Pasak jos, PRG sistema, kurią JAV steigia Europoje, "nenukreipta prieš Rusiją". "Apie tai mes kalbėjome viešai ir privačiuose pokalbiuose įvairiu lygiu. Mes pasirengę tai patvirtinti raštu", - sakė E.Tauscher antradienį kalbėdama Atlanto tarybos seminare, skirtame amerikiečių PRG plėtrai.

"Būdami partneriais dėl PRG mes tapsime partneriais, kurie galės sulaikyti grėsmes, kylančias už Europos ribų, bet ne iš vieno kitam", - pažymėjo ji.

"Mūsų PRG sistema Europoje nenukreipta ir nebus nukreipta prieš Rusiją, ir Rusija galės gauti patvirtinimus, kad sistema skirta apsisaugoti nuo raketų, kurios paleidžiamos iš šalių, nepriklausančių Europai, bet ne iš Rusijos", - atsakė E.Tauscher.

Tuo pačiu metu, pasak jos, JAV negali suteikti įstatymiškai patvirtintų įsipareigojimų ar PRG ribojimų, kurie gali plėtotis vienu metu su egzistuojančių grėsmių evoliucija.

"Naujoji PRG sistema neturi techninių galimybių, kad pakenktų Rusijos branduolinėms pajėgoms, ir mes nesiekiame sukurti sistemos, kuri galėtų tai padaryti", - sakė E.Tauscher.

Ji pažymėjo, kad "mūsų sistemos paskirtis - apsisaugoti nuo raketų iš Artimųjų Rytų regiono, kurių (raketų) mažiau ir jos yra ankstyvoje technologinės plėtros stadijoje".

Technologijų išsivystymo požiūriu sistema negali sulaikyti Rusijos strateginio potencialo, sakė E.Tauscher. "Tai liečia 3-ąją ir 4-ąją fazes bei 1-ąją ir 2-ąją fazes", - sakė ji.

Ji pareiškė, kad Vašingtonas sveikina galimybę išplėsti keitimąsi technine informacija su rusų ekspertais žinybų pagrindu, kad parodytų, kokias galimybes turi PRG.

Pasak E.Tauscher, JAV mato daug galimybių plėsti bendradarbiavimą su Rusija priešraketinės gynybos sferoje.

"Egzistuoja istorinė galimybė JAV, NATO ir Rusijai pasiekti susitarimą bendradarbiauti PRG srityje, ir mes tęsime darbą kurdami politinę infrastruktūrą, kuri padėtų praktiškai bendradarbiauti priešraketinės gynybos klausimais, taip pat kurdami centrą, kuris koordinuotų informaciją, gaunamą radarų, ir kitą centrą, kuris koordinuotų operacines galimybes", - pareiškė E.Tauscher.