5-asis apygardos apeliacinis teismas antradienį vakare atmetė 59 metų Suzanne Basso apeliaciją. Mirtina injekcija jai turi būti suleista trečiadienį vakare Hantsvilyje, dėl Louiso Musso nužudymo 1998 metais.

S.Basso advokatas teigė, jog ji nėra pakankamai protiškai veiksni, kad jai būtų įvykdyta egzekucija, nes kenčia nuo haliucinacijų, ir kad valstijos statutas dėl veiksnumo turi nekonstitucinių trūkumų.

Moterims egzekucijos vykdomos retai. S.Basso būtų tik 14-a moteris, kuriai JAV įvykdoma mirties bausmė, ir penktoji tokia moteris Teksase - nuo 1976 metų, kai Aukščiausiasis Teismas leido vėl taikyti mirties bausmes.

Suzanne Basso
Nuo to laiko visoje šalyje mirties bausmės buvo įvykdytos beveik 1,4 tūkst. kalinių vyrų; 505 iš jų – Teksase.

S.Basso dar gali pateikti apeliaciją JAV Aukščiausiajam Teismui.

Per teismo procesą S.Basso buvo vaizduojama kaip grupės žmonių, kurie nukankino L.Musso norėdami pavogti jo pinigus, lyderė.

L.Musso, kuris buvo protiškai atsilikęs, bet galėjo pasirūpinti savimi, su S.Basso arba jos sūnumi susipažino per bažnyčios karnavalą Naujajame Džersyje. Jis apsigyveno su ja Džasinto Sityje į rytus nuo Hjustono.

„Ji atviliojo jį į Teksasą su idėja jiems susituokti“, - per teismo procesą tvirtino prokurorė Colleen Barnett (Kolin Barnet).

Įrodymai patvirtino, kad ji jau buvo ištekėjusi, tapusi jam nupirkto draudimo naudos gavėja ir perėmusi jo socialinio draudimo išmokas.

Penki kiti atsakovai, tarp jų – S.Basso sūnus, taip pat buvo nuteisti dėl L.Musso mirties. Kaltintojai siekė mirties bausmės tik S.Basso.