Parlamento tinklalapyje pranešama, kad už įstatymą, kuris buvo priimtas be priklausančio pagal reglamentą svarstymo, balsavo 248 deputatai, kai būtini jam priimti 226 balsai.

Įstatymas, kuriam aktyviai priešinosi parlamento opozicija, numato, kad rusų kalba gali būti vartojama beveik lygiai su valstybine kalba regionuose, kur ja kalba ne mažiau kaip 10 proc. visų gyventojų.

Balsavimo eigą transliavo parlamento televizijos kanalas "Rada", bet koks konkrečiai įstatymas svarstomas, buvo nesuprantama, nes pirmininkaujantis parlamento pirmininko pavaduotojas Adamas Martyniukas nepaskelbė, už ką balsuoja deputatai - opozicijos atstovas išplėšė jam iš rankų mikrofoną.

Tai, kad parlamentas balsavo būtent dėl kalbos įstatymo, pareiškė keli daugumos deputatų. Vėliau tai pripažino ir opozicija.

Jungtinės opozicijos lyderis Arsenijus Jaceniukas, kuris dalijasi šiuo postu su kalėjime esančia Julija Tymošenko, pavadino parlamento sprendimą "konstituciniu nusikaltimu" ir pareiškė, kad opozicija nedalyvaus parlamento darbe.

"Viskas, ką buvo galima pažeisti (priimant įstatymą), buvo pažeista. Mes nusprendėme palikti parlamento salę", - sakė A.Jaceniukas spaudos konferencijoje parlamente po balsavimo.

Pasak jo, įstatymas nebuvo įtrauktas į darbotvarkę, ir parlamentas neišnagrinėjo daugiau kaip 2 tūkst. prie jo pridėtų pataisų.

"Nuo šios dienos nėra parlamento daugumos, o yra nusikalstama grupuotė", - sakė A.Jaceniukas.

Analitikų nuomone, naujasis įstatymą gali padidinti prezidento Regionų partijos populiarumą rinkimuose į parlamentą, kurie numatyti 2012 metų spalį.

V.Janukovyčiaus partiją tradiciškai remia Ukrainos rytų ir pietų rusakalbių regionų gyventojai.

"Janukovyčius pasirašys įstatymą, jis veiks, atsižvelgdamas į savo partijos interesus. O įstatymas atitinka Regionų partijos rinkimų interesus", - sakė agentūrai "Reuters" analitikas Volodymyras Fesenka.

Per 2010 metų rinkimų kampaniją V.Janukvyčius jau žadėjo pasiekti, kad rusų kalba gautų "antrosios valstybinės" statusą.