Kartu jis pagrasino visiškai nutraukti pabėgėlių paktą. Jo vyriausybė esą gali bet kada iš sutarties pasitraukti. „Nuo dabar mes galime pasakyti: mes jo nevykdome, baigta", sakė M. Cavusoglu. Jis apkaltino Europos Sąjungą (ES) neįgyvendinant pažadų dėl bevizio režimo Turkijos piliečiams. „Bevizis režimas yra būtinybė", - pabrėžė ministras.

2016 metų kovą tarp ES ir Turkijos pasiektas susitarimas numato, kad Ankara priima atgal visus į Graikijos salas atvykstančius pabėgėlius. Už kiekvieną taip sugrąžintą sirą ES priima vieną Turkijoje jau esantį sirų pabėgėlį. Be to, Briuselis pažadėjo milijardines išmokas, kad būtų pasirūpinta sirų pabėgėliais Turkijoje. Ankarai taip pat buvo pažadėta greitai suteikti turkams bevizį režimą, tačiau šiuo klausimu pažangos nėra.

Sutartyje yra ir sąlyga, kad Turkija įsipareigoja neleisti atsirasti „naujiems migracijos maršrutams" jūra ar sausuma. Pradėjus įgyvendinti susitarimą, pabėgėlių srautas per Turkiją Vakarų Europos kryptimi praktiškai nutrūko.

Turkijos ir ES santykiai yra labai įtempti. Į Vokietijoje ir Nyderlanduose atšauktus turkų politikų agitacinius renginius prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas reagavo koneveikimu. Jis, be kita ko, apkaltino vyriausybes Berlyne ir Hagoje taikant „nacių metodus".