Dabar atrodo, jog garsiausias Didžiosios Britanijos verslininkas palieka šalį, padėjusią jam susikrauti savo turtą, skelbia „The Independent“. R. Bransonas nusprendė visam laikui persikelti į Karibų jūros salą, kurią nusipirko 1979 metais, ir iš ten tęsti labdaringą bei filantropinę veiklą.

Sero R. Bransono atstovas spaudai patvirtino, kad milijardierius nusprendė nuolat gyventi Nekerio saloje Didžiosios Britanijos Mergelių salose, bet paneigė, jog šis sprendimas susijęs su mokesčių reikalais.

„Jis ten persikėlė prieš septynerius metus, bet užuot ten gyvenęs, 90 proc. savo laiko jis skiria ne pelno siekiantiems sumanymams ir milijonų rinkimui savo kalbomis bei kita labdaringa veikla“, - sakė atstovas spaudai.

„Kadangi 100 proc. iš šios veiklos uždirbtų pinigų jis skiria labdarai, mokesčių atžvilgiu nėra jokio skirtumo, ar jis gyvena Didžiojoje Britanijoje, ar Mergelių salose“, - pridūrė jis.

Savo asmeniniame tinklaraštyje seras R. Bransonas rašė, jog į Karibų jūros regioną persikėlė dėl sveiko gyvenimo būdo. „Nėra geresnės vietos likti aktyviam. Ten galiu plaukioti banglente, valdyti jėgos aitvarus, žaisti tenisą, plaukioti, daryti pilateso pratimus ir tiesiog žaisti“, - tikino jis.

Tačiau sekmadienį ekspertai tvirtino, kad nebūdamas Didžiosios Britanijos gyventoju, jis gali sutaupyti nemažą dalį pajamų mokesčio nuo savo imperijos „Virgin“.

R. Bransono kritikai prisiminė šiais metais pasakytus jo žodžius, jog Didžiosios Britanijos sistema yra „protinga“, palyginus su Prancūzijos. Reaguodamas į aktoriaus Ray Winstone`o komentarą, esą jis įsivaizduoja save paliekantį Britaniją, nes šalį „prievartauja“ dideli mokesčiai, R. Bransonas atsakęs: „Nemanau, kad žmonės turėtų palikti Jungtinę Karalystę dėl mokesčių sistemos. Dabartiniam ekonominiam klimatui būtų blogai, jei George`as Osborne`as sumažintų mokesčius turtingiesiems“.

Su mokesčių vengimu kovojančios Didžiosios Britanijos organizacijos „Uncut“ atstovas spaudai teigė: „Būtų puiku, jei mažas pajamas gaunantys paprasti žmonės galėtų išsilaisvinti nuo taupymo pančių, bet jie negali – R. Bransonas yra neįtikėtinai turtingas žmogus“.

Sero R. Bransono imperija gimė 1970 metais, kai jis įkūrė muzikos įrašų bendrovę „Virgin Records“. Vėliau jis ėmėsi verslo lėktuvų, traukinių, mobiliųjų telefonų ir televizijos srityse. Savo turtą, kuris „Sunday Times“ turtuolių sąraše vertinamas 3,5 mlrd. svarų (14 mlrd. litų), po mirties jis pažadėjo atiduoti labdarai.

R. Bransonas nėra pirmasis britų milijardierius, sukėlęs kontroversiją dėl mokesčių. Parduotuvių „TopShop“ valdytojas seras Philipas Greenas taip pat buvo priverstas teisintis dėl mokesčių, kai 2005 metais Monake gyvenančiai jo žmonai buvo išmokėta 1,2 mlrd. svarų dividendų.