45 proc. šalies gyventojų save laiko praktikuojančiais katalikais, 35 proc. deklaruoja artumą katalikiškam tikėjimui, tačiau patys bažnyčioje yra itin reti svečiai (lentelė 1). 6 proc. tyrimo dalyvių teigė išpažįstantys kitas tradicines Lietuvos religijas. Mormonams, Jahovos liudytojams ar kitai visuomenėje nevienareikšmiškai vertinamai netradicinei religinei grupei save priskyrė mažiau nei procentas apklaustųjų.

Katalikų Bažnyčios įtakos problemos Lietuvos gyventojai nelinkę sureikšminti – net 40 proc. apklaustųjų mano, jog Bažnyčios įtaka yra tokia, kokia ir turėtų būti, tačiau 25 proc. respondentų vis tik įsitikinę, jog katalikų bažnyčios įtaka yra per didelė (lentelė 2). 14 proc. laikosi priešingos nuomonės – Bažnyčios įtaka per maža. Ši nuostatų priešprieša beveik tiesiogiai priklauso nuo respondento amžiaus – jaunesni respondentai yra nepatenkinti per didele, vyresni – per maža Bažnyčios įtaka Lietuvos pasaulietiniame gyvenime.

41 proc. apklaustųjų teigė, kad žiniasklaidoje pasirodę straipsniai apie pačių kunigų nuodėmes niekaip neįtakojo jų požiūrio į Bažnyčios tarnus. 24 proc. po šių publikacijų teigė nusivylę kunigais, 17 proc. straipsnius ir diskusijas žiniasklaidoje apie kunigų nusižengimus vertina kaip sensacijų vaikymąsi ar „užsakymą prieš Bažnyčią”. Šių žmonių nuomonė apie kunigus po žurnalistinių publikacijų tik pagerėjo.

Nepaisant įvairių istorijų, 55 proc. šalies gyventojų linkę tikėti, jog daugiau kaip pusė kunigų laikosi Bažnyčios mokymo ir veda dorovingą bei skaistų gyvenimą (lentelė 4). 13 proc. vertinimu nepriekaištinga reputacija gali pasigirti tik nedidelė mažuma Bažnyčios tarnų. Mažiausiai kunigų dorove linkę pasitikėti jauni žmonės.

Lentelė 1

Kokį tikėjimą Jūs išpažįstate? (proc.)
Esu praktikuojantis Romos katalikas (bent per didžiąsias šventes apsilankantis Bažnyčioje)45,3
Esu nepraktikuojantis Romos katalikas (laikau save kataliku, tačiau Bažnyčioje lankausi tik per vestuves, laidotuves, kitas iškilmes)35,2
Esu praktikuojantis kitos tradicinės religinės konfesijos atstovas (liuteronas, reformatas, stačiatikis ir pan.)4,1
Esu nepraktikuojantis kitos (ne katalikų) tradicinės religinės konfesijos atstovas (liuteronas, reformatas, stačiatikis, judėjas ir pan.)2,2
Esu praktikuojantis netradicinės religinės konfesijos atstovas0,7
Esu netikintis10,2
Neatsakė2,3
Viso:100

Lentelė 2

Jūsų nuomone, katalikų Bažnyčios įtaka Lietuvoje yra... (proc.)
Per didelė25,9
Tokia, kokia ir turi būti40,3
Per maža14,3
Nežino/ neatsakė19,5
Viso:100

Lentelė 3

Kaip žiniasklaidoje pasirodantys pranešimai apie kunigams nederamą elgesį pakeitė Jūsų nuomonę apie kunigus? (proc.)
Atskleidus tokias kunigų „istorijas“ mano nuomonė apie kunigus suprastėjo23,8
Pamačius tokį žiniasklaidos puolimų mano nuomonė apie kunigus tik pagerėjo16,7
Šie pranešimai niekaip neįtakojo mano požiūrio į kunigus40,8
Nežino/ neatsakė18,7
Viso:100

Lentelė 4

Jūsų nuomone, kiek daug kunigų laikosi jiems keliamų dorovingo gyvenimo būdo, celibato ir kitų reikalavimų? (proc.)
Manau, kad laikosi absoliuti dauguma kunigų23,2
Manau, kad laikosi didesnė pusė kunigų31,7
Manau, kad laikosi mažiau nei pusė kunigų22,3
Manau, kad laikosi tik kai kurie kunigai10,9
Manau, kad reikalavimų nesilaiko beveik nei vienas kunigas2,3
Nežino/neatsakė9,6
Viso:100

Šį gyventojų viešosios nuomonės tyrimą DELFI portalo užsakymu atliko rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!

Tyrimas atliktas 2003 metų spalio 21 – 26 dienomis. Tyrime dalyvavo pastovūs šalies gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu. Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 95 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1002 šalies gyventojai. Respondentų pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose. Apklaustųjų sudėtis atitinka 18 – 75 metų šalies gyventojų pasiskirstymą pagal lytį, amžių, išsimokslinimą ir tautybę. Tyrimo rezultatai atspindi 18 – 75 metų šalies gyventojų nuomonę.