Rugsėjį apriboti politinės reklamos meninės raiškos galimybes siūliusi Seimo Lietuvos socialdemokratų frakcijos narė Birutė Vėsaitė, eteryje pasirodžius jos partijos reklamai, prabilo kitaip. „Kol kas įstatymas dar to nedraudžia“, – savaitraščiui „Panorama“ sakė B. Vėsaitė.

Šiek tiek anksčiau socialdemokratė buvo pasišovusi pakeisti nusistovėjusią politinės reklamos, skleidžiamos eterio bangomis, praktiką. „Rinkimų kampanijų metu turėtų dominuoti politinių partijų skelbiamos idėjos, o ne patraukliai pateikiama reklama“, – anuomet kalbėjo B. Vėsaitė.

Toks socialdemokratų kalbų ir darbų neatitikimas pasirodė keistas ne tik kai kuriems Seimo nariams, bet ir Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkui Zenonui Vaigauskui. „Kiek prisimenu, buvo kalbama, kad reikėtų uždrausti reklaminius vaizdo filmukus ir leisti rodyti tik kandidatus bei jų pasisakymus. Tačiau šiuo metu visais kanalais transliuojamoje LSDP reklamoje figūruoja pieštiniai animaciniai herojai – tai ir yra filmukas“, – stebėjosi Z. Vaigauskas.

Lietuvos liberalų sąjūdžio pirmininkas Petras Auštrevičius „Panoramai“ sakė manąs, kad B. Vėsaitės užmojis uždrausti politinę reklamą per radiją ir televiziją yra pernelyg platus, o pasirodžiusi LSDP reklama tik paliudija, kad esama tam tikrų nesutarimų partijos viduje. „Be to, drįsčiau pastebėti, kad LSDP reklama nėra politiškai korektiška ir prasilenkia su etika. Kaip galima skelbti, kad esi geriausias? Mes tikrai neskleisime, galima sakyti, konkurentus nuvertinančios propagandos“, – tikino P. Auštrevičius. LSDP reklama, pasak jo, reiškia, kad socialdemokratai paskelbė rinkiminės kampanijos pradžią.

LSDP vicepirmininkas Vytenis Andriukaitis kategoriškai paneigė šią Liberalų sąjūdžio pirmininko prielaidą. „Transliuojama reklama neturi nieko bendra su artėjančiais rinkimais į savivaldybių tarybas. Ji sukurta Lietuvos socialdemokratų partijos 110 metinėms paminėti. Negalime perstumti savo jubiliejaus“, – aiškino V. Adriukaitis.

Tačiau socialdemokratė B. Vėsaitė, paklausta, ar pasirodžiusi reklama žiniasklaidoje reiškia rinkiminės kampanijos pradžią, nebuvo tokia tikra. „Gali būti. Bet ji skirta LSDP metinėms paminėti, bent jau mes taip traktuojame“, – sakė B. Vėsaitė.

Sukūrė filmą

Vertindamas susiklosčiusią situaciją partijos „Tvarka ir teisingumas“ (liberalai demokratai) pirmininkas Rolandas Paksas prabilo apie dvigubus standartus. Esą valdantieji socialdemokratai savo įvaizdį formuoja kalbėdami viena, o darydami kita.

Vis dėlto jam įdomiau, kaip LSDP deklaruos jau dabar reklamai išleidžiamas lėšas. Komerciniuose kanaluose, jei reklama transliuojama geriausiu laiku, eterio minutė kainuoja apie 20 tūkst. litų. „VRK pirmininkas turėtų atkreipti į tai dėmesį“, – pastebėjo R. Paksas.

Z. Vaigauskas „Panoramai“ sakė jokių įtarimų neturintis, girdi, viskas atsispindės finansinėse partijų ataskaitose. „Nujaučiu, kad socialdemokratai dabartines išlaidas deklaruos ne kaip skirtas rinkiminei kampanijai, bet kaip partinei reklamai finansuoti. Bet kokiu atveju jos privalės atsispindėti jei ne vienoje, tai kitoje finansinėje daklaracijoje“, – aiškino VRK pirmininkas.

O kaip dabartines išlaidas reklamai deklaruos R. Pakso vadovaujama partija „Tvarka ir teisingumas“? Liberalus demokratus reklamuojantis 8 minučių filmas pastaruoju metu transliuojamas per šalies regionines televizijas. Filme rodomi kai kurie politikoje dalyvaujantys valstybės pareigūnai, jų pasisakymai tam tikrais klausimais ir tai, kaip keitėsi šie pasisakymai bėgant laikui. „Filmukas puikiai atspindi politikų prisitaikėliškumą prie aplinkybių“, – sakė liberaldemokratų vadas.

R. Paksas, paklaustas, kas finansavo filmo kūrimą, tikino, kad partija jį susuko savo jėgomis ir lėšomis. Jo teigimu, tai pakankamai įdomus kūrinys, todėl regioninės televizijos jį noriai transliuoja netgi už dyką.

Alytaus regioninės televizijos, kurios žiūrovai irgi turėjo progą išvysti liberaldemokratų kūrybą, direktorius Jonas Balčius šio R. Pakso teiginio „Panoramai“ nei patvirtino, nei paneigė.

Dangstydamasis komercine paslaptimi televizijos vadovas taip pat nesutiko atskleisti, kiek kartų ir kokiu paros metu šis filmas buvo rodomas. „Kodėl tai jus domina? Kodėl skambinate, trukdote ir klausinėjate tokių dalykų? Atsiųskite klausimus paštu – gal atsakysiu, o gal ne“, – karščiuodamasis padėjo ragelį J. Balčius. „Panoramos“ redakcijai į pateiktus klausimus atsakyta nebuvo.

Draudimai – neveiksmingi

„Jei partijos turi pinigų, jos gali reklamuotis. Kitas klausimas, ar jos oficialiai deklaruos išleistas lėšas ir iš kur gaunami pinigai reklamai finansuoti“, – sakė Darbo partijos (DP) pirmininkas Kęstutis Daukšys.

Pati DP, įtariama neskaidriu buhalterijos tvarkymu, antrą šių metų pusmetį liko be 1,114 mln. litų dotacijos, skiriamos iš valstybės biudžeto. Pirmadienį DP apskundė šį VRK sprendimą Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

„Ne sykį esu sakęs, kad sprendimas buvo šališkas ir be logiškų argumentų. Tikiuosi, ši klaida bus ištaisyta“, – kalbėjo DP pirmininkas. Jis pridūrė, kad bet kokiu atveju valstybės dotacija nėra esminis dalykas numatomoje DP rinkiminėje kampanijoje. K. Daukšys neatskleidė, kiek pinigų ketinama jai skirti. „Viską sprendžia rinkimų štabas, tačiau net jei žinočiau, nesakyčiau“, – kalbėjo K. Daukšys.

VRK pirmininkas Z. Vaigauskas nuogąstavo, kad konkurencija partijas paskatins ieškoti finansinių rėmėjų ir įvels jas į neaiškius įsipareigojimus. Jo manymu, uždraudus transliuoti politinės reklamos garso ir vaizdo filmukus, būtų sumažinta korupcija ir neteisėtų lėšų panaudojimas politinėse partijose, mat reklama eterio bangomis iš partijų pareikalauja didelių investicijų. Be to, tyrimų duomenimis, televizijos reklama nėra labai paveiki: manoma, kad ji padaro įtaką tik kas dešimto rinkėjo apsisprendimui. Uždraudus šią reklamą partijoms esą nebereikėtų ieškoti itin turtingų rėmėjų, o po to slėpti realias rinkiminių kampanijų išlaidas arba ieškoti būdų, kaip jas įteisinti.

Vis dėlto dauguma parlamentarų sakė netikį teigiamu reklamos draudimo poveikiu. Tai esą tik padidintų paslėptos reklamos mastus.

Šaltinis
Savaitraštis „Panorama“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją