Apie 8 tūkst. gyventojų turintis Heilio miestelis Aidaho valstijoje gavo daugybę laiškų ir skambučių iš nepatenkintų žmonių, kai 28 metų kario išvadavimas išprovokavo audringus debatus, ar jis turėtų būti sutiktas kaip didvyris, ar nubaustas kaip dezertyras.

Sutikimo ceremonijos, kurią Heilyje planuota surengti birželio 28-ąją, organizatoriai paskelbė pranešimą, kuriame sakoma, kad miestas neturi išteklių užtikrinti tvarką per tokį renginį, į kurį gali susirinkti daug žmonių – tiek B.Bergdahlo šalininkų, tiek priešininkų.

„Jeigu susirinktų 10 tūkst. žmonių – 5 tūkst. vienoje pusėje ir 5 tūkst. kitoje, tuomet jau vien dėl nacionalinio dėmesio šiam renginiui nežinotume, ko tikėtis“, – sakė policijos viršininkas Jeffas Gunteris.

Kai praeitą savaitgalį buvo paskelbta, kad B.Bergdahlas buvo iškeistas į penkis talibus, laikytus Gvantanamo įlankos kariniame kalėjime, organizatoriai pranešė, kad bus surengta seržanto sutikimo šventė.

Heilio prekybos rūmų prezidentė Jane Drussel sakė, kad ji asmeniškai ir jos organizacija sulaukė daugybės neapykantos laiškų ir skambučių iš žmonių, kurie plūdo miestelio valdžią ir vadino B.Bergdahlą antiamerikiečiu bei išdaviku.

„Džiaugsmas mums visiems staiga tapo nebelabai džiaugsmingas“, – skundėsi ji.

JAV įstatymų leidėjai ir kiti veikėjai taip pat priekaištavo Baltųjų rūmų administracijai, kad prieš atliekant tokius mainus nebuvo pasitarta su Kongresu ir kad tas sandoris dabar padrąsins Talibaną grobti daugiau amerikiečių karių, tuo tarpu paleisti afganai grįš į kovotojų gretas.

Tarp penkių paleistų afganų buvo nuversto Talibano režimo buvęs vidaus reikalų ministras, kuris, kaip rodo portalo „WikiLeaks“ paviešinta konfidenciali informacija, palaikė glaudžius ryšius su tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ velioniu lyderiu Osama bin Ladenu, taip pat buvęs Talibano režimo žvalgybos vadovas ir buvęs bendros Talibano bei „al Qaeda“ kuopelės narys.

B.Bergdahlas šiuo metu yra gydomas JAV kariškių ligoninėje Vokietijoje.