V. Putinas prezidento poste nuo 1999 m., su pertrauka, kaip numatyta įstatymuose. Rusų politologas Glebas Pavlovskis pranešė amerikiečių žurnalui: „Rusija jau kontroliuojama sistemos, kuri naudoja Putiną tik kaip logotipą. Ši sistema nepastovi.“

Tačiau koks bus laikotarpis po V. Putino? Ekspertas Rusijos klausimais Hansas Henningas Schroederis neseniai sakė leidiniui „The Huffington Post“: „Kad Rusijoje atsirastų naujas prezidentas, V. Putinas turi laikyti šį žmogų tinkama kandidatūra ir „parodyti į jį pirštu“.“

Dabartinis ministras – pagrindinis kandidatas į Putino įpėdinius

Rusijos visuomenė jaučia didelį nepasitikėjimą šalį valdančiu politikos elitu. „Viskas, kaip ir anksčiau, veikia pagal principą „geras caras, blogi bajorai“, – sakė buvęs Vokietijos tarptautinės politikos ir saugumo instituto direktorius H. H. Schroederis. Carinėje Rusijoje bajorais vadino smulkius dvarininkus, kurių liaudis nemėgo.
Vladimiras Putinas, Sergejus Šoigu

Jis taip pat sako, kad ekspertai laiko dabartinį Rusijos gynybos ministrą Sergejų Šoigu kandidatu į Rusijos prezidento postą.

S. Šoigu – politikas su dideliu darbo Rusijos vyriausybėje stažu. Jis tapo vyriausybės nariu 1990 m., dirbo prezidentu esant B. Jelcinui, V. Putinui ir neilgai poste buvusiam D. Medvedevui. Jo išskirtinis bruožas – patikimumas.

Kremlius negaili pinigų kariuomenės reformai

Tai susiję su gynybos ministro postu, kurį jis užėmė 2012 m. S. Šoigu gali sau priskirti Rusijos karinius pasiekimus Kryme, Ukrainos Rytuose ir Sirijoje.

Rusijos kariuomenė rodo gebėjimus ir organizuotumą, ko anksčiau niekada nebuvo“, – sakė Rusijos klausimų ekspertė Pentagone Evelyn Farkas. Kremlius tam negailėjo lėšų. Vadovaujant S. Šoigu, karinės išlaidos žymiai padidėjo, ginklavimuisi Rusija skiria beveik 5 proc. BVP. Iki 2020 m. gynybos ministras nori visiškai modernizuoti 70 proc. kariuomenės.

Šuo – pasitikėjimo ženklas

S. Šoigu – artimiausias V. Putino patikėtinis. 2000 m. jis padovanojo prezidentui juodą labradorę Koni, kuri greitai tapo V. Putino numylėtine. S. Šoigu dažnai lydėdavo prezidentą žiniasklaidos dėmesiui patraukti surengtų nuotykių ir medžioklių metu.

Prie vyriškos draugystės prisideda profesinis kompetentingumas. Ekspertai seniai įsitikinę, kad S. Šoigu – strategas, planuojantis dabartinį Rusijos užsienio politikos kursą, kurį Vakarai dažnai laiko agresyviu.

„Sirijoje Maskva pamatė naują sėkmingos operacijos galimybę, – aiškina H. H. Schroederis. Didelės politinės rizikos, prie kurių galima priskirti Krymo aneksiją, liko praeityje, net jei Vakarai kitaip galvoja. Šiuo metu Rusija eina pirmyn, turėdama tą patį tikslą – sustiprinti savo valdžią be didelių netekčių“.

Naują kursą vertina palankiai

Rusijos gyventojai palankiai vertina sėkmės istorijas iš Sirijos. Nors S. Šoigu veikiausiai įsivėlęs į didelį korupcijos skandalą, jis seniai yra vienas iš nedaugelio žmonių numylėtinių ir reguliariai patenka į pirmąsias visuomenės nuomonės instituto rengiamų apklausų vietas.

S. Šoigu naudingas V. Putino spindesys, jis spinduliuoja ramybę, tai duoda rezultatų. Labai tikėtina, kad vieną gražią dieną V. Putinas pirštu parodys į jį.

DELFI neseniai skelbė, kad Rusijoje sklinda kalbos, jog V. Putinas auklėja sau įpėdinį – generolą Aleksejų Diuminą, rašo Rusijos reikalų specialistas ir rašytojas Jukka Mallinenas laikraštyje „Kanava“.

Jis yra politikos mokslų daktaras, vadovavo V. Putino asmens sargybai. Vasario mėnesio pradžioje V. Putinas netikėtai paskyrė A. Diuminą Tulos srities gubernatoriumi. „Taip jis mokosi pilietinio ir ekonominio valdymo“, – praneša J. Mallinenas. V. Putinas, pasak J. Mallineno, vis įtariau vertina savo senus bičiulius ir vis labiau nuo jų užsidaro, nes šie suspėjo sukaupti patirtį, išsikovoti autoritetą ir tapti nepriklausomais.