Apie tai pranešė Paryžiaus prokuroras Francois Molinsas.

„Y. Salhi padarė dvi nuotraukas teroristinio akto vietoje ir nedelsdamas jas nusiuntė savo draugui Sebastienui Younesui, gyvenančiam Sirijoje nuo 2014 metų“, - nurodė prokuroras.

Per apklausą Y. Salhi atmetė bet kokį religinį nusikaltimo motyvą. Vyras tikino, kad išpuolį jis įvykdė po kivirčo su žmona.

„Tačiau surinkti duomenys rodo visai ką kitą. Y. Salhi veiksmai buvo iš anksto suplanuoti“, - pridūrė F. Molinsas.

Pasak jo, įtariamasis buvo pastebėtas radikalaus islamo šalininkų rate dar 2003 metais.

Prokuroro teigimu, Y. Salhi siekė pritraukti kuo daugiau dėmesio, nupjaudamas savo viršininkui galvą ir ją pasmeigdamas ant dujų gamyklos tvoros.

Toks žudymo stilius, anot F. Molinso, tiksliai atitiko „Islamo valstybės“ nurodymus.

Prokuroras taip pat citavo Y.Salhi žodžius, kad jis pasmaugė savo darbdavį „viena ranka“, sustojęs maždaug už 500 metrų nuo minėtos gamyklos, o paskui nupjovė jam galvą peiliu, kurio geležtė buvo 25 cm ilgio.

Galva buvo pritvirtina prie tvoros grandine, o šalia jos buvo pakabintos dvi islamiškos vėliavos, kurias Y.Salhi prisipažino įsigijęs atakos išvakarėse.

Y.Salhi, kuris atsisakė bendrauti su tyrėjais pirmąją parą po jo arešto, vėliau davė nerišlius parodymus, teigdamas, kad jį ištiko amnezija ir kad jis neprisimena savo makabriškų veiksmų, kai pakabino aukos galvą ant įmonės tvoros.

Įtariamasis taip pat teigė neprisimenantis, kad išsiuntė dvi nuotraukas iš nusikaltimo vietos vienam prancūzų džihadistui, esančiam Sirijoje – savo asmenukę su nupjauta aukos galva ir nuotrauką, kurioje matomas islamiškomis vėliavomis užklotas nužudytojo kūnas bei ant jo padėta nupjauta galva.

Y.Salhi tikino, kad jo motyvai buvo „vien asmeniniai ir kad šis aktas nebuvo teroristinis“, sakė F.Molinsas ir pridūrė, kad įtariamasis aiškino, jog įvykdyti šį nusikaltimą jį pastūmėjo nesantaika su viršininku ir barnis su savo žmona.

Tačiau Y.Salhi palaikė „reguliarius kontaktus“ su 30-mečiu prancūzu džihadistu Sebastianu Yunisu, kuris, kaip žinoma, pernai lapkritį išvyko į Siriją.

Surengusi reidą prieš S.Yunisui, gyvenusiam Prancūzijos rytiniame Bezansono mieste, artimus asmenis, policija rado telefoną, kuris buvo naudojamas susisiekti su tuo džihadistu. Ištyrus tą telefoną paaiškėjo, kad atakos dieną vykusiame susirašinėjime S.Yunisas sakė išties pažįstantis Yassiną ir esantis „viena iš priežasčių, kodėl jis tai padarė“, turėdamas omenyje tą nusikaltimą.

S.Yunisas savo žinutėje nurodė paprašęs „Islamo valstybės“ leisti paskelbti jo gautas šiurpias nuotraukas.

F.Molinsas sakė, kad Y.Salhi 2009-aisiais maždaug metus praleido Sirijoje su savo žmona ir vaikais. Įtariamasis teigė, kad toje šalyje mokėsi arabų kalbos.

Praėjusį penktadienį Y. Salhi įvykdė teroro aktą pramoninių dujų fabrike San Kanten Falavjė mieste.

Iš pradžių jis nupjovė galvą savo viršininkui, kuriam buvo 54-eri, o po to, JAV bendrovei „Air Products“ priklausančioje gamykloje nukreipė automobilį tiesiai į dujų rezervuarą, sukeldamas sprogimą.

Pasak Paryžiaus prokuroro, įvykdytas išpuolis primena savižudžio veiksmus.