Vokietijos prezidentas beveik neturi vykdomųjų galių, tačiau yra laikomas svarbiu moraliniu autoritetu.

Vokietijoje „anti-Trumpu“ reklamuojamas 61-erių F.-W. Steinmeieris, yra vienas populiariausių politiku. Jis pelnė 931 balsą iš 1239 galiojusių balsų. Vokietijos prezidentą renka speciali 1260 narių asamblėja iš 630 žemųjų parlamento rūmų atstovų bei tiek pat šešiolikos federacinių žemių atstovų.

F.-W. Steinmeierio pergalė jo didina jo bendrapartiečių viltis dėl partijos kandidato, buvusios Europos Parlamento pirmininko Martino Schulzo sėkmės spalį vyksiančiuose Vokietijos parlamento rinkimuose, kuomet M. Schulzas mes iššūkį dabartinei kanclerei Angelai Merkel.

Socialdemokratas F.-W. Steinmeieris yra vienas populiariausių politikų Vokietijoje. Jis buvo buvusio kanclerio Gerhardo Schroederio administracijos vadovas ir vienas iš 2003 metų ekonominių reformų ir socialinių išmokų mažinimo paketo architektų.

A.Merkel vyriausybėje jis du kartus ėjo užsienio reikalų ministro pareigas – 2005-2009 metais ir nuo 2013 metų iki šių metų.

61 metų F.-W. Steinmeieris yra labai diplomatiškas, tačiau per JAV prezidento rinkiminę kampaniją smarkiai kritikavo Donaldą Trumpą, kurį vienos kalbos metu pavadino „neapykantos skleidėju“.

Po to milijardierius D. Trumpas buvo išrinktas JAV prezidentu, F.-W.Steinmeieris pareiškė prognozuojąs, kad santykiai taps „gerokai sudėtingesni“, ir pridūrė, kad jo darbuotojams sunku užfiksuoti kokią nors „aiškią ir nuoseklią“ D. Trumpo poziciją.

Priešnuodis populistams

Kovo 19 d. naująsias pareigas pradėsiantis eiti F.-W. Steinmeieris žada būti „atsvara neriboto supaprastinimo tendencijai“ ir tokį požiūrį vadina „geriausiu priešnuodžiu populistams“.

F. W. Steinmeieris

Laikraštis „Berliner Morgenpost“ pažymėjo, kad F.-W. Steinmeieris greičiausiai taps „prezidentu anti-Trumpu“. Kiek žinoma, F.-W.Steinmeieris tik kartą yra praradęs kantrybę 2014 metais, kai apšaukė protestuotojus, apkaltinusius jį karo kurstymu dėl jo politikos Ukrainos atžvilgiu. Toks kantrybės praradimas buvo toks neįprastas, kad buvęs ministras net trumpam buvo virtęs „YouTube“ žvaigžde.

„Friedrich Ebert Foundation“ politologas Michaelis Broeningas pažymėjo, kad F.-W.Steinmeieris „kaip užsienio reikalų ministras dažnai buvo proto balsas, nutiesiantis tiltus ir suvienijantis žmones“.

„Tad nenuostabu, kad jis pats save laiko anti-Trumpu“, – sakė jis.

F.-W. Steinmeieris yra gerai žinomas pasaulio sostinėse, tačiau jo pergalė kelia nerimą kai kam Rytų Europoje, nes kai kas jį laiko per švelniu Rusijos prezidento Vladimiro Putino atžvilgiu. Pernai jis nustebino NATO partnerius pavadindamas Lenkijoje surengtas pratybas „ginklų žvanginimu“.

Tikisi būsimos pergalės

Nors iki Vokietijos parlamento rinkimų liko dar daugiau nei septyni mėnesiai, Vokietijos socialdemokratai tikisi, kad F.-W. Steinmeierio pergalė prezidento rinkimuose padidinus jų šansus gerai pasirodyti ir parlamento rinkimuose.

Kai sausio pabaigoje buvo paskelbta, kad M. Schulzas meta iššūkį A. Merkel, socialdemokratų populiarumas šoktelėjo iki 32 proc., ir ši partija tik vienu procentiniu punktu atsilieka nuo A. Merkel vadovaujamos partijos.

Po tokių apklausų rezultatų laikraštis „Bild am Sonntag“ išspausdino straipsnį su antrašte: „Ar tai Merkel eros pabaiga?“

„Vokietijos socialdemokratams F.-W. Steinmeierio pergalė yra kažko didesnio pradžia – pergalės prieš A. Merkel rugsėjo mėnesio rinkimuose, – mano M. Broeningas. – Nors dar prieš kelias dienas tai buvo neįmanoma, naujausios apklausos rodo, kad padėtis pasikeitė.“