Taip „The Wall Street Journal“ publikuotame straipsnyje teigia Bardo koledžo profesorius ir leidinio „American Interest“ redaktorius Walteris Russelas Meadas

„Šis Ukrainos puolimas ir užsitęsę mėginimai destabilizuoti šalies valdžią – tai neįkainojami priminimai apie tai, su kokiais nepaprastais išorės politikos iššūkiais susiduria JAV, taip pat ir su kokiomis siaubingomis potencialiomis pasekmėmis visam pasauliui gali tekti susidurti tuo atveju, jei JAV neišlaikytų šio egzamino“, - straipsnyje teigia autorius.

Amerikiečiai mėgsta patogumą tiek buityje, tiek ir užsienio politikoje. JAV politikai nuolatos neįvertina liberalaus pasaulio kūrimo sudėtingumo. Liberalų manymu, liberali ekonominė sistema, didžiųjų pasaulio galių užtikrinama taika bei liberalių ir humanitarinių vertybių dominavimas pasaulyje klestės ir tuo atveju, jei JAV galia sumažėtų.

Tačiau, anot W. R. Meado, V. Putinas sugriovė šias taikaus ir nepavojingo JAV galios mažėjimo liaupses.

„Įvykiai Ukrainoje puikiai demonstruoja tai, jog amerikietiškos vertybės ir interesai kažin ar klestės tuo atveju, jei JAV galia sumažėtų. „Pax Americana“ ir viltys dėl liberalios ir humaniškos pasaulinės santvarkos vis dar laikosi ant pavargusių „dėdės Semo“ pečių“, - teigia straipsnio autorius.

Straipsnyje W. R. Meadas aprašo postamerikietiškojo pasaulio bruožus. „Tereikia pažvelgti, pavyzdžiui, į kruviną Basharo al Assado kampaniją Sirijoje tam, kad pamatytume, kaip, anot Irano, reikia naudoti jėgą“, - rašoma šiame straipsnyje.

Kinija taip pat agresyvėja, o Europoje tik jėga galima sulaikyti Rusiją nuo senosios imperijos atkūrimo bei judėjimo pirmyn buvusių Varšuvos sutarties valstybių link, įsitikinęs straipsnio autorius.

Anot W. R. Meado, šiuo metu stebimas JAV silpnumo priepuolis labiau susijęs du dabartine politine aplinka, o ne ilgalaikiu nuosmukiu. JAV visuomenė pavargo nuo užsienio valstybių kišimosi, todėl pasitikėjimas išorinės politikos valdžios aparatu stipriai nukentėjęs.

„Tačiau V. Putino ir panašių į jį dėka, amerikiečiai ima suvokti, koks baisus gali tapti pasaulis, jei JAV nuspręstų atsipūsti. JAV rinkėjai turėtų atkreipti dėmesį į tai, ką kalba kandidatai apie JAV vaidmenį pasaulyje. Laisvė ir taika pasaulyje vis dar priklauso nuo JAV energingumo ir įsitraukimo“, - įsitikinęs E. R. Meadas.