JAV daro Vengrijai didelį spaudimą“, – sakė V.Orbanas vėlai ketvirtadienį Miuchene Vokietijoje, po susitikimo su Bavarijos žemės premjeru Horstu Seehoferiu.

Buvusios komunistinės Vengrijos, kuri dabar priklauso Europos Sąjungai (ES), santykiai su Rusija „įsipainiojo į geopolitinius, karinius ir saugumo politikos klausimus“, sakė jis.

JAV valstybės departamentas praėjusį mėnesį dėl įtariamos korupcijos uždraudė įvažiuoti į šalį šešiems vengrų pareigūnams, tarp jų – mokesčių inspekcijos vadovui.

Rugsėjo mėnesį JAV prezidentas Barackas Obama kritikavo Vengriją dėl pilietinių organizacijų puldinėjimo. JAV aukščiausio rango diplomatas Vengrijoje Andre Goodfriendas spalį sakė, kad „negatyvios tendencijos sparčiai įsigalėjo“.

V.Orbanas sakė, kad Vašingtonas „draugiškų santykių su Rusija atkūrimu“ laiko Vengrijos paramą Rusijos remiamam „Pietų srauto“ dujotiekio projektui ir Rusijos „Rosatom“ vykdomą Vengrijos vienintelės atominės elektrinės plėtrą.

Tačiau 51 metų V.Orbanas, kuris savo šalyje ir užsienyje buvo kaltinamas demokratijos normų ardymu šioje centrinės Europos valstybėje, sakė, kad vadovaujasi tik Vengrijos interesais.

„Mes nenorime prie nieko priartėti ir neketiname nuo nieko atitolti, – sakė jis. – Mes vykdome ne prorusišką, o provengrišką politiką“.

Pasak V.Orbano, atominės elektrinės plėtra yra „vienintelis įmanomas būdas ... sumažinti priklausomybę nuo išorinių energijos išteklių“, o „pigi energija yra labai svarbi stiprinant Vengrijos konkurencingumą“.

V.Orbanas taip pat gynė „Pietų srautą“, kuris, Briuselio, Vašingtono ir Kijevo apmaudui, aplenks Ukrainą. Pasak Vengrijos premjero, šis projektas yra „dvynys „Šiaurės srautui“, kuriuo Rusijos gamtinės dujos tiekiamos į Šiaurės Vokietiją, taip pat aplenkiant Ukrainą.

„(Projektas) užtikrina Vengrijai dujų tiekimą eliminuodamas riziką, kurią kelia situacija Ukrainoje, – sakė V.Orbanas. – Net jeigu „Pietų srautu“ nediversifikuojami dujų šaltiniai, juo diversifikuojami tiekimo keliai“.

Budapeštas pirmadienį patvirtino įstatymą, kuris laikomas „žalia šviesa“ „Pietų srauto“ atkarpos Vengrijoje statybai, nepaisant Europos Sąjungos politikos.

ES blokavo šį projektą ir grasino skirti baudas narėms, jei jos tęs statybas. Tai būtų dalis bendrų su JAV sankcijų Rusijai dėl jos vaidmens Ukrainos konflikte.

V.Orbaną, kuris tas sankcijas vadino „duodančiomis priešingus rezultatus“, ES ir JAV ne kartą kritikavo dėl to, ką vertina kaip jo palankumą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.