„Sąrašas, kuriame Europos valstybės surūšiuotos pagal principą, kiek lengva manipuliuoti jų politika ir visuomene“ buvo sukurtas Rusijos specialiųjų tarnybų, praneša vokiečių leidinys „Focus“, informuoja newsru.com.

Vokietijos specialiųjų tarnybų duomenimis, sąrašas sudarytas maždaug prieš metus, o Vokietija jame yra maždaug per vidurį, tačiau paaštrėjus imigrantų krizei Vokietijoje, Kremlius laiko ją labiau pažeidžiama, todėl suaktyvino savo veiklą.

Berlyne mano, kad Rusijos vadovavimas pasitelkus propagandą ir politinę įtaką turi tikslą susilpninti ES, rašoma straipsnyje.

Daugelis analitikų mini Rusijos suinteresuotumą susilpninti ES. Kai kurie laiko tai istoriškai susiklosčiusius dėsningumu, sakydami, kad Rusija, kaip imperija, gali egzistuoti tik esant suskaldytai Europai, todėl ji griebsis situacijos su pabėgėliais, pasinaudos „menkiausia galimybe suskaldyti Europą į nacionalines valstybes, kaip buvo visada“.

2015 m. ES pranešė apie savos kariuomenės kūrimą, o JAV karinių pajėgų Europoje vyriausiasis vadas Benas Hodgesas, 2016 m. kovo pradžioje komentuodamas informaciją apie JAV karinio buvimo Europoje išplėtimą, pabrėžė, kad tai daroma siekiant minimizuoti atviro karo su Rusija galimybę, turint omenyje, kad ideologinis, propagandinis karas jau vyksta.

Vokietijos žiniasklaida pabrėžia, kad Rusijos specialiosios tarnybos išnaudojo buvusį CŽV darbuotoją Edwardą Snowdeną propagandiniams tikslams.

„E. Snowdenas nusprendė vykti į Rusiją. Taip jis perėjo į vieną pusę propagandiniame kare tarp Maskvos ir Vakarų“, – leidiniui „Frankfurter Allgemeine“ pareiškė Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) veiklos tyrimo Vokietijoje komisijos pirmininkas Patrickas Sensburgas.

P. Sensburgo teigimu, E. Snowdenas naudingas Rusijai propagandiniame kare su Vakarais, jo buvimą Rusijoje padarė maksimaliai maloniu, tačiau jį „laiko ant trumpo pavadžio“ ir „jis gali daryti tik tai, ką jam liepia Rusijos valdžios pareigūnai“.

Primename, kad buvęs CŽV ir NSA darbuotojas E. Snowdenas, 2014 m. trejiems metams gavęs leidimą gyventi Rusijoje, 2013 m. perdavė leidinių „The Washington Post“ ir „The Guardian“ žurnalistams slaptą amerikiečių specialiųjų tarnybų informaciją apie jų vykdomą masinį milijonų piliečių visame pasaulyje elektroninį sekimą ir apie 35-ių valstybių politinių lyderių pokalbių klausymąsi. 2013 m. birželį jis pabėgo iš JAV į Honkongą, o iš ten išskrido į Maskvą, kad iš Rusijos sostinės keliautų į Ekvadorą. Kadangi JAV valdžia anuliavo jo pasą, jis liko Rusijos teritorijoje.

Tėvynėje E. Snowdeną kaltina nesankcionuotu slaptos informacijos, susijusios su nacionaliniu saugumu, paviešinimu ir sąmoningu amerikiečių žvalgybos duomenų perdavimu asmenims, neturintiems teisės gauti tokią informaciją. E. Snowdenui gresia iki 20 metų kalėjimo.