Pranešama, kad incidentas įvyko Turkijos vandenyse, o pabėgėliai plaukė į Graikiją, informuoja BBC.

Pabėgėliai pareiškė, kad turkų pakrantės apsaugos darbuotojai juos užpuolė, o turkų pareigūnai teigė bandę sustabdyti valtį, tačiau nepakenkti jos keleiviams.

Europos Sąjunga (ES) ir Turkija tariasi, kaip sustabdyti pabėgėlių krizę.

Europa susidūrė su didžiausia pabėgėlių krize nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Pernai daugiau nei milijonas žmonių nelegaliai atplaukė į ES, daugiausia – iš Turkijos į Graikiją.

Dauguma jų buvo iš Sirijos – bėgantys po ketverių metų pilietinio karo. Dar 2,7 mln. sirų pabėgėlių šiuo metu yra Turkijoje, kuri stengiasi pristabdyti antplūdį.

Šiemet į Graikiją atplaukė daugiau nei 132 000 pabėgėlių – kur kas daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai.

BBC filmuotą medžiagą atsiuntę savanoriai teigė, kad incidentas įvyko Turkijos vandenyse.

Pusės minutės trukmės filmuotoje medžiagoje matyti, kaip gelbėjimo liemenes vilkintys žmonės sėdi guminėje valtyje, o kitoje valtyje esantys asmenys daužo guminę valtį lazdomis. Žmonės, į kurių valtį daužoma, šaukia farsi ir arabų kalba.

Galiausiai pabėgėlių valtis atsiplėšė ir nuplaukė link Graikijos. Turkijos pakrantės apsauga vėliau patvirtino, kad buvo incidentas, tik pabrėžė, kad pareigūnai stengėsi sustabdyti valties variklį, bet žmonių nesužeisti.

Pirmadienį ES ir Turkijos lyderiai aptarė priemones, dėl kurių dar reikia galutinai susitarti. Pagal jas, visi į Graikiją iš Turkijos atvykstantys imigrantai turi būti sugražinti atgal. Už kiekvieną pargražintą sirą Turkijoje esantis siras būtų įkurdintas ES.

ES pažadėjo paskubėti išmokėti spalį pažadėtus Turkijai 3 mlrd. eurų krizei spręsti, o galbūt skirti ir daugiau lėšų.

Yra planų palengvinti Turkijos piliečiams įvažiavimą į ES, o nuo birželio galbūt įvesti bevizį režimą.

Laikinas susitarimas, kurį kritikavo JT pabėgėlių agentūra, bus aptariamas kitame ES ir Turkijos lyderių susitikime Briuselyje.

Dėl krizės aštuonios ES šalys narės įvedė laikiną pasienio kontrolę, todėl baiminamasi dėl Šengeno sutarties ateities.

Migrantų kelias