Slaptą medžiagą viešinančio „WikiLeaks“ portalo teigimu, NSA taip pat buvo nusitaikiusi į Prancūzijos finansų ministrus ir tos šalies verslo veiklą, skelbia DW.

„WikiLeaks“ ataskaitoje nurodė, kad JAV šnipinėjo Francois Baroiną ir Pierre Moscovici, kurie ėjo Prancūzijos finansų ministro pareigas nuo 2011 m. iki 2014 m.

Nauji kaltinimai pasigirdo, praėjus vos savaitei, kai buvo atskleista, kad NSA šnipinėjo tris Prancūzijos prezidentus nuo 2006 m. iki 2012 m.

2002 m. dokumente NSA neva prašė žvalgybos tarnybų iš Australijos, Jungtinės Karalystės, Kanados ir Naujosios Zelandijos rinkti informaciją apie Prancūzijos eksporto sutartis. Sutartys, kurių vertė siekė 180 mln. eurų, apėmė įvairius sektorius, pavyzdžiui, telekomunikacijų, branduolinės energetikos, elektros, transporto ir sveikatos. Tačiau dokumentuose neįvardijamos konkrečios Prancūzijos kompanijos – galimi NSA šnipinėjimo taikiniai.

Papildomas dokumentas, kurį gavo „WikiLeaks“, atskleidė telefoninių skambučių tarp P. Moscovici ir Prancūzijos socialistų senatoriaus suvestines. Pokalbių metu du diplomatai aptarinėjo Prancūzijos ekonomiką ir kitus finansinius dalykus.

Europos Sąjungos ekonomikos ir finansų reikalų komisaras P. Moscovici birželio 24 dieną teigė būsiąs priblokštas, jei sužinosiąs, kad jis taip pat buvo NSA šnipinėjimo taikiniu. Šiuo atveju jis reikalausiąs pasiaiškinimo iš Vašingtono.

„Tai – nepriimtina tarp sąjungininkų ir draugų“, – „Twitter“ paskyroje nurodė P. Moscovici.

Kol kas šių pareiškimų nepakomentavo nei Prancūzijos užsienio reikalų ministerija, nei pareigūnai iš NSA.

Buvę JAV žvalgybos pareigūnai praeityje teigė, kad Vašingtonas nesiverčia komerciniu šnipinėjimu, tačiau įprastai renka ekonominę informaciją.

JAV prezidentas Barackas Obama po praėjusią savaitę į viešumą iškilusių jam nemalonių žinių pareiškė, kad jo šalis laikosi įsipareigojimų nešnipinėti Prancūzijos prezidento. 2013 m. Vašingtonas pažadėjo nešnipinėti Prancūzijos lyderių po to, kai NSA darbuotojas Edwardas Snowdenas tais pačiais metais atskleidė šūsnį dokumentų, tarp kurių buvo ir informacija apie agentūros vykdomą masinį JAV piliečių ir užsienio šalių lyderių šnipinėjimą.