Kad „Teisingumo ir plėtros“ partija galėtų pakeisti Turkijos Konstituciją į naująją, pagal kurią partijos simbolis, dabartinis prezidentas R. T. Erdoganas gautų žymiai daugiau galių, Turkijos parlamente jiems reikalinga Turkijos nacionalistų judėjimo parama.

Dabartinis judėjimo lyderis Devletas Bahcelis bei jam ištikimi partijos nariai su Turkijos tapimu prezidentine respublika sutiktų. Bet 12 procentų lapkričio rinkimuose gavusios partijos opozicija nori pakeisti patį D. Bahcelį, užsisėdėjusį partijos vadovo poste jau porą dešimtmečių, tad sekmadienį susirinko į kongresą, kuris turėjo pakeisti partijos įstatus ir taip atverti kelią lyderio kaitai.

Tačiau netrukus viešbutį Ankaroje, kur turėjo vykti kongresas, apsupo Turkijos policija. Susirinkusiesiems tai aiškus R. T. Erdogano kišimasis į kelią jo valdžios stiprėjimui galinčios užkirsti partijos planus.

Potenciali partijos lyderė, buvusi Turkijos vidaus reikalų ministrė Meral Aksener apkaltino valdančiuosius taikant dvigubus standartus.

„Tie, kurie premjerą pakeitė per valandą, o išrinkti naująjį partijos lyderį sugaišo vos dvi, dabar daro visus neteisiškus ir nedemokratiškus žingsnius, kad užkirstų kelią Nacionalistinio Judėjimo partijos kongresui“, – piktinasi M. Aksener.

Kongresui neįvykus, dabar sprendimo teisė, ar tokį kongresą iš viso bus galima rengti, tenka apeliaciniam teismui, kadangi penktadienį Turkijos teismai pateikė prieštaringus sprendimus – leisti ar ne.