Tai Rusijos lyderis Vladimiras Putinas pasakojo per televizijos „Rossija 1“ parodytą dokumentinį filmą „Prezidentas“, rašo tass.ru.

„Aš sau nusprendžiau: kito pasirinkimo nėra, reikia eiti iki galo“, - pareiškė jis. „Daugiau nieko nebuvo įmanoma padaryti, kaip tik nuslopinti šį terorizmą. Susitarti neįmanoma“, - įsitikinęs V. Putinas.

„Tuo momentu netgi negalėjau priimti sprendimų, man teko realiai tuo užsiimti, tačiau neturėjo pilno įgaliojimų rinkinio“, - prisiminė V. Putinas.

„Buvo aišku, kokia didelė ši atsakomybė. Man iškilo tik vienas klausimas: jeigu nepavyks užbaigti šio reikalo iki galo, ką reikės daryti, kaip toliau gyventi“, - prisipažino Rusijos vadovas.

V. Putinas pasakojo, kaip specialiųjų tarnybų operatyvinėse ataskaitose skaitė apie sučiuptus tarptautinius teroristus, kurie manė, kad tuo metu buvo susidariusi unikali istorinė galimybė „atplėšti Kaukazą nuo Rusijos“.

„Mums irgi buvo aišku, kad arba dabar išlaikysime, arba jau niekada nebeturėsime šansų išsaugoti šalį“, - pareiškė V. Putinas.

„Tuo laiku praktiškai visi pasaulyje manė (galbūt išskyrus tik mus, nes eiliniai piliečiai ne itin gilinosi į detales, ne itin netgi suprato, kas vyksta), kad Rusija dabartiniu savo pavidalu nebeišliks. Man po to tai sakė mano kolegos prezidentai ir premjerai, - teigė V. Putinas. – Klausimas buvo tik tas, kada tai įvyks ir kokios bus pasekmės, turint galvoje, kad Rusija yra didelė branduolinė valstybė“.

Įsivaizduoja savo gyvenimą be prezidento posto

V. Putinas taip pat pareiškė, kad visiškai įsivaizduoja gyvenimą be valstybės vadovo posto.

„Visiškai galiu įsivaizduoti gyvenimą be šių pareigybių“, - sakė jis.

„Beje, tai nėra praeinantis klausimas“, - atsakė jis, kai buvo paklaustas, ar mąsto apie savo gyvenimą be prezidento posto.

„Iš tikrųjų tai yra, kaip sakoma, toks lakmuso popierėlis“, - teigė jis.

„Jeigu žmogus sugeba grįžti į paprastą butą ir jame gyventi, o ne tik egzistuoti rūmų interjeruose, tuomet, manau, kad jis neprarado ryšio su išoriniu pasauliu“, - pridūrė V. Putinas.

Pripažino patyręs oligarchų spaudimą

V. Putinas filme taip pat aiškino, kad atėjus į valdžią jam teko patirti oligarchų spaudimą, tačiau nebuvo linkęs atvirauti, kaip sugebėjo su šiuo spaudimu susidoroti.

„Rossija 1“ televizijos kanalu pristatytas filmas pavadinimu „Prezidentas“, skirtas V. Putino 15-tosioms metinėms valdžioje paminėti. Šiame filme Rusijos prezidentas pripažino, kad 1999 m. Rusija faktiškai buvo valdoma grupės oligarchų, rašo „Tass“.

„Kai kurie iš jų, kai dar buvau premjeru, ir kai Borisas Jelcinas pranešė, kad kandidatuosiu į prezidento postą, atėjo pas mane į Baltųjų Rūmų kabinetą, atsisėdo priešais mane ir pasakė: „Na, jūs suprantate, kad čia prezidentu jūs niekada nebūsite?“ Aš atsakiau: „Na, pažiūrėsime““, – savo tuometinius žodžius prisiminė V. Putinas.

„Štai tokia scena įvyko Baltuosiuose Rūmuose (Rusijos Federacijos vyriausybės pastatas Maskvoje – DELFI)“, – pridūrė Rusijos prezidentas V. Putinas.

Vis dėlto Rusijos prezidentas V. Putinas atsisakė nurodyti, kokiomis priemonėmis jam pavyko pažaboti oligarchus.

„Įvairiais būdais, įvairiomis priemonėmis“, – žurnalistui tepasakė Rusijos prezidentas.

Apkaltino JAV

Rusijos prezidentas apkaltino Jungtines Valstijas, kad šios tiesiogiai kontaktuoja ir teikia logistinę pagalbą Šiaurės Kaukazo separatistų kovotojams.

Remdamasis Rusijos specialiųjų tarnybų žvalgybine informacija, V. Putinas pareiškė, kad tai buvo daroma pirmojo šio amžiaus dešimtmečio pradžioje.

Sekmadienio vakarą šis dokumentinis filmas bus parodytas ir Vakarų Rusijoje. Jis yra skirtas 15 metų sukakčiai nuo tada, kai V.Putinas 2000 metais pirmą kartą tapo prezidentu.

„Kartą mūsų specialiosios tarnybos užfiksavo tai, kas buvo paprasčiausi tiesioginiai kontaktai tarp Šiaurės Kaukazo kovotojų ir Jungtinių Valstijų specialiųjų pajėgų Azerbaidžane atstovų“, - sakė V.Putinas.

Jungtinės Valstijos „netgi padėjo su transportu“, pridūrė jis.

V.Putinas atskleidė, kad apie tai prasitarė tuomečiam JAV prezidentui, kuris atsakęs: „Išspardysiu jiems užpakalį“.

JAV prezidento pavardės jis nepaminėjo.

„Po dešimties dienų mano pavaldiniai - Federalinės saugumo tarnybos vadovai – iš kolegų Vašingtone gavo laišką, kuriame buvo rašoma: „Mes palaikėme ir palaikysime ryšius su visomis opozicijos jėgomis Rusijoje ir manome, kad turime teisę tai daryti, ir tai darysime ateityje“, - pasakojo V. Putinas.

Rusijos prezidentas išsakė nuomonę, kad Vakarų specialiosios tarnybos, regis, rėmė kovotojus, nes manė, kad bet kokį Rusijos oponentą reikia traktuoti kaip sąjungininką.

„Kai kurie žmonės, ypač Vakarų šalių specialiosios pajėgos, manė, kad jei kažkas veikia siekdamas destabilizuoti jų pagrindinį geopolitinį oponentą - kuriuo, kaip dabar suprantame, jie visad laikė Rusiją - tai apskritai yra naudinga“, - sakė V.Putinas.

„Pasirodė, kad ne visai taip“, - pridūrė jis.

Kalbėjo apie Rusijos geopolitinius interesus

Rusijos prezidentas filme kalbėjo, kad Rusija turi savų geopolitinių interesų ir kitos valstybės privalo juos gerbti.

„Reikia ir mūsų partneriams suprasti, kad tokia šalis kaip Rusija turi ir negali neturėti savų geopolitinių interesų“,– pareiškė Rusijos prezidentas V. Putinas, prisimindamas buvusias Sovietų Sąjungos sudėtyje valstybes, rašo „Tass“.

„Ir būtina su pagarba žvelgti vieniems į kitus ir ieškoti balanso ir abiems pusėms priimtinų sprendimų“, – aiškino Rusijos prezidentas.

„Aš praleidau 20 metų KGB užsienio žvalgyboje ir net man atrodė, kad su šių ideologinių barjerų pasikeitimu kaip buvusios Komunistų partijos galios monopoliu viskas pasikeis drastiškai“ ,- sakė jis.

„Ne! Viskas nepasikeitė kardinaliai, nes, kaip pasirodo, paprasti dalykai nepasikeičia iškart, dar yra geopolitiniai reikalai, kurie nėra susiję nei su viena ideologija“, – sakė Rusijos prezidentas V. Putinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2639)