Po ilgos ir gana įtemptos kampanijos Toronto administracijos vadovo postą laimėjo 60-metis buvęs radijo žurnalistas Johnas Tory, užsiimantis transliavimo verslu.

Toronto mero posto jis siekė jau antrąkart per dešimtmetį. J.Tory įveikė Robo Fordo brolį Dougą (Dagą), kuris tapo kandidatu, kai ekscentriškasis meras netikėtai pasitraukė iš kampanijos ir pradėjo vėžio chemoterapijos kursą.

Tačiau Robas Fordas susigrąžino savo ankstesnę vietą miesto taryboje per pirmadienį vykusius savivaldos rinkimus, kurių buvo nekantriai laukiama.

Rinkėjų aktyvumas buvo rekordiškai aukštas – 53,4 procento, įskaitant 161 147 balsalapius, atiduotus per išankstinį balsavimą 44 rinkimų apylinkėse.

Robas Fordas
Per ankstesnius rinkimus 2010 metais, kuriuos laimėjo Robas Fordas, balsavo 47 proc. rinkėjų – buvo atiduoti 813 984 balsalapiai.

Pirmadienį J.Tory laimėjo surinkęs 40 proc. balsų, kaip rodo vietos televizijos prognozė, paskelbta praėjus valandai po balsavimo pabaigos. Dougas Fordas liko antras, surinkęs 34 proc. balsų.

J.Tory per rinkimų kampaniją ragino mažinti regioninį atotrūkį tarp „Fordo tautos“ – priemiesčių gyventojų, reikalaujančių mažesnių nekilnojamojo turto mokesčių, ir pagrindinių miesto rajonų gyventojų, desperatiškai troškusių, kai liautųsi skandalai Toronto merijoje. Jis kvietė balsuoti už bet kuriuos kandidatus, išskyrus brolius Fordus, ir pasisakė už pastangas gerinti miesto transporto infrastruktūrą.

„Man vadovaujant bus svarbus kiekvienas Toronto kampelis“, – jis sakė per savo kampanijos susitikimus.

Tuo tarpu R.Fordas, atsidūręs pasaulio dėmesio centre, kai buvo nufilmuotas rūkantis kreką – prastos kokybės kokainą, pažadėjo, kad broliai Fordai susigrąžins mero postą 2018 metais.

„Mes (Fordai) niekada nepasiduodame, – jis sakė savo šalininkams. – Po ketverių metų pamatysite dar vieną pavyzdį, kad Fordų šeima niekada nepasiduoda.“

45 metų R.Fordas į darbą grįžo tik birželį po dvejus metus trukusio gydymosi reabilitacijos centre, kur stengėsi įveikti priklausomybę nuo narkotikų ir alkoholio.

Faktas, kad jis vartoja narkotikus, pirmąkart iškilo į viešumą praeitais metais, kai vienas numanomas kvaišalų prekeivis žiniasklaidai pardavė vaizdo įrašą, kuriame matomas kreką rūkantis meras.

Iš pradžių R.Fordas neigė vartojęs draudžiamus narkotikus, bet vėliau pripažino, kad rūkė kreką apimtas „girto svaigulio“.

Vėliau jis dar kelis kartus buvo nufilmuotas padrikai besielgiantis viešumoje ir netgi rūkantis kreką su savo seserimi jos namo rūsyje šių metų balandį, prieš R.Fordui pradedant reabilitacijos kursą.

Dėl tokio R.Fordo elgesio Toronto miesto taryba pernai lapkritį atėmė iš mero didžiąją dalį galių. Administracijos vadovas taip pat buvo raginamas atsistatydinti.

Kita vertus, jo populiarumas išliko gana didelis, kai vasarą R.Fordas pradėjo rinkimų kampaniją, prašydamas suteikti jam dar vieną galimybę.

Dougas Fordas, kuris dirbo miesto taryboje ir daugelio yra laikomas mažiau charizmatišku negu populistas jaunesnis brolis, nesugebėjo užsitikrinti tokio paties rinkėjų palaikymo, perėmęs jo kampaniją.