Priešingai nei laiške, šioje spaudos konferencijoje nebus skelbiama apie svarbius sprendimus, nežadamos sensacijos. V. Putino atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo teigimu, spaudos konferencijos eiga priklausys nuo klausimų, kuriuos užduos prezidentui. Jis pridūrė, kad V. Putinui nėra „nepatogių klausimų“, jie jo neerzina, jei, žinoma, nėra kvaili.

Kaip visada, V. Putinas kruopščiai ruošėsi susitikimui su žurnalistais, studijavo įvairių ministerijų jam parengtą medžiagą, kad lengvai operuotų datomis ir faktais.

Žurnalistų klausimai – tradiciškai apie opias problemas. Akivaizdžios temos – bankų problemos ir jų juodieji sąrašai, socialiniai ir ekonominiai klausimai, komunalinis ir butų ūkis, medicina, švietimas, amnestija, federalinės problemos, užsienio politika, taip pat santykiai su kaimynais, buvusiomis Tarybų Sąjungos narėmis, dabartinė situacija Ukrainoje ir jos ryšiai su Rusija-donore.

Beje, ir Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius ketvirtadienį tiesioginiame eteryje susitinka su ukrainiečių žurnalistais.

Pirmas klausimas: kiek Rusija pasirengusi sumokėti Ukrainai, kad ši nesidairytų į Europą?

„Dažnai kartojame frazes „broliška šalis“, „broliška tauta“... Situacija susiklostė dėl kelių objektyvių priežasčių. Jei iš tiesų sakome, kad tai broliška tauta ir broliška šalis, privalome elgtis kaip artimi giminaičiais, palaikyti ukrainiečių tautą šioje sunkioje padėtyje“,– pabrėžė Rusijos prezidentas.

„Užtikrinu jus, kad tai pati svarbiausia priežastis, dėl kurios priėmėme šį sprendimą“, – pridūrė jis.

Rusija nėra prieš Ukrainos ir Europos Asociacijos susitarimą, bet ji gins savo rinką, pareiškė V. Putinas.

Jis teigė, kad sutartis dėl dujų tiekimo su Ukraina, pasirašyta valdžioje esant Julijai Tymošenko, ekonomiškai pagrįsta, o kainos formulė buvo tokia, kaip ir visiems vartotojams Europoje.

„Mes taip pat aktyviai dirbome su ankstesne Ukrainos vyriausybe, kuriai vadovavo J. Tymošenko. Įtemptai dirbome visomis kryptimis. Beje, būtent jos vyriausybė tada pasirašė sutartį dėl dujų. Maniau ir manau, kad ši sutartis visiškai ekonomiškai pagrįsta“, – pabrėžė V. Putinas.

Ši sutartis visiškai atitinka „mūsų darbo su kitais užsienio partneriais praktiką“. „Kainos formulė lygiai tokia, kaip visiems dabartiniams mūsų vartotojams Europoje, ir nereikia nieko čia išsigalvoti“, – pareiškė Rusijos vadovas.

V. Putinas pridūrė, kad šia sutartimi „niekas nieko nesmaugė“. „Ir iš pat pradžių sakėme, taip pat ir Ukrainoje, ir apskritai sąžiningai sakėme – jei norime būti nepriklausomi, reikia už tai sumokėti ir elgtis kaip nepriklausomai šaliai, ir veikti pagal visuotinai priimtas Europos praktikoje ir pasaulinėje praktikoje normas“, – pastebėjo Rusijos prezidentas.

Neigia Rusijos pagalbos Ukrainai ryšį su Maidano įvykiais

Finansinė Rusijos pagalba Ukrainai nėra susijusi su įvykiais Kijevo Nepriklausomybės aikštėje ir Ukrainos derybomis su Europos Sąjunga (ES), ketvirtadienį pareiškė prezidentas Vladimiras Putinas.

„Tai niekaip nesusiję nei su Maidanu, nei ... su Ukrainos euroderybomis. Mes paprasčiausiai matome, kad Ukraina yra sunkioje padėtyje ir (kad) ją reikia palaikyti ... Mes turime tokią galimybę ir mes ja pasinaudosime“, - sakė V.Putinas spaudos konferencijoje Maskvoje.

Pasak jo, Rusija ir Ukraina palaiko ypatingus santykius, ir Maskva yra suinteresuota išsaugoti bendradarbiavimą.

„Prekių srautai, mašinų gamybos produkcija, kurie eina pas mus iš Ukrainos, - visa tai yra bendradarbiavimo, tekusio dar iš Sovietų Sąjungos, palikimas. Ten daug archaiškų dalykų, bet bendrai tai yra didžiuliai mūsų bendri konkurenciniai pranašumai, kuriuos reikia sumaniai naudoti ir plėtoti ... Mes tai galime padaryti ir Ukrainos, ir Rusijos ekonomikos labui“, - sakė V.Putinas.

V. Putinas: jei sako, kad iš Ukrainos pavogė europietišką svajonę, mes čia niekuo dėti

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė – jei sakoma, kad iš ukrainiečių tautos pavogė europietišką svajonę, Rusija su tuo nesusijusi.

Kaip rašo unian.net, taip jis pareiškė ketvirtadienį Maskvoje vykstančioje spaudos konferencijoje.

„Jei kažkas sako, kad iš ukrainiečių tautos pavogė europietišką svajonę, visų pirma, mes su tuo niekaip nesusiję. Tai teisėtos valdžios pasirinkimas – stoti į kokią nors sąjungą ar nestoti, pasirašyti kokius nors dokumentus ar nepasirašyti“, – sakė V. Putinas.

Jis pabrėžė, kad tai principinė Rusijos pozicija, šalies vadovybė su tuo nesusijusi.

Lapkričio 21 d. Ukrainos vyriausybė pristabdė darbą dėl Asociacijos su ES pasirašymo, todėl Ukrainos kilo protestų banga, jie tęsiasi iki šiol. Keli ES narių užsienio reikalų ministrai kritikavo Rusiją už ekonominį spaudimą Ukrainai dėl šio ketinimo pasirašyti Asociacijos su ES susitarimą.

Gruodžio 18 d. opozicinės partijos „Batkivščina“ pirmininkas Arsenijus Jaceniukas pareiškė, kad Rusija sumokėjo Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui ir Ukrainos režimui, kad nebūtų pasirašomas susitarimas su ES.

V. Putinas kol kas tikslaus įpėdinio įvardyti negali

Atsakydamas į klausimą, ką būtų galima įvardyti antruoju pagal svarbą politiku Rusijoje, ir ar prezidentas jau turi numatęs įpėdinį, Rusijos vadovas V. Putinas sumaniai išsisuko, pareikšdamas, jog šalyje „daug politikų, labai patyrusių žmonių“.

„Aš juos visus išvardysiu, visų jų vardai ir pavardės puikiai visiems žinomi“, - pareiškė V. Putinas. Jis išvardijo visus Rusijos politinių partijų, atstovaujamų Valstybės Dūmoje, lyderius ir pažymėjo, jog visi jie – ir Genadijus Ziuganovas, ir Vladimiras Žirinovskis, ir Sergejus Mironovas, ir Dmitrijus Medvedevas – yra labai rimti ir daug pasiekę politikai, už kurių partijas balsuoja milijonai Rusijos piliečių.

„Pasirodė ir naujų, opozicijos ir ne visai opozicijos veikėjų. Aišku, jie stengiasi bet kokia kaina pakenkti svarbiausiajam. Tai visame pasaulyje galiojanti taisyklė, vulgarus kelias. Stengiasi iššokti iš kelnių“, - teigia V. Putinas.

„Bet, kaip sakoma, visada yra rizika apsikvailinti, likti be tų kelnių. Gerai, jeigu yra, į ką akis paganyti, o jeigu ne – gali susiklostyti labai nemaloni situacija“, - vaizdžiai paaiškino Rusijos prezidentas.

Kalbant apie įpėdinį prezidento poste, V. Putinas jo neįvardijo ir pabrėžė, jog kol kas šia tema nėra priežasties kalbėti.

„Įpėdinio neįvardijau, nes nėra apie ką kol kas kalbėti“, - pareiškė V. Putinas.

JAV žvalgybos vykdomas šnipinėjimas reikalingas kovai su terorizmu, sako

V. Putinas: JAV žvalgybos vykdomas šnipinėjimas reikalingas kovai su terorizmu

V. Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad JAV nacionalinio saugumo agentūros (NSA) vykdomas informacijos rinkimas apie milijonus pokalbių telefonu visame pasaulyje yra padiktuotas būtinybės kovoti su terorizmu, tačiau turėtų būti reguliuojamas griežtomis taisyklėmis ir normomis..

Kalbėdamas Maskvoje surengtoje metinėje spaudos konferencijoje, V.Putinas sakė, kad NSA šnipinėjimas „nėra priežastis džiūgauti, tačiau taip ne priežastis atgailauti“.

„Nesiruošiu nieko teisinti – gink Dieve. Tačiau teisingumo dėlei reikia pasakyti, kad visa tai daroma visų pirma dėl kovos su terorizmu; tai antiteroristinė veikla“, – pažymėjo V.Putinas.

„Iš esmės tai yra būtinybė. Kodėl toks didelis (renkamos informacijos) kiekis? – Todėl, kad reikia ne vien konkretų įtariamą teroristą, o (visą) jo ryšių sistemą. Turint omenyje šiuolaikines komunikacijos priemones, to praktiškai neįmanoma padaryti sekant tik vieną įtariamąjį“, – aiškino prezidentas, buvęs Sovietų Sąjungos KGB agentas.

Tačiau jis pabrėžė, kad „turi būti daugmaž suprantamos taisyklės ir tam tikri susitarimai, įskaitant moralinio pobūdžio“.

Rusijos lyderis pripažino, kad tokie specialiųjų tarnybų veiksmai „turi savo neigiamų dėmenų – be abejo, šiuo atveju reikia politiniame lygmenyje laiku apriboti specialiųjų tarnybų apetitą, įvesti kokias nors taisykles“.

Duomenų apie NSA vykdomą didžiulio masto sekimo programą žiniasklaidai nutekino buvęs tos agentūros kontraktininkas Edwardas Snowdenas, kuriam Maskva šiuo metu yra suteikusi prieglobstį.

V. Putinas neleistų „Maidano“ Maskvoje

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį leido suprasti, kad pareigūnai išardytų bet kokį protestuotojų miestelį, panašų į tą, kuris jau kelias savaites stovi Ukrainos sostinėje Kijeve.

„Aš veikčiau pagal Rusijos Federacijos įstatymus“, – kalbėjo V.Putinas atsakydamas į klausimą, ar jis leistų Rusijos opoziciją palaikantiems protestuotojams sukurti rusišką Ukrainos Maidano palapinių miestelio versiją Raudonojoje aikštėje ar kitose miesto vietose.

„Visi tokie veiksmai turėtų neperžengti įstatymų“, – pareiškė V.Putinas žurnalistams kasmetinėje spaudos konferencijoje.

„Jeigu kas nors juos peržengia, tada valstybė privalo – aš pabrėšiu, kad tai nėra politinė valia, o pareigūnų prievolė – įvesti tvarką“, – kalbėjo jis.

„Kitaip tokia įvykių raida gali atvesti iki chaoso“, – pareiškė Rusijos vadovas.