Jei pagrindiniai Lozanoje sutarti klausimai sudarys baigiamojo susitarimo pagrindą, „tai bus istorinė klaida, dėl kurios pasaulis taps daug pavojingesnis“, – sakoma Jeruzalėje išplatintame Izraelio vyriausybės pareiškime.

Izraelio premjeras Benyaminas Netanyahu įsitikinęs, kad jo šaliai kyla grėsmė.

Galutinis susitarimas preliminaraus susitarimo pagrindu „sukeltų grėsmę Izraelio išlikimui“, pareiškė jis per pokalbį telefonu su JAV prezidentu Baracku Obama.

Ministras pirmininkas, anot jo, atstovo, pabrėžė, kad susitarimas leidžia Iranui pasigaminti atominį ginklą ir didina „siaubingo karo“ riziką.

B. Obama per pokalbį telefonu B. Netanyahu pareiškė, kad preliminarus susitarimas yra „svarbi pažanga“ kelyje į ilgalaikį sprendimą, kuris atims iš Irano branduolinio ginklavimosi galimybę.

JAV prezidentas, be to, užtikrino Izraelio premjerui JAV paramą Izraelio saugumui.

Iranas, taip pat JAV, Kinija, Rusija, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija ketvirtadienį Lozanoje susitarė dėl Irano branduolinės programos apribojimo.

Mainais už tai šaliai bus atšauktos ekonominės sankcijos. Daugelis detalių dar nėra aiškios. Jos turi būti suderintos iki birželio 30-osios. Ekspertai mano, kad sunkiausia derybų dalis dar priekyje.

JAV respublikonai – skeptiški

JAV respublikonai skeptiškai komentavo ketvirtadienį pasiektą susitarimą, turintį apriboti Irano branduolinę programą, o Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris reikalavo, kad Kongresui būtų leista peržiūrėti tą sutartį prieš atšaukiant griežtas ekonomines sankcijas Teheranui.

Keli Atstovų Rūmų ir Senato nariai reiškė atsargų optimizmą dėl šešių galingųjų šalių susitarimo su Iranu, kurį prezidentas Barackas Obama vadino istoriniu. Prezidentas pabrėžė, kad galutinė sutartis, jeigu jos bus laikomasi, užkirs Iranui kelią pasigaminti atominių ginklų.

Tuo tarpu J.Boehneris peikė tą dokumentą, sakydamas, kad jis žymi „nerimą keliantį atsitraukimą“ nuo Baltųjų rūmų pradinių tikslų, užsimindamas, kad B.Obamos administracija nusileido Irano derybininkams ir padarė kai kurių nuolaidų.

„Man labiausiai neramu, kad administracija siunčia signalą, jog sankcijos bus sušvelnintos artimiausiu laiku, – sakoma J.Boehnerio pranešime. – Kongresui turi būti leista nuodugniai peržiūrėti bet kokio susitarimo detales prieš atšaukiant bet kokias sankcijas.“

Senatorius Markas Kirkas, kurio pozicija Irano atžvilgiu yra viena griežčiausių tarp respublikonų ir kuris pasiūlė teisės akto projektą, numatantį dar griežtesnes sankcijas, nevyniojo žodžių į vatą, komentuodamas naująjį susitarimą.

„Neville'is Chamberlainas gavo geresnę sutartį iš Adolfo Hitlerio“, – ironizavo M.Kirkas, turėdamas omenyje praeito amžiaus 4-ame dešimtmetyje Britanijai vadovavusį ministrą pirmininką ir jo pragaištingą nuolaidžiavimo naciams politiką.

Tuo tarpu B.Obama griežtai perspėjo įstatymų leidėjus, kad jeigu Kongresas „numarins šią sutartį ... tuomet Jungtinės Valstijos bus kaltinamos dėl diplomatijos nesėkmės“.

Respublikonų veikėjai, kurie, kaip tikimasi, pretenduos užimti prezidento postą per 2016 metų rinkimus, taip pat reiškė abejones, ar laukiama sutartis bus gyvybinga.

Buvęs Teksaso gubernatorius Rickas Perry savo „Twitter“ žinutėje rašė, kad amerikiečiai turi teisę reikšti susirūpinimą dėl sutarties, „pilnos Obamos administracijos nuolaidų“.

Tuo tarpu senatorius Marco Rubio perspėjo, kad Iranui bus leista naudoti 6 tūkst. iš dabar jo turimų 19 tūkst. urano sodrinimo centrifugų ir kad tai rodo, „jog ši sutartis yra milžiniška klaida.“

Senato užsienio ryšių komiteto pirmininkas Bobas Corkeris ragino įstatymų leidėjus „toliau žvelgti atviromis akimis į Iraną“, taip pat vėl pareikalavo, kad Kongresui būtų leista peržiūrėti bet kokį galutinį susitarimą su šiitiška respublika.

B.Corkeris pasiūlė teisės akto projektą, kuris įpareigotų B.Obamą suderinti tą sutartį su Kongresu.

„Didėja abiejų partijų palaikymas branduolinės sutarties peržiūrėjimui Kongrese, ir aš esu įsitikinęs, jog bus tvirtai nubalsuota už Irano branduolinės sutarties peržiūrėjimo įstatymą“, kai tas projektas bus svarstomas jo komitete balandžio 14 dieną, sakė respublikonas senatorius.

Irane džiūgaujama

Šimtai iraniečių penktadienį po vidurnakčio išėjo į Teherano gatves švęsti proveržio derybose su Vakarų šalimis dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos, kuris galbūt užbaigs jau 12 metų trunkančią krizę.

Ilgiausioje sostinės gatvėje – Vali Asro prospekte – išsirikiavo daugybė automobilių, kurių vairuotojai spaudė garso signalus, reikšdami palaikymą preliminariam susitarimui, kuris iki birželio pabaigos turėtų atverti kelią išsamiai sutarčiai su pasaulio galybėmis.

„Kad ir koks būtų derybų galutinis rezultatas, mes esame nugalėtojai“, – 30-metis Behrangas Alavi sakė Vali Asro prospekte apie 1 val. vietos (23 val. 30 min. Lietuvos) laiku, aplink žmonėms triukšmingai linksminantis.

„Dabar galėsime gyventi normaliai, kaip visas likęs pasaulis“, – pridūrė jis, o žmonės pirštais demonstravo pergalės ženklą ir tradiciškai šoko, mojuodami baltomis nosinaitėmis.

Džiaugsmas prasiveržė po to, kai Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas paskelbė, kad per derybas su Vakarų šalimis buvo susitarta dėl pagrindinių išsamios branduolinės programos parametrų, tikintis, kad galutinė sutartis bus suderinta iki birželio 30 dienos.

„Sprendiniai rasti. Esame pasiruošę nedelsiant pradėti darbą dėl (galutinės sutarties) dokumento projekto“, – jis parašė pirmoje per pastarąsias dienas savo „Twitter“ žinutėje. Nors tuo socialiniu tinklu Irane oficialiai draudžiama naudotis, „Twitter“ prieinamas milijonams iraniečių, naudojančių neteisėtas programas.

Vėliau ministras per tiesioginę televizijos transliaciją perskaitė pranešimą persų kalba, skelbdamas, kad buvo atvertas užbaigti 12 metų trukusią krizę ir atšaukti sankcijas, kurios smarkiai varžė Irano ekonomiką bei sukėlė sunkumų milijonams žmonių.

26 metų Fatemeh Hashemian sakė, kad susitarimas dėl branduolinės programos padėtų užsieniečiams vertinti Iraną palankesnėje šviesoje.

„Noriu, kad Iranas kasdien pasiektų tokią pažangą ir kad mūsų šaliai nebebūtų taikomos sankcijos, – pridūrė ji. – Tikiuosi, kad bus ištrintas klaidingas Irano įvaizdis. Ir kad mūsų ryšiai su pasauliu pagerės.“

Dar vienu ženklu, kad šis susitarimas gali įgyti istorinę reikšmę, buvo Irano valstybinės televizijos sprendimas tiesiogiai transliuoti JAV prezidento Baracko Obamos komentarus apie tą sutartį iš Baltųjų rūmų, jo žodžius verčiant į persų kalbą.

Kalbant B.Obamai, jauni iraniečiai darėsi asmenukes su prezidento atvaizdu fone ir skelbė tas nuotraukas „Twitter“ žinutėse.

Nors vilčių padaugėjo, kai kurie iraniečiai sakė nesitikintys, kad kas nors pasikeis, kol bus pasirašyta galutinė sutartis.

„Dar niekas nėra aišku, kol pamatysime, kaip tai veikia“, – sakė 39 metų inžinierius Reza Riahizadeh, kuris žiūrėjo televizijos transliaciją namuose su savo šeima.

„Jie gali išsisukti nuo sankcijų atšaukimo. To niekas nežino. Niekas nebus aišku, kol visa tai taps tikrove“, – pridūrė jis.

JAV ir ES atšauks sankcijas, kai JT patvirtins, kad Iranas laikosi sutarties dėl branduolinės programos

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga atšauks visas sankcijas, susijusias su Teherano branduoline programa, kai Jungtinių Tautų priežiūros agentūra patvirtins, kad Iranas laikosi visų susitarimo, turinčio apriboti jo branduolinę veiklą, sąlygų, ketvirtadienį nurodė ES ir Irano derybininkai.

„Europos Sąjunga nutrauks visų su branduoline (programa) susijusių ekonominių bei finansinių sankcijų vykdymą, taip pat Jungtinės valstijos nutrauks visų su branduoline (programa) susijusių ekonominių bei finansinių sankcijų taikymą – vienu metu, kai TATENA patvirtins, kad Iranas vykdo visus savo esminius įsipareigojimus dėl branduolinės (programos)“, – sakė ES išorės politikos vadovė Federica Mogherini, turėdama omenyje JT Tarptautinę branduolinės energetikos agentūrą.

Maskva giria sprendimą pripažinti Irano teisę į taikią branduolinę programą

Rusija pasveikino preliminarų susitarimą dėl Irano branduolinės programos apribojimo, sakydama, kad šiuo žingsniu pripažįstama Teherano „besąlygiška teisė“ plėtoti civilinę atominė energetiką.

„Šiame politiniame susitarime įdiegtas principas, suformuluotas Rusijos prezidento Vladimiro Putino... – besąlygiškai pripažinti Irano teisę vykdyti taikią branduolinę programą, įskaitant urano sodrinimo veiklą, užtikrinant tos programos tarptautinę kontrolę ir atšaukus visas Iranui paskelbtas sankcijas“, – sakoma vėlai ketvirtadienį išplatintame Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Prancūzija: sankcijų Iranui atšaukimo kalendorius dar nesuderintas

Prancūzijos užsienio reikalų ministras penktadienį perspėjo, kad „dar neišspręstas“ opus klausimas, kada bus atšauktos Iranui paskelbtos griežtos sankcijos, nors buvo pasiektas preliminarus susitarimas dėl šiitiškos respublikos vykdomos branduolinės programos.

„Iraniečiai nori, kad sankcijos būtų atšauktos nedelsiant“, – diplomatijos vadovas Laurent'as Fabiusas sakė radijui „Europe 1“.

„Mes jiems sakome: sušvelninsime sankcijas, kai jūs vykdysite tai, dėl ko susitarėte, o jeigu nevykdysite savo įsipareigojimų – mes, žinoma, galėsime grįžti į anksčiau buvusią padėtį“, – aiškino jis.

„Šiuo atžvilgiu susitarimo dar nėra“, – pridūrė L.Fabiusas.