Pasak Vatikano, ši paslaptis buvo apreikšta trims portugalų piemenukams. Išsamesnė paslapties santrauka jau buvo paskelbta gegužės 13 dieną, per popiežiaus vizitą Fatimoje.

Tikrąjį paslapties tekstą 1944 metais parašė Lucia dos Santos (Lusija duš Santuš). Dabar ši nusilpusi 93 metų vienuolė yra vienintelė tebegyvenanti iš minėtų trijų vaikų.

Ilgą laiką buvo būgštaujama, kad ši paslaptis esanti apokaliptinė pasaulio pabaigos vizija. Tačiau 43 puslapių dokumente, pavadintame "Fatimos vizija", Vatikanas pakartoja savo nuomonę, esą ši paslaptis greičiausiai byloja apie jau buvusius įvykius.

Atsimindama 1917 metų vizijos trečiąją dalį, sesuo Lucia sako, jog ji su dviem kitais vaikais, Francisco (Fransišku) ir Jacinta (Žasinta), išvydo "angelą liepsnojančiu kardu".

Po to jie pamatė "baltai apsirengusį vyskupą". "Mums susidarė įspūdis, kad tai - Šventasis tėvas", sakė vienuolė.

Vizijai tęsiantis, vaikai matė popiežių, "šlubčiojančiu žingsniu einantį per didelį pusiau sugriautą, drebantį miestą, ištiktą skausmo bei širdgėlos ir besimeldžiantį už pakeliui sutiktų lavonų sielas".

Kai popiežius pasiekė kalno viršūnę ir meldėsi prie kryžiaus, "jį nužudė grupė kareivių, kurie šaudė į jį kulkomis ir strėlėmis". Tiek popiežius, tiek vyskupai, kunigai bei vienuolės "žuvo vienas po kito".

Dokumente įdėta ir portugališkai ranka rašytų sesers Lucios žodžių apie šią paslaptį fotokopija. Pats rankraštis saugomas Vatikane. Jame taip pat yra skyrius, pagrindžiantis Vatikano pateikiamą paslapties aiškinimą.

Praėjusį mėnesį, prieš Vatikanui nusprendžiant atskleisti šią paslaptį, popiežiaus pasiuntiniai aplankė seserį Lucią jos vienuolyne. Jie klausė jos nuomonės apie popiežiaus pateikiamą aiškinimą ir prašė jos leidimo paskelbti paslaptį.

1981 metais turkų nusikaltėlis Mehmetas Ali Agca (Mechmetas Alis Ahdža) šūviu sužeidė popiežių Šv. Petro aikštėje. Bažnyčios vadovas vos išgyveno.

"Sesuo Lucia visiškai sutiko su popiežiaus teiginiu, kad "tai motinos ranka vedė kulką, ir savo agonijoje popiežius sustojo prie mirties slenksčio", sakoma dokumente.

Pirmosios dvi paslapties dalys yra žinomos jau ne vieną dešimtmetį. Pirmojoje dalyje vaikai pasakojo matę pragaro viziją.

Antroje dalyje Marija maždaug prieš 22 metus pranašavo Antrojo pasaulinio karo pradžią ir prašė atsidavimo jos nesuteptajai širdžiai. Ji taip pat prašė, kad Rusija, kurioje 1917 metais turėjo įvykti bolševikų revoliucija, būtų pašvęsta jai.