paprastų vežėjų su profesionalia perkraustymų bendrove. Pirmieji rūpinasi krovinių vežimu, o pastarieji – asmeninių daiktų gabenimu ir pristatymu. Sužinokite kuo daugiau apie perkraustymų įmonę ir išsiaiškinkite, ar atsiradus nuostoliams ji būtų moki juos padengti. Taip pat sužinokite, ar ji priklauso kuriai nors organizacijai, vienijančiai firmas, vykdančias tokią pačią veiklą.

Neatidėliokite savo kraustymosi planų paskutinei minutei, patartina sudaryti minimalų daiktų išdėstymo ir darbų atlikimo planą. Apžiūrėję daiktus su įmonės atstovu, dar sutarsite laiką ir grafiką, jei norėtumėte kraustytis keliais etapais. Atstovas nustatys perkraustymo sąlygas, sužymės būsimas baldų ir daiktų vietas bei sudarys perkraustymo sąmatą. Paprastai perkraustymo įmonės tai atlieka nemokamai, tačiau tuo reikėtų pasidomėti prieš kviečiant įmonės atstovą. Po to sąmatą galite apsvarstyti, papildyti, o kai ją patvirtinsit, perkraustymo firma pateiks optimaliausią sprendimą ir suderintą darbų grafiką.

Galite nesibaiminti dėl laiko ir dėl savo turto. Rimtos, profesionalios perkraustymo firmos brangina savo vardą ir atsako už savo darbų kokybę bei jūsų turto saugumą. Tačiau prisiminkite, kad jūsų daiktais, kol jie bus atvežti į naują vietą, rūpinasi nemažai žmonių. Reikalaukite, kad įmonė tiksliai išdėstytų draudimo punktus ir nurodytų, kokią riziką jie apsiima padengti. Be to, jos dirba su asmeniniais daiktais, kuriuos kartais sunku įvertinti.

Pačios perkraustymo bendrovės siūlo apdrausti jūsų daiktus, jei jų vertė yra kur kas didesnė nei parduotuvėje, arba tuo atveju, jei daiktai būtų pažeisti dėl trečiųjų asmenų kaltės (autoįvykis, stichinė nelaimė, ne bendrovės darbininkų, dirbančių tose pačiose patalpose, veiksmai). Norint apsidrausti, perkraustymo kompanija pasiūlys užpildyti specialų daiktų įvertinimo blanką, kuriame jūsų nurodyta daiktų vertė ir būtų kompensuojamos žalos atveju.

Kokius daiktus perkraustymo kompanijos gali perkraustyti? Beveik viską, išskyrus pinigus, juvelyrinius dirbinius ir vertybinius popierius. Būna atvejų, kai šeimininkai netgi nedalyvauja kraustantis, o patvirtinus planą ir grafiką tiesiog palieka raktus ir važiuoja atostogauti. Profesionalai, parinkę tinkamas pakavimo medžiagas, gali išrinkti bei surinkti baldus, tinkamai transportuoti brangius paveikslus, juos pritvirtinti naujoje vietoje. Baigę darbus jie nepalieka šiukšlių ar įpakavimo medžiagų, įjungia į elektros tinklą reikiamus prietaisus. Taip pat siūlomas laikinas daiktų sandėliavimas, jei kol kas neturite jų kur padėti.

Kalbant apie kainą – įvertinus kraustymosi laiką, pastangas bei išlaidas – ji tikrai yra priimtina. Konkrečiai ir vienareikšmiškai perkraustymo kainos nustatyti neįmanoma, nes tai priklauso nuo daugybės faktorių, jūsų pageidavimų, daiktų apimties ir kitų sąlygų. Palyginimui pažvelkime į Vakarų Europą, JAV ar Kanadą, kur mokėjimas skaičiuoti laiką ir pinigus yra vienas pagrindinių gerbūvio sąlygų. Ten be perkraustymo firmų pagalbos nesikrausto beveik niekas. Tarkime, Vokietijos sostinėje Berlyne yra 150 perkraustymo firmų, o JAV perkraustymo įmonės aptarnauja didžiausią dalį verslo ir privačių klientų.

Jei gerai suplanavote kraustymąsi ir jį apdraudėte, galite ramiai pradėti ruoštis smagioms įkurtuvėms.