„Joks susitikimas su Erdoganu nėra suplanuotas“, – Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė žurnalistams po to, kai Turkijos lyderis pasiūlė susitikti su V.Putinu Prancūzijos sostinėje ir aptarti klausimus, susijusius su Maskvos lėktuvo numušimu prie Sirijos ir Turkijos sienos.

Maskva šeštadienį įvedė ekonomines sankcijas Turkijai – tai dar viena atsakomoji priemonė dėl Rusijos karo lėktuvo numušimo, apie kurią paskelbta Turkijos prezidentui R. T. Erdoganui pareiškus, kad jis esąs „nuliūdintas“ dėl to incidento.

Šiam ginčui nerodant jokių silpnėjimo ženklų, Kremlius paskelbė prezidento Vladimiro Putino pasirašytą įsaką, kuriuo skelbiama, kad nutraukiami užsakomieji skrydžiai tarp abiejų valstybių, kad Rusijos kompanijoms uždraudžiama samdyti bet kokius naujus Turkijos piliečius ir kad įvedami importo suvaržymai tam tikroms turkų prekėms.

Kremlius taip pat paprašė Rusijos kelionių operatorių nepardavinėti kelionių į Turkiją, kuri paprastai būna pagrindinis rusų turistų atostogų pasirinkimas.

Naujosios priemonės įsigalioja nuo sausio 1 dienos. Turkiškų prekių, kurioms bus taikomi „draudimai ar apribojimai“, sąrašas dar nepaskelbtas.

Turkija neatsiprašys

Turkija neatsiprašys dėl Rusijos karo lėktuvo numušimo prie sienos su Sirija, bet Ankara ragina Maskvą iš naujo apsvarstyti savo sprendimą paskelbti atsakomąsias sankcijas, kad būtų galima išspręsti šią krizę, pirmadienį pareiškė Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu.

„Mūsų oro erdvės, mūsų sienų gynyba yra ne vien mano vyriausybės teisė, bet pareiga, o joks Turkijos premjeras arba prezidentas ... neatsiprašinės dėl to, kad atlieka savo pareigą“, – A.Davutoglu sakė per bendrą spaudos konferenciją su NATO vadovu Jensu Stoltenbergu po jųdviejų derybų Briuselyje.

„Tikimės, kad Rusija ir naujo apsvarstys tas priemones abiejų pusių interesų labui“, – pridūrę premjeras, turėdamas omenyje sankcijas, kurias Maskva paskelbė po lėktuvo Su-24 numušimo anksčiau šį mėnesį.

NATO remia Turkijos teisę ginti savo oro erdvę

Visi Turkijos sąjungininkai iš Šiaurės Atlanto karinio aljanso remia šalies teisę ginti savo oro erdvę. Tokią nuomonę pareiškė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, komentuodamas incidentą, kurio metu buvo numuštas Rusijai priklausantis „Su-24“ bombonešis, informuoja „Reuters“.

NATO šalys nerimauja dėl padidėjusio Rusijos karinio aktyvumo regione, tačiau jų pagrindinis tikslas ir toliau yra padėties sureguliavimas, pareiškė NATO generalinis sekretorius per bendrą spaudos konferenciją su Turkijos premjeru Ahmetu Davutoglu. J. Stoltenbergas, be kita ko, gyrė Turkijos pastangas bandant toliau plėtoti šalies ryšius su Maskva.