Jis turėtų ropoti po žaidimų aikštelę ir žaisti su bendraamžiais, tačiau vietoj to jis dėvi juodą pošalmį ir mokosi naudotis ginklais.

Jis nuspaudžia gaiduką, ginklo jėga bloškia berniuką atgal, jo mažos rankos per silpnos, kad nulaikytų ginklą. Suaugęs vyras paima iš jo ginklą ir tuščiu žvilgsniu žvelgia į kamerą, rašo CNN.

Tai tik vienas iš daugelio „Islamo valstybės“ (IS) vaizdo įrašų, kuriais musulmonų sunitų teroristų grupė, paskelbusi savo valstybę, besidriekiančią nuo šiaurės Sirijos iki centrinio Irako, demonstruoja savo jauniausius karius.

Ekstremistų grupei stiprinant savo pajėgas Artimuosiuose Rytuose į vaikų galvas kalamos iškreiptos idėjos, kurias sunku suvokti tokiems jauniems protams.

Mohammedas, kurio vardas šiame straipsnyje yra pakeistas šiam bijant dėl savo saugumo, buvo vienas iš jaunųjų „Islamo valstybės“ karių. Dabar jis nuskraidintas į Turkiją, kur yra saugus, tačiau jam buvo vos trylika, kai IS pakvietė jį į vieną iš savo stovyklų Sirijoje.

„Mano draugai ir aš mokėmės mečetėje, kai jie pakvietė mus įstoti į IS kariuomenę, – pasakojo Mohammedas CNN televizijai. – Aš norėjau įstoti, tačiau mano tėvas neleido.“

Kai IS sužinojo, kad Mohammedo tėvas yra prieš vaiko stojimą į kariuomenę, kariai nusiuntė policijos patrulį į šio namus.

„Jie įspėjo mane, kad jei priešinsiuosi Mohammedo įstojimui, jie nupjaus man galvą“, – teigė tėvas.

Taigi Mohammedas išvažiavo į jaunųjų karių stovyklą.

„Trisdešimt dienų mes atsikėlę bėgiodavome, tada valgydavome pusryčius, studijuodavome Koraną. Vėliau praktikuodavomės su ginklais, kalašnikovais ir kitokia karine amunicija“, – pasakoja Mohammedas.

Kai kurie iš karių buvo draugiški, maloniai bendravo su vaikais, juokėsi ir pokštavo. Kiti versdavo vaikus žiūrėti siaubingus dalykus.

„Jie atvesdavo jaunus berniukus ir mūsų akivaizdoje juos nuplakdavo. Jie liepdavo ateiti mums tam tikru laiku, kad stebėtume egzekucijas: galvų pjovimus, nuplakimus, apmėtymą akmenimis“, – prisimena Mohammedas.

„Mes matėme, kaip vienas vyras, kuris nebadavo per Ramadaną, buvo nukryžiuotas, matėme moterį, apmėtytą akmenimis dėl to, kad buvo neištikima“, – pasakoja vaikinas.

Jis teigia, kad suprato kai kuriuos dalykus, kurių mokė IS kariai, tarkim, maldų ir pasninkavimo svarbą, tačiau daugelio dalykų jis nesugebėjo suvokti, pavyzdžiui, žodžio „pagonis“ reikšmės ir kodėl musulmonai turėtų prieš juos kovoti.

Berniukai turėjo prisiekti ištikimybę „Islamo valstybės“ vadovui Abu Bakr al-Baghdadui ir buvo jo pripažinti kaip „tinkamai paruošti kovai už IS“.

Mohammedo tėvas bijojo dėl savo sūnaus likimo ir ne kartą bandė jį aplankyti, tačiau buvo išvytas sargybos.

„Jis yra tik vaikas, jie gali įtikinti jį, kad taptų savižudžiu sprogdintoju ir tai jam užtikrins kelią į rojų ir prikalbėti kitų nesąmonių“, – pasakojo vaiko tėvas. Nepaisant baimės, Mohammedo tėvas abejojo karių sėkme.

„Vis dėlto, kaip jie galėjo jį įtikinti? Į stovyklą jis ėjo tik todėl, kad ėjo jo draugai, jis manė, kad karas ir ginklai yra viso labo linksmybės“, – sakė tėvas.

Galų gale Mohammedo tėvas sugebėjo ištraukti vaiką iš stovyklos ir su visa šeima pabėgti į Turkiją.

Dabar Mohammedas nežino, ką toliau daryti. Jis nenori grįžti į mokyklą – mano, kad tam jau yra per didelis. Jis norėtų užsiimti prekyba – tuo, kuo jo tėvas užsiėmė prieš pabėgimą iš šalies.

Mohammedas pasakoja, kad vienas iš jo stovyklos draugų žuvo besikaudamas fronto linijoje prieš kitą musulmonų grupuotę: „Jis buvo pasmerktas kančioms, o jam buvo vos trylika ar keturiolika“.

„Islamo valstybė“ skelbia visišką ištikimybę islamui, tačiau Mohammedas nesupranta IS karių siunčiamos žinutės, nes pats islamą supranta visiškai kitaip.

„Aš esu musulmonas ir myliu savo religiją, – teigia Mohammedas. – Kartu su tėvu melsdavausi dar tada, kai „Islamo valstybės“ nebuvo, tačiau mano tėvas mane mokė, kad mūsų religija – tai atlaidumo ir meilės religija.“

Mohammedas ir jo šeima šiuo metu yra saugūs, tačiau „Islamo valstybė“ sparčiai plečiasi ir Sirijos gyventojams, atrodo, nebeliko kur slėptis, o ekstremistų grupuotė verbuoja visus, nepaisydama jų amžiaus.