LIEPA

1 d. Suomija: šalis pirmoji pasaulyje priskyrė plačiajuosčio ryšio prieigą prie pagrindinių žmogaus teisių. Nuo liepos 1 dienos paslaugų teikėjai Suomijoje įpareigoti teikti 1 Mb/s ryšį visiems Suomijos namų ūkiams, neatsižvelgiant į jų buvimo vietą.

Šalies parlamentas pritarė dviejų naujų branduolinių jėgainių statybai šalyje.

Kinija: darbą pradėjo didžiausiai valstybinei naujienų agentūra "Xinhua" priklausantis televizijos kanalas, kuris visą parą transliuoja naujienas anglų kalba.

Pakistanas: antrajame pagal dydį Lahoro mieste sausakimšoje musulmonų šventovėje, kurioje yra sūfijų šventojo mauzoliejus, susisprogdinus dviem mirtininkams, žuvo apie 50 žmonių ir du šimtai buvo sužeisti. Musulmonų ekstremistai sūfijus laiko atskalūnais.

2 d. Baltarusija: šalies dujotiekių operatorė "Beltransgaz" ir Rusijos dujų monopolininkė "Gazprom" pasirašė susitarimą dėl dujų tranzito įkainių 2010 metais. Šio dokumento pasirašymas užbaigė dar vieną "dujų karą" tarp Rusijos ir Baltarusijos, dėl kurio dujų tiekimas Lietuvai buvo sumažėjęs 40 procentų.

Kongo Demokratinė Respublika: Sanžo miestelyje šalies rytuose apvirtus ir sprogus benzinvežiui kilo didžiulis gaisras, per kurį žuvo daugiau nei 230 žmonių, dar apie 200 buvo sužeisti.

3 d. Lenkija: Varšuva su Jungtinėmis Valstijomis pasirašė sutartį dėl peržiūrėto priešraketinės gynybos skydo plano įgyvendinimo. Joje numatyta, kad Lenkijos teritorijoje bus dislokuoti raketų gaudytuvai, skirti apsiginti nuo galimų Irano ar bet kurių kitų šalių raketų atakų.

4 d. Lenkija: liberalių pažiūrų Bronislawas Komorowskis, kuris po Lecho Kaczynskio žūties balandžio 10 dieną kaip Seimo pirmininkas automatiškai perėmė valstybės vadovo įgaliojimus, laimėjo pirmalaikių prezidento rinkimų antrąjį turą, surinkęs 53,01 proc. balsų. Jo varžovas, konservatyvios opozicinės partijos "Įstatymas ir teisingumas" lyderis Jaroslawas Kaczynskis gavo 46,99 proc. balsų.

Libanas: būdamas 74 metų mirė vienas įtakingiausių šiitų bendruomenės dvasininkų, didysis ajatola Sayyedas Mohammedas Husseinas Fadlallah.

5 d. Kinija: JAV pilietybę turintis geologas Xue Fengas (Siue Fengas) už "valstybės paslapčių pardavimą" nuteistas kalėti aštuonerius metus.

6 d. Egiptas: netoli Kairo statybos firmos vairuotojas autobuse nušovė šešis tos pačios įmonės darbuotojus ir dar 16 sužeidė.

Suomija: pietiniame Porvo mieste prie "McDonald's" užkandinės iš pravažiuojančio automobilio nušauti du žmonės. Dar vienas per šaudymą sunkiai sužeistas vyras mirė ligoninėje. Dėl išpuolio sulaikyti trys asmenys, anksčiau ne kartą turėję reikalų su teisėsauga.

7 d. Irakas: atakos prieš šiitų piligrimus, keliaujančius aplankyti šventųjų vietų, per kelias dienas nusinešė apie 70 gyvybių, dar daugiau nei 400 tikinčiųjų buvo sužeisti.

Tailandas: garsiam Rusijos dirigentui ir pianistui Michailui Pletniovui pateiktas kaltinimas dėl paauglio išžaginimo. Teismas leido M.Pletniovui išvažiuoti į užsienį su sąlyga, kad jis sugrįš kas 12 dienų. Jei muziko kaltė bus įrodyta, jam gresia iki 20 metų kalėjimo.

Prancūzija: buvęs Panamos diktatorius Manuelis Noriega pripažintas kaltu plovęs Kolumbijos narkotikų prekeivių pinigus Prancūzijos bankuose ir nuteistas kalėti 7 metus. 76 metų generolą, valdžiusį Panamą 1981-1989 metais, JAV išdavė Prancūzijai balandį, kai jis atliko už narkotikų kontrabandą skirtą 17 metų laisvės atėmimo bausmę.

Kuba: pagal Bažnyčios ir Havanos susitarimą į laisvę paleisti 52 politiniai kaliniai. Tai iki šiol didžiausias toks kalinių išlaisvinimas nuo tada, kai prezidentas Raulis Castro 2008 metais oficialiai perėmė valdžios įgaliojimus.

Ispanija: šiauriniame Pamplonos mieste prasidėjo tradicinis devynias dienas trunkantis San Fermino festivalis, kurio pagrindinis akcentas yra rytinis bulių bėgimas 850 metrų ilgio trasa link arenos, kurioje vėliau rengiama korida. Šįmet per visus bėgimus buvo sužaloti apie 40 žmonių, tarp jų 11 užsieniečių.

8 d. Kuba: vyriausybei sutikus išlaisvinti 52 politinius kalinius, opozicionierius Guillermo Farinasas nutraukė 134 dienas trukusį bados streiką kalėjime.

JAV: televizijos CNN redaktorė veteranė Octavia Nasr buvo atleista iš darbo po to, kai socialiniame tinkle "Twitter" pagarbiai atsiliepė apie liepos 4 dieną mirusį Libano didįjį ajatolą Mohammedą Husseiną Fadlallah, įvertinusi jo pažangias pažiūras į moterų teises.

9 d. Pakistanas: šiaurės vakariniame genčių regione esančiame Jakagundo mieste netoli sienos su Afganistanu susisprogdinus mirtininkui ir sprogus automobilyje padėtai bombai žuvo daugiau nei 100 žmonių.

Slovakija: prisaikdinta nauja už griežtą fiskalinę drausmę pasisakanti centro dešiniųjų vyriausybė, vadovaujama liberalių pažiūrų Ivetos Radičovos, kuri yra pirmoji moteris, stojusi prie Bratislavos vyriausybės vairo.

11 d. Japonija: koalicinė centro kairiųjų vyriausybė, vadovaujama Japonijos demokratų partijos, prarado turėtą daugumą aukštuosiuose parlamento rūmuose.

Andresas Iniesta įmušė svarbiausią įvartį gyvenime
PAR: ispanai pirmą kartą šalies istorijoje iškovojo pasaulio futbolo čempionato auksą, kai per antrąjį pratęsimo kėlinį, 116 rungtynių minutę, Andresas Iniesta išplėšė pergalę įmušęs įvartį, palaužusį olandų rinktinę. Ispanijos pergalė finale padėjo pasiekti stulbinamą rekordą "Sea Life" akvariume Vokietijos mieste Oberhauzene gyvenančiam aštuonkojui Pauliui - tiksliai atspėjęs, kai baigsis visos septynios vokiečių rinktinės rungtynės pirmenybėse, jis neapsiriko ir dėl to, kam atiteks čempionato auksas.

Uganda: sostinėje Kampaloje dviejuose sausakimšuose baruose, kuriuose šimtai futbolo aistruolių stebėjo pasaulio futbolo čempionato finalines rungtynes, nugriaudėjo bombų sprogimai, nusinešę mažiausiai 74 gyvybes. Atsakomybę už sprogdinimus prisiėmė Somalio islamistų sukilėlių grupuotė "al Shabaab", siejama su tarptautiniu kovotojų tinklu "al Qaeda".

Bahamos: salyno policija po dvejus metus trukusių gaudynių šiaurinėje Eluteros saloje sučiupo "Basakoju banditu" pramintą 19-metį amerikietį Coltoną Harrisą-Moore`ą, kuris įtariamas kelių lėktuvų, katerių ir automobilių pagrobimu, taip pat daugybe vagysčių su įsilaužimu.

Ramusis vandenynas: tūkstančiai smalsuolių suplūdo į Čilei priklausančią Velykų salą Ramiajame vandenyne stebėti retai pasitaikančio visiško Saulės užtemimo.

12 d. JAV: pietvakarinės Naujosios Meksikos valstijos Albukerkio mieste vyras po konflikto su savo gyvenimo drauge surengė žudynes jos darbovietėje. Čia užpuolikas nušovė du moters bendradarbius, ją pačią sunkiai sužeidė ir tuomet nukreipė ginklą į save. Per incidentą dar trys žmonės buvo sužeisti.

Šveicarija: šalis atsisakė patenkinti JAV prašymą išduoti režisierių Romaną Polanski ir atšaukė jam taikytą namų areštą. Šveicarų teisėsauga suėmė 76 metų kino grandą pernai rugsėjį, atvykusį į Ciuricho kino festivalį atsiimti apdovanojimo už viso gyvenimo pasiekimus. Lenkų kilmės prancūzų režisierius iš JAV pabėgo 1978 metais, prieš nuteisiant jį už neteisėtus lytinius santykius su 13 metų mergaite.

ES: Bendrijos Ekonomikos ir finansų reikalų (ECOFIN) taryba galutinai patvirtino pakvietimą Estijai nuo 2011 metų sausio 1 dienos prisijungti prie euro zonos. Estija taps septynioliktąja jos nare.

Fidelis Castro
Kuba: buvęs salos lyderis Fidelis Castro pirmą kartą po beveik metų pertraukos pasirodė per televiziją ir kalbėjo apie galimą branduolinį karą Artimuosiuose Rytuose.

13 d. Prancūzija: prezidentas Nicolas Sarkozy griežtai atmetė kaltinimus, kad 2007 metais per savo rinkimų kampanijai iš turtingiausios šalies moters, kosmetikos kompanijos "L'Oreal" pagrindinės akcininkės Liliane Bettencourt gavo nelegalių aukų grynaisiais pinigais.

14 d. Rumunija: sulaukusi 43 metų per savo gimimo dieną nusižudė populiari popmuzikos atlikėja Medelina Manolė. Dainininkę į paskutinę kelionę lydėjo apie 40 tūkst. žmonių.

15 d. Iranas: šalies pietryčiuose esančiame Zahedano mieste per dviejų savižudžių sprogdintojų atakas šalia šiitų mečetės žuvo 22 žmonės ir apie 100 buvo sužeisti. Atsakomybę prisiėmė sunitų maištininkų grupuotė "Jundallah", kuri skelbiasi beveik dešimtmetį kovojanti už beludžių sunitų teises.

Iranas: į Teheraną sugrįžo mokslininkas Shahramas Amiri, kuris pernai birželį per piligriminę kelionę dingo Saudo Arabijoje, o liepos 13 dieną netikėtai pasirodė Vašingtone tvirtindamas, jog buvo pagrobtas amerikiečių žvalgybos agentų ir kankintas. Vašingtonas griežtai paneigė šį kaltinimą.

Argentina: šalis tapo pirmąja Lotynų Amerikos valstybe, įteisinusia tos pačios lyties asmenų santuokas.

16 d. Irakas: šiaurėje esančiame Suleimanijos mieste per didžiulį gaisrą viešbutyje žuvo 29 žmonės, tarp jų keturi amerikiečiai, o dar 21 buvo sužeistas.

17 d. Lenkija: Varšuvoje įvyko visos Europos gėjų paradas, kuriame dalyvavo iki 10 tūkst. žmonių. Tai buvo pirmas kartas, kai kasmet rengiamas "EuroPride" vyko Vidurio ar Rytų Europoje.

18 d. Irakas: Bagdado pietvakariniame pakraštyje prie vyriausybės remiamos sunitų sukarintos grupuotės narių, laukusių eilėje prie armijos biuro savo algų, susisprogdino mirtininkas. Per išpuolį žuvo 43 žmonės.

Kinija: pietvakariuose esančioje Sičuano provincijoje 27 žmonės žuvo, kai perpildytas autobusas kalnų kelyje tapo nebevaldomas ir įkrito į upę. Vienuolikai keleivių pavyko išsigelbėti.

Pasaulis: per Nelsono Mandelos, pirmojo juodaodžio Pietų Afrikos Respublikos prezidento, 92-ąjį gimtadienį pasaulis pirmą kartą paminėjo Tarptautinę Mandelos dieną.

19 d. Kinija: paskelbta, kad šalis praėjusiais metais tapo didžiausia pasaulyje energijos vartotoja, aplenkusi Jungtines Valstijas.

Indija: šalies rytuose, už maždaug 200 km į šiaurę nuo Vakarų Bengalijos sostinės Kolkatos, greitajam traukiniui įsirėžus į kitą keleivinį sąstatą, žuvo 60 žmonių, dar 120 buvo sužeisti.

20 d. Ispanija: šalies parlamentas atmetė pasiūlymą uždrausti musulmonėms viešumoje dėvėti visą veidą dengiančius šydus.

21 d. JAV: apeliacinis teismas nusprendė paleisti už 2 mln. dolerių užstatą buvusį žiniasklaidos magnatą Conradą Blacką, kuris už neteisėtas finansines machinacijas buvo nuteistas kalėti pusseptintų metų, o už grotų jau praleido ilgiau nei dvejus metus.

Nyderlandai: Tarptautinis tribunolas buvusiai Jugoslavijai panaikino išteisinamąjį nuosprendį dėl karo nusikaltimų buvusiam Kosovo premjerui Ramushui Haradinajui ir nurodė surengti naują jo bylos svarstymą. Teismas savo sprendimo motyvu nurodė liudytojo bauginimą. R.Haradinajus 2008 metų balandį buvo išteisinti dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui prieš serbus ir jiems prijautusius asmenis.

Desmondas Tutu
22 d. PAR: garsus žmogaus teisių aktyvistas, arkivyskupas Desmondas Tutu paskelbė, jog traukiasi iš visuomeninio gyvenimo. D.Tutu buvo vienas iš svarbiausių veikėjų kovojant su PAR baltaodžių mažumos režimu ir daugelį metų vadovavo Tiesos ir susitaikymo komisijai, tyrusiai apartheido laikų nusikaltimus. 1984-aisiais jam buvo skirta Nobelio taikos premija.

Nyderlandai: Tarptautinis Teisingumo Teismas nusprendė, jog 2008 metais Kosovo paskelbta nepriklausomybė nuo Serbijos nepažeidė tarptautinės teisės. Teismui paskelbus patariamąją nuomonę, kuri nėra teisiškai privaloma, Serbija pareiškė niekuomet nepripažins Kososvo nepriklausomybės ir sieksianti naujų derybų Jungtinėse Tautose dėl jo statuso.

24 d. Vokietija: vakariniame Duisburgo mieste per technomuzikos festivalį "Meilės paradas" tunelyje, vedančiame į renginio vietą, kilus masinei panikai ir spūsčiai, žuvo 21 žmogus ir dar daugiau nei 500 buvo sužeisti. "Meilės parade" iš viso dalyvavo daugiau nei milijonas žmonių. Kasmet rengtas festivalis po šios tragedijos buvo atšuaktas visiems laikams.

25 d. Malis: Šiaurės Afrikos regione veikiantis "al Qaeda" sparnas paskelbė nužudęs 78 metų prancūzą Michelį Germaneau, keršydamas už šešių savo kovotojų žūtį per Prancūzijos ir Mauritanijos surengtą nesėkmingą jo gelbėjimo operaciją. Humanitarinės pagalbos organizacijoje dirbęs vyras buvo pagrobtas balandžio 19 dieną Nigerio šiaurėje.

26 d. Rumunija: šalies centriniame regione sudužo Izraelio karinių oro pajėgų sraigtasparnis, kuriuo skrido šeši žydų kariškiai ir rumunas kareivis. Visi jie žuvo.

Internetas: tinklalapis "Wikileaks" paskelbė daugiau nei 92 tūkst. slaptų JAV karinių dokumentų apie Afganistano konfliktą, kurie buvo parengti 2004-2009 metų laikotarpiu. Juose esama duomenų, rodančių, kad Pakistano šnipai palaikė tiesioginius kontaktus su Talibanu ir kad tarptautinės pajėgos slėpė informaciją apie taikius gyventojus, žuvusius per kovines operacijas. Dokumentuose taip pat minimi kai kurių Afganistane veikiančių informatorių vardai, todėl tinklalapis sulaukė kaltinimų sukėlus pavojų jų gyvybėms.

27 d. Didžioji Britanija: Tony Haywardas, sulaukęs griežtos kritikos dėl ekologinės katastrofos Meksikos įlankoje valdymo, atsistatydino iš naftos milžinės BP vadovo posto, kuriame jį pakeitė Bobas Dudley.

28 d. Indija: britų premjeras įsivėlė į diplomatinį kivirčą su Islamabadu, papiktinęs jį savo komentarais apie "teroro eksportą iš Pakistano", kuriuos Davidas Cameronas išsakė per apsilankymą Indijoje.

31 d. JAV: buvusio prezidento ir dabartinės valstybės sekretorės dukra Chelsea Clinton susituokė savo ilgamečiu draugu Marcu Mezvinsky.

RUGPJŪTIS

1 d. Pasaulis: įsigaliojo tarptautinė kasetinių sprogmenų draudimo sutartis, kurią pasirašiusios šalys įsipareigoja nenaudoti, negaminti ir neperduoti kitoms šalims šių mirtį nešančių ginklų. Kasetinės ginkluotės konvencija įsigaliojo praėjus šešiems mėnesiams po to, kai daugiau nei 30 valstybių ratifikavo 2008 metais 107 šalių pasirašytą sutartį. Tačiau tokios įtakingos valstybės kaip Kinija, Rusija, JAV, Kinija ir Izraelis atsisakė prisijungti prie konvencijos, įpareigojančios ją ratifikavusias šalis sunaikinti turimas kasetinių sprogmenų atsargas.

Rusija: paskelbta, kad keli tūkstančiai maskviečių galėjo numirti liepą, neištvėrę labai karštų orų, kurie į sostinę atėjo birželio pradžioje. Kai kuriomis dienomis temperatūra čia siekė 40 laipsnių Celsijaus. Anomalinė kaitra Rusijoje sunaikino 30 proc. javų derliaus; mažiausiai 54 žmonės žuvo miškų gaisruose, kurie siautė 17-oje Rusijos regionų.

Kinija: šiaurinėje Hebėjaus provincijoje neblaivus įniršęs vyras ekskavatoriumi suvažinėjo 11 žmonių ir dar daugiau nei dešimt sužeidė, taip pat apgadino kelias parduotuves ir automobilius.

2 d. Kuba: prezidentas Raulis Castro pažadėjo sumažinti šalies ekonomikos kontrolę, tačiau pabrėžė, kad Havana nevykdys ekonomikos reformų pagal "kapitalistinius receptus" ir Kuba liks ištikima socializmui.

JAV: problemų persekiojama Holivudo žvaigždutė Lindsay Lohan paleista iš kalėjimo, praleidusi jame 13 dienų. Už grotų vakarėlių liūtė buvo pasiųsta už tai, kad pažeidė lygtinio paleidimo sąlygas, kurių laikytis turėjo, kai 2007 metais buvo nuteista už vairavimą apsvaigus. Tiesiai iš kalėjimo ji nuvyko gydytis į priklausomybės ligų kliniką.

3 d. Pakistanas: šalies finansų sostinėje Karačyje per neramumus, kilusius po vietos politiko nužudymo, žuvo beveik 50 žmonių, dar daugiau nei 100 buvo sužeisti.

Libanas-Izraelis: pasienyje, kur padėtis nuolat įtempta, įvyko abiejų šalių pajėgų susišaudymas, per kurį žuvo du libaniečių kariai ir žurnalistas bei Izraelio aukšto rango karininkas. Incidentas įvyko Izraelio kariams ginčijamoje pasienio teritorijoje išrovus medžius, ribojusius matomumą.

JAV: Konektikuto valstijos Mančesterio mieste didmenine prekyba alumi ir vynu užsiimančios įmonės darbuotojas nušovė aštuonis kolegas, kai buvo iškviestas savo vadovų, ketinusių jam skirti drausminę nuobaudą. Po bendradarbių žudynių užpuolikas nukreipė ginklą į save.

Rusija: Igarkos miesto oro uoste Krasnojarsko krašte tūpdamas sudužo oro bendrovės "KatekAvia" lėktuvas An-24. Per katastrofą 11 žmonių žuvo ir keturi buvo sužeisti. Manoma, avarija įvyko dėl tiršto rūko.

4 d. Kinija: rytinės Šandongo provincijos Dzibo mieste peiliu ginkluotas vyras darželyje nužudė, skirtingais duomenimis, nuo trijų iki keturių vaikų ir dar tris sužeidė. Taip pat nukentėjo keturios auklėtojos.

Nyderlandai: šiaurinės Fryzijos provincijos Nei Betso kaime suimta 25 metų moteris, įtariama per pastaruosius aštuonerius metus nužudžiusi mažiausiai keturis savo kūdikius, kurių palaikus slėpė lagaminuose namo palėpėje.

Kenija: rinkėjai referendume pritarė naujai, labiau demokratinei šalies konstitucijai, kuri turi padėti kovoti su korupcija, politine protekcija, žemių grobimu ir tribalizmu, alinančiais Keniją nuo tada, kai šalis 1963 metais tapo nepriklausoma.

5 d. Čilė: šalies šiaurėje esančioje San Chosė kasykloje po žeme įvykus griūčiai įstrigo 33 kalnakasiai. Gelbėtojai rado per stebuklą visus gyvus likusius vyrus praėjus 17 dienų po griūties, išgręžę nedidelį avarinį šulinį, kuriuo vėliau jiems buvo nuleidžiamas maistas ir vanduo, taip pat laiškai nuo artimųjų, kad vyrai neprarastų ūpo. Į žemės paviršių kalnakasiai buvo iškelti spalio 13 dieną specialia kapsule po vieną pro siaurą 625 metrų ilgio tunelį. Ši operacija džiaugsmingai užbaigė 69 dienas trukusią dramą, kuri buvo prikausčiusi pasaulio dėmesį. Iki šiol po kalnakasybos avarijos dar niekam taip ilgai nebuvo pavykę išgyventi po žeme.

Naomi Campbell
Nyderlandai: britų supermanekenė Naomi Campbell davė parodymus karo nusikaltimais kaltinamo buvusio Liberijos prezidento Charleso Tayloro teisme. Hagoje posėdžiaujančiam Specialiajam tribunolui Siera Leonei ji pripažino gavusi dovanų "drumstų akmenėlių" - vadinamųjų kruvinųjų deimantų, bet nežinojusi, kas juos pasiuntė.

JAV: britų naftos milžinės BP inžinieriai visiškai užcementavo pažeistą naftos gręžinį Meksikos įlankoje. Naftos nuotėkis prasidėjo balandžio 20 dieną po sprogimo "Deepwater Horizon" naftos platformoje, per kurį žuvo 11 žmonių, ir buvo sustabdytas liepos 15 dieną. Per 87 paras nuo avarijos pradžios, kol tekėjimas buvo sustabdytas, į vandenį pateko 4,1 mln. barelių naftos.

6 d. Indija: per staigius potvynius, nusiaubusius kalnuose esantį Ladako regioną Džamu ir Kašmyro valstijoje, žuvo apie 200 žmonių, tarp jų penki europiečiai turistai - trys iš Prancūzijos ir po vieną iš Italijos bei Ispanijos. Dar 400 žmonių buvo paskelbti dingusiais.

Japonija: Hirošima paminėjo JAV surengto atominio bombardavimo 65-ąsias metines. Pirmą kartą į kasmet rengiamą metinių ceremoniją, kurioje šįmet dalyvavo daugiau nei 70 valstybių atstovai ir dešimtys tūkstančių žmonių, savo atstovą atsiuntė ir Jungtinės Valstijos, iki šiol neatsiprašiusios už šią ataką.

Lenkija: liberalių pažiūrų Bronislawas Komorowskis prisaikdintas ketvirtuoju demokratiškai išrinktu šalies prezidentu.

7 d. Kolumbija: naujuoju šalies prezidentu prisaikdintas Juanas Manuelis Santosas, kuris birželio pabaigoje antrajame valstybės vadovo rinkimų ture sutriuškino lietuvių kilmės kandidatą Antaną Mockų, surinkęs beveik 70 proc. balsų.

Suomija: pietiniame Heinolos mieste vykusiame kasmetiniame saunos pasaulio čempionate mirė finalininkas iš Rusijos Vladimiras Ladyženskis, o jo varžovas suomis Timo Kaukonenas buvo skubiai išvežtas į ligoninę.

8 d. Abchazija: Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas surengė pirmąjį vizitą į Abchaziją nuo to laiko, kai šis regionas vienašališkai paskelbė savo nepriklausomybę nuo Gruzijos.

JAV: prezidento Baracko Obamos pasiūlyta kandidatė Elena Kagan prisaikdinta Aukščiausiojo Teismo teisėja. Ji tapo ketvirtąja teisėja šioje devynis narius turinčioje aukščiausioje JAV teismų sistemos instancijoje.

9 d. Japonija: Nagasakio mieste paminėtos JAV įvykdyto antrojo atominio bombardavimo 65-osios metinės, o šioje ceremonijoje pirmąkart dalyvavo Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos atstovai.

Brazilija: buvęs Didžiosios Britanijos armijos kapitonas Edas Staffordas tapo pirmuoju žmogumi, pėsčiomis nuėjusiu nuo Amazonės ištakų iki žiočių. Šią 859 dienas trukusią odisėją jis pradėjo 2008 metų balandį nuo Peru stūksančio Mismio kalno viršūnės, o baigė pasiekęs Atlanto vandenyno paplūdimį, esantį už maždaug 150 km į šiaurės rytus nuo Brazilijos miesto Belemo.

Ruanda: šalyje surengti antrieji prezidento rinkimai po 1994 metais vykusio genocido, kuriuose triuškinama balsų dauguma dar vienai kadencijai buvo perrinktas Paulis Kagame. Jo varžovai balsavimą pavadino farsu.

10 d. Šveicarija: Pasaulinė sveikatos organizacija paskelbė 2009 metų pavasarį prasidėjusios vadinamojo kiaulių gripo pandemijos, kuri visame pasaulyje nusinešė daugiau nei 18 tūkst. žmonių gyvybių, pabaigą.

11 d. Kolumbija-Venesuela: po prezidentų susitikimo šalys atkūrė diplomatinius santykius, kurie buvo nutraukti liepos mėnesį, kilus skandalui dėl įtariamos Karakaso pagalbos marksistams sukilėliams.

12 d. Lenkija: šalis išdavė Vokietijai įtariamą Izraelio žvalgybos agentūros "Mossad" agentą, žinomą kaip Uri Brodsky. Jis siejamas su palestiniečių islamistų judėjimo "Hamas" vieno iš lyderių nužudymu Dubajuje šių metų pradžioje.

14 d. Libanas: šalies rytuose kariai nušovė kovotojų grupuotės "Fatah al Islam" lyderį Abdel Rahmaną Awadą, kuris buvo už akių nuteistas mirties bausme pagal kaltinimus kelių teroro aktų organizavimu.

15 d. Japonija: šalis 65-ąsias savo kapituliacijos Antrajame pasauliniame kare metines pirmą kartą per mažiausiai ketvirtį amžiaus paminėjo be ministrų apsilankymo Jasukunio šventykloje, kuris nuolat išprovokuodavo pasipiktinimą Azijos šalyse. Ši šventykla skirta 2,5 mln. pilietiniuose ir užsienio karuose kritusių japonų karių, tarp jų - karo metų premjerui Hideki Tojo bei kitiems nuteistiems karo nusikaltėliams ir laikoma Japonijos militarizmo simboliu.

16 d. JAV: du "Oskarus" pelniusiam aktoriui Michaelui Douglasui gydytojai diagnozavo gerklės naviką ir skyrė aštuonių savaičių spindulinės terapijos bei chemoterapijos kursą.

17 d. Irakas: sostinėje Bagdade per mirtininko sprogdintojo išpuolį armijos verbavimo centre žuvo daugiau nei 60 žmonių, dar apie šimtą buvo sužeisti.

Islandija: velionio pasaulio šachmatų čempiono Bobby Fischerio palaikų DNR tyrimas įrodė, kad jis nėra devynerių metų filipinietės mergaitės tėvas, kaip teigė jo buvusi meilužė.

18 d. JAV: prezidentas Barackas Obama davė leidimą Amerikos baleto teatro trupei lapkritį surengti pirmąjį per pusšimtį metų pasirodymą Kuboje.

19 d. Irakas: iš Irako išvesta paskutinė JAV pajėgų kovinė brigada. Tačiau dar liko apie 50 tūkst. amerikiečių karių liko šalyje vykdyti kovos su terorizmu operacijų bei mokyti vietos pajėgas - jie čia bus iki 2011 metų pabaigos.

Viviane Reding
Prancūzija: vyriausybė, įgyvendindama prezidento Nicolas Sarkozy nusikalstamumo mažinimo politiką, pradėjo neteisėtose migrantų stovyklose gyvenančių romų deportaciją į jų kilmės šalis - daugiausiai Rumuniją ir Bulgariją. Deportacijos sulaukė griežtos tarptautinės bendrijos kritikos, o ES teisingumo komisarės Viviane Reding palygino jas su čigonų ir žydų persekiojimu per Antrąjį pasaulinį karą.

20 d. Švedija: prokurorai išdavė, o paskui staiga atšaukė arešto orderį svetainės "WikiLeaks" įkūrėjui Julianui Assange'ui, kurį dvi švedės apkaltino seksualiniais nusikaltimais. Įtarimai dėl išžaginimo jam buvo panaikinti, tačiau bylą perėmusi valstybinių kaltinimų direktorė rugsėjo pradžioje atnaujino tyrimą dėl išprievartavimo. Ji priėmė sprendimą, kad J.Assange'as turi būti oficialiai apklaustas.

21 d. Rusija: Dagestane per rusų specialiųjų pajėgų operaciją nukautas vienas iš Šiaurės Kaukazo kovotojų lyderių Magomedalis Vagabovas, laikomas teroro aktų Maskvos metropolitene kovo 29 dieną organizatoriumi.

Egiptas: iš muziejaus Kaire pagrobtas olandų dailininko Vincento van Gogho paveikslas "Vaza su gėlėmis", įvertintas maždaug 50 mln. JAV dolerių.

Iranas: oficialiai paleista pirmoji šiitiškos respublikos atominė jėgainė, kurią Rusijos specialistai pastatė pietiniame Bušehro mieste. Šios jėgainės statybos projekto, kuris buvo pradėtas dar prieš 1979 metų islamo revoliuciją, įgyvendinimas užsitęsė 35 metus.

Australija: šalyje vyko visuotiniai rinkimai, per kuriuos išrinktas aiškios daugumos neturintis parlamentas. Po 17 dienų trukusių įnirtingų derybų premjerei Juliai Gillard pavyko suformuoti trapią koaliciją ir išsaugoti valdžią.

Portugalija: 14-metė olandė Laura Dekker nuo Portugalijos krantų išplaukė viena į kelionę aplink Žemės rutulį, siekdama tapti jauniausiu šį žygį atlikusiu žmogumi. Merginos kelionė 11,5 metro ilgio jachta "Guppy" turėtų trukti metus ar kiek daugiau.

23 d. Filipinai: sostinėje Maniloje buvęs policijos pareigūnas užgrobė autobusą ir įkaitais paėmė 25 turistus iš Honkongo. Per nesėkmingą įkaitų vadavimo operaciją žuvo aštuoni Honkongo piliečiai. Užpuolikas nušautas. Dvylika valandų trukusi įkaitų drama buvo tiesiogiai transliuojama pasaulyje per televiziją.

Pakistanas: neramiame Pietų Vaziristano regione mirtininkui susisprogdinus mečetėje, žuvo mažiausiai 17 žmonių, tarp jų iškilus vietos dvasininkas, buvęs parlamentaras Maulana Noor Mohammedas Waziras.

JAV: geriausias pasaulyje golfo žaidėjas Tigeris Woodsas, kuris 2009 metų pabaigoje atsidūrė triukšmingo sekso skandalo epicentre, oficialiai išsiskyrė su žmona švede Elin Nordegren.

Somalis: su "al Qaeda" siejamo griežtosios linijos islamistų judėjimo "al Shebab" kovotojai atakavo viešbutį Mogadiše ir nušovė 28 žmones, tarp jų šešis parlamento narius, o vėliau susisprogdino, kad nebūtų suimti.

JAV: problemų persekiojamai Holivudo žvaigždutei Lindsay Lohan buvo leista vykti į namus po tris savaites trukusio gydymo priklausomybės ligų centre. Liepos 6 dieną aktorei buvo skirta 90 dienų kalėjimo ir dar trys mėnesiai gydymo priklausomybės ligų klinikoje už lygtinio atleidimo nuo laisvės atėmimo bausmės įpareigojimų nevykdymą.

Didžioji Britanija: premjero Davido Camerono žmona Samantha pagimdė ketvirtąjį poros vaiką - mergaitę, kuri pavadinta Florence Rose Endellion.

24 d: Kinija: šalies šiaurės rytuose tūpdamas oro uoste nuslydo nuo tako ir užsiliepsnojo oro bendrovės "Henan Airlines" keleivinis lėktuvas. Per nelaimę žuvo 42 iš 96 laineryje buvusių žmonių.

JAV: Las Vegase šių metų "Mis Visata" karūnuota gražuolė iš Meksikos Jimena Navarrete. Gražuolė iš Gvadalacharos yra pirmoji meksikietė nuo 1991 metų, iškovojusi šį titulą.

25 d. Egiptas: Chargos oazėje, esančią Vakarų dykumoje už 500 km į pietus nuo Kairo, atrasta prieš daugiau nei 3 500 metų gyvavusi pirklių gyvenvietė, kuri yra tūkstantmečiu senesnė už kitas, žinomas šiame regione.

Šiaurės Korėja: į šalį atvykęs buvęs JAV prezidentas Jimmy Carteris susitarė su Pchenjanu, kad iš kalėjimo būtų paleistas amerikietis, kuris balandį buvo nuteistas kalėti dėl neteisėto patekimo į Šiaurės Korėją iš Kinijos.

26 d. Vokietija: teismas pripažino popmuzikos dainininkę Nadją Benaissą kalta dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo už tai, kad neperspėjo savo lytinių partnerių, jog yra užsikrėtusi ŽIV, nors santykiavo nenaudodama apsaugos priemonių. Iš Maroko kilusiai merginų grupės "No Angels" narei buvo skirta lygtinė dvejų metų laisvės atėmimo bausmė.

29 d. JAV: Los Andžele įvyko 62-oji prestižinių televizijos apdovanojimų "Emmy" įteikimo ceremonija. Geriausio draminio serialo kategorijoje trečią kartą iš eilės triumfavo tamsius 7-ojo dešimtmečio reklamos pasaulio užkulisius vaizduojantis televizijos serialas "Pamišėliai" (Mad Men), o geriausiu komišku serialu pripažinta "Šiuolaikinė šeima" (Modern Family). Geriausiu realybės šou pripažintos "Geriausių virėjų kovos" (Top Chef), o Jono Stewarto (Džono Stiuarto) satyrinė televizijos laida "The Daily Show" aštuntą kartą iš eilės pelnė "Emmy" geriausios pramoginės laidos kategorijoje. Daugiausiai "Emmy" šiemet atiteko televizijai HBO, laimėjusiai aštuoniose kategorijose.

Indonezija: Sumatros saloje pirmą kartą po keturių šimtmečių išsiveržė 2 460 metrų aukščio Sinabungo ugnikalnis. Iš apylinkių į saugesnes vietas buvo evakuota 40 tūkst. gyventojų.

30 d. Slovakija: sostinėje Bratislavoje ginkluotas užpuolikas nužudė septynis žmones, o vėliau buvo apsuptas policijos pareigūnų ir nusišovė. Dar 15 žmonių per šias žudynes buvo sužeisti. Manoma, kad žudiką griebtis ginklo paskatino kaimynų keliamas triukšmas.

Rusija: Tverės srities Vyšnij Voločioko gyvenvietėje per gaisrą senelių internate žuvo devyni žmonės, dar vienas sunkiai nukentėjo. Buvo išgelbėti daugiau nei 480 žmonių.

Izraelis: valdančiajai koalicijai priklausančios žydų ultraortodoksų partijos "Shas" vadovas rabinas Ovadia Yosefas prieš svarbų viršūnių susitikimą Vašingtone prakeikė palestiniečių prezidentą Mahmudą Abbasą ir jo tautą. Šis žingsnis išprovokavo piktą tarptautinę reakciją.

31 d. JAV: prezidentas Barackas Obama praėjus septyneriems metams po invazijos paskelbė JAV pajėgų kovinės misijos Irake pabaigą.

Pakistanas: musoninių liūčių sukelti didžiausi šalies istorijoje potvyniai, kurių zona per mėnesį slinko iš šiaurės į pietus ir apėmė penktadalį šalies teritorijos, paveikė 17 milijonų ( iš 167 mln.) žmonių gyvenimą. Potvyniai nusinešė daugiau nei 2 tūkst. gyvybių, apie 5 mln. žmonių liko be pastogės.

RUGSĖJIS

1 d. Pakistanas: rytuose esančiame Lahore per trijų savižudžių sprogdintojų išpuolius žuvo 31 žmogus ir dar daugiau nei 280 buvo sužeisti. Mirtininkų taikiniu tapo gedulinga šiitų procesija, kurioje tūkstančiai žmonių dalyvavo per musulmonų šventojo Ramadano mėnesio pasninko nutraukimą.

Didžioji Britanija: parduotuvių lentynose pasirodė buvusio premjero Tony Blairo memuarai "Kelionė" (A Journey), kuriuose jis rašo ne tik apie politiką ir savo darbą vyriausybės vadovo poste, bet taip pat pateikia intymių asmeninio gyvenimo detalių bei aprašo kolegų politikų seksualinius nuotykius.

Suomija: Baltijos jūroje esančių autonominių Alandų salų pakrantėje narai nuskendusio laivo nuolaužose aptiko išlikusių prieš du šimtmečius pagaminto alaus butelių. Manoma, jog šis unikalus radinys yra seniausias alus pasaulyje.

2 d. Rusija: Čečėnijos parlamentas respublikos prezidento pareigas pervardijo į "respublikos vadovo".

3 d. Pakistanas: pietvakariniame Kvetos mieste per Talibano savižudžio sprogdintojo išpuolį prieš šiitų eitynių dalyvius žuvo 53 žmonės, daugiau kaip 80 buvo sužeisti. Eitynės buvo surengtos siekiant pademonstruoti solidarumą su palestiniečiais.

Australija: musulmonų dvasininkas Feizas Muhammadas, kuris, kaip manoma, palaiko ryšius su teroristais ir yra įtakingas tarp Vakarų šalių musulmonų, vienoje interneto pokalbių svetainėje paragino ekstremistus už islamo juodinimą nukirsti galvą antiislamiškų pažiūrų Nyderlandų politikui Geertui Wildersui.

4 d. Baltarusija: savo vasarnamyje netoli Minsko rastas negyvas opozicinio tinklalapio "Chartija-97 steigėjas ir vadovas 36 metų Olegas Bebeninas. Lapkritį ESBO ekspertai kriminalistai patvirtino Baltarusijos prokuratūros išvadą, kad žurnalistas nusižudė.

Airija: įpykę protestuotojai apmėtė įvairiais daiktais buvusį Britanijos premjerą T.Blairą, atvykusį reklamuoti savo atsiminimų knygos "Kelionė" (A Journey) ir dalinti autografų. Ekspremjeras jų nemalonėn pateko dėl savo vaidmens Irako kare.

5 d. Rusija: Dagestane mirtininkui atakavus karinę dalį netoli Buinaksko, žuvo keturi kariai, dar 35 buvo sužeisti.

Moldova: dėl mažo rinkėjų aktyvumo žlugo valdančiosios koalicijos mėginimas referendumu pakeisti konstituciją ir sugrįžti prie visaliaudinių prezidento rinkimų, nes parlamentas nesugebėjo išrinkti valstybės vadovo. Rugsėjo pabaigoje Konstitucinis Teismas nusprendė, kad parlamentas turi būti paleistas ir paskirta pirmalaikių jo rinkimų data. Rinkimus nuspręsta rengti lapkričio 28 dieną.

Izraelis: naujuoju kariuomenės vadu paskirtas generolas majoras Yoavas Galantas, kuris vadovavo kruvinam Izraelio 2008-2009 metų karui Gazos Ruože.

9 d. Rusija: Šiaurės Osetijos respublikos sostinėje Vladikaukaze prie įėjimo į centrinę turgavietę susisprogdinus užminuotame automobilyje buvusiam mirtininkui, žuvo 19 žmonių, dar apie 120 buvo sužeisti.

11 d. Italija: 67-ojo Venecijos kino festivalio pagrindinį apdovanojimą - "Aukso liūtą" - laimėjo JAV režisierė Sofia Coppola už savo dramą apie tėvą ir dukrą vienatvės persmelktame Holivudo pasaulyje "Kažkur" (Somewhere). Geriausiam režisieriui skiriamas "Sidabro liūtas" atiteko ispanui Alexui de la Iglesiai (Aleksui de la Iglesijai), pristačiusiam juodąją komediją "Liūdnojo trimito baladės" (Balada triste de trompeta) apie meilės trikampį cirke. Jerzy Skolimowskio filmas "Būtina žmogžudystė" (Essential Killing) apie Afganistane sučiuptą Talibano kovotoją amerikietį, kuris atgabenamas tardyti į Lenkiją ir pabėga į sniegu apklotus kalnus, laimėjo specialų žiuri prizą ir geriausio aktoriaus apdovanojimą Vincentui Gallo. Geriausia aktore buvo paskelbta graikė Ariana Lebed, suvaidinusi graikų režisierės Atinos Rachel Cangari eksperimentiniame filme "Atenbergas" (Attenberg).

12 d. Turkija: piliečiai per referendumą pasisakė už itin didelius ginčus kėlusias konstitucijos, priimtos po 1980 metais įvykusio karinio perversmo, pataisas, kuriomis numatoma padidinti civilinių teismų kontrolę kariškiams.

Prancūzija: būdamas 80 metų amžiaus mirė prancūzų kino kūrėjas Claude'as Chabrolis, kuris šeštajame dešimtmetyje padėjo inicijuoti Naujosios bangos judėjimą.

13 d. Venesuela: šalies pietuose sudužus valstybinės oro bendrovės "Conviasa" lėktuvui ATR-42, žuvo 15 žmonių, o 36 pavyko išsigelbėti.

14 d. JAV: Los Andžele vykusioje MTV videomozikos apdovanojimų teikimo ceremonijoje triumfavo Lady Gaga, susišlavusi net aštuonis prizus, įskaitant apdovanojimą, skiriamą geriausiam metų atlikėjui, ir apdovanojimą už geriausią vaizdo klipą ("Bad Romance"). Iš viso ekscentriškoji dainininkė buvo nominuota 13-oje kategorijų.

Didžioji Britanija: dainininkui George'ui Michaelui buvo skirta aštuonių savaičių laisvės atėmimo bausmė už tai, kad liepos mėnesį vairavo prisirūkęs marihuanos ir automobiliu rėžėsi į parduotuvę Londone.

Iranas: iš kalėjimo už užstatą buvo paleista ir į gimtinę išvyko amerikietė Sarah Shourd, kuri kartu su dar dviem žygeiviais kaltinama šnipinėjimu. Trys jauni amerikiečiai buvo sulaikyti 2009 metų liepos 31 dieną, kai įžengė į Irano teritoriją per turistinį žygį kalnuose Irako šiauriniame Kurdistano regione. Jų teismas paskirtas 2011 metų vasario 6 dieną.

Ukraina: generalinė prokuratūra pranešė nustačiusi, kad įsakymą nužudyti žurnalistą Georgijų Gongadzę buvusiam savo pavaldiniui Oleksijui Pukačiui prieš dešimt metų davė tuometis vidaus reikalų ministras Jurijus Kravčenka.

Prancūzija: įstatymų leidėjai per paskutinį balsavimą pritarė draudimui dėvėti veidą dengiančias musulmoniškas skraistes visose viešose vietose. Tačiau Konstitucinis Teismas per pusmetį gali atšaukti šį sprendimą jam dar neįsigaliojus.

16 d. Didžioji Britanija: popiežius Benediktas XVI Škotijos sostinėje Edinburge pradėjo pirmąjį oficialų keturių dienų vizitą Didžiojoje Britanijoje, kurį temdė tebetvyranti įtampa dėl kunigų pedofilijos skandalų ir Anglikonų Bendrijos priešiškumas.

18 d. Afganistanas: šalyje vyko antrieji parlamento rinkimai po 2001 metais prasidėjusios JAV vadovaujamų pajėgų invazijos, per kurią buvo nuverstas Talibano režimas. Per rinkimus smurto išpuolių buvo užfiksuota daugiau negu per pernai vykusius prezidento rinkimus, tačiau žuvo arba buvo sužeisti gerokai mažiau žmonių. Galutiniai balsavimo rezultatai buvo paskelbti tik lapkričio pabaigoje, nes buvo tiriama daugybė klastojimo atvejų. Galiausiai beveik ketvirtadalis balsų buvo pripažinti negaliojančiais, o 24 laimėję politikai - diskvalifikuoti.

Slovakija: šalyje vykęs referendumas dėl parlamento deputatų skaičiaus sumažinimo trečdaliu ir jų neliečiamybės apribojimo buvo pripažintas negaliojančiu dėl per mažo aktyvumo.

Vokietija: virš aerodromo netoli Varngau miesto Bavarijoje per aviacijos šventę susidūrus dviem lėktuvams, žuvo vieno jų lakūnas. Antrasis lėktuvas užsidegė, bet lakūnas sugebėjo jį nutupdyti avariniu būdu.

19 d. Švedija: šalyje vyko visuotiniai rinkimai, kuriuose daugiausiai balsų surinko premjero Fredriko Reinfeldto keturių partijų centro dešiniųjų koalicija. Tačiau ji neužsitikrino daugumos parlamente, į kurį pirmą kartą pavyko prasimušti kraštutiniams dešiniesiems. Spalio 5 dieną F.Reinfeldtas pristatė parlamentui mažumos vyriausybę.

Vokietija: pietvakariniame Leracho mieste 41 metų teisininkė surengė kruvinas žudynes, nusinešusias iš viso keturių žmonių gyvybes. Iš pradžių ji savo bute nužudė vyrą ir sūnų, po to nubėgo į kitapus gatvės esančią ligoninę, kur nužudė sanitarą. Atvykus policijos pareigūnams įvyko susišaudymas, per kurį moteris žuvo.

Irakas: sostinėje Bagdade beveik vienu metu skirtinguose rajonuose detonavus dviem sprogmenų prikrautiems automobiliams, žuvo mažiausiai 31 žmogus, o dar 111 buvo sužeisti.

Tadžikistanas: rytiniame Rašto rajone esančioje Kamarobo tarpukalnėje per kovotojų surengtą apšaudymą iš granatsvaidžių ir kulkosvaidžių žuvo 23 kariai, tarp jų keli šalies Gynybos ministerijos ir Nacionalinės gvardijos karininkai.

Didžioji Britanija: baigdamas pirmąjį apaštališkąjį vizitą Britanijoje popiežius Benedikas XVI paskelbė palaimintuoju į katalikybę atsivertusį anglikonų dvasininką Johną Henry Newmaną. Mišiose Birmingamo mieste, per kurias buvo beatifikuotas anglų kardinolas, dalyvavo apie 55 tūkst. žmonių.

Turkija: keli tūkstančiai krikščionių armėnų dalyvavo pamaldose Turkijos rytuose, Akdamaro saloje Vano ežere, esančioje istorinėje Šv.Kryžiaus cerkvėje. Tai įvyko pirmą kartą nuo 1915 metų, kai po masinių žudynių ir trėmimų jų bendruomenė buvo išstumta iš šio regiono. Ši X amžiuje pastatyta cerkvė yra vienas iš nedaugelio Turkijoje išlikusių armėnų kultūros paminklų.

Didžioji Britanija-Prancūzija: prancūzas Philippe'as Croizonas, kuris dėl elektros smūgio neteko rankų ir kojų, sėkmingai perplaukė Lamanšo sąsiaurį. Žygis netruko nė 14 valandų, nors iš pradžių jis planavo įveikti šį nuotolį tik per parą. 42 metų vyras plaukė su specialiais plaukmenimis, pritvirtintais prie kojų protezų. Jis taip pat yrėsi rankų bigėmis, o kvėpavo per vamzdelį.

20 d. Indija: centrinėje Madhja Pradešo valstijoje prekiniam sąstatui įsirėžus į keleivinį traukinį, žuvo mažiausiai 21 žmogus, o dar daugiau kaip 50 buvo sužeisti.

21 d. Afganistanas: šalies pietuose sudužus NATO sraigtasparniui, žuvo devyni amerikiečių kariai. Po šio incidento nuo metų pradžios Afganistane žuvusių karių skaičius padidėjo iki 529 - tai rekordinis aukų skaičius nuo pat konflikto pradžios.

22 d. Iranas: šiaurės vakariniame Mahabado mieste per karinį paradą sprogus bombai, dešimt žmonių žuvo, o dar daugiau kaip 50 nukentėjo. Vietos pareigūnai dėl išpuolio apkaltino kovotojus.

23 d. JAV: Virdžinijos valstijoje pirmą kartą nuo 1912 metų įvykdyta mirties bausmė moteriai - mirtina vaistų injekcija buvo suleista už savo vyro ir posūnio nužudymą nuteistai 41 metų Teresai Lewis. Prieš šią egzekuciją pastarąjį kartą JAV mirties bausmė moteriai buvo įvykdyta Teksase 2005-aisiais.

Kolumbija: per karinę operaciją nukautas vienas iš Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC) sukilėlių vadų Victoras Julio Suarezas Rojasas, dar žinomas kaip "Mono Jojoy".

JAV: Niujorko teismas skyrė pakistaniečių mokslininkei 38 metų Aafiai Siddiqui 86 metus kalėjimo už pasikėsinimą nužudyti amerikiečių karininkus Afganistane. Vasarį ši neurobiologė, kurią JAV žiniasklaida praminė ponia "Al Qaeda", buvo pripažinta kalta dėl mėginimo nužudyti kelis Afganistane dislokuotus JAV karius.

24 d. Rusija: eidamas 73-čius metus Maskvoje mirė buvęs Sovietų Sąjungos viceprezidentas Genadijus Janajevas, vienas 1991 metų rugpjūčio pučo prieš tuometį šalies lyderį Michailą Gorbačiovą organizatorių.

25 d. Didžioji Britanija: naujuoju opozicinės Leiboristų partijos lyderiu išrinktas buvęs energetikos ir klimato kaitos sekretorius Edas Milibandas, kuris per itin atkaklias varžybas dėl šio posto įveikė savo vyresnįjį brolį Davidą. Buvęs užsienio reikalų sekretorius D.Milibandas rugsėjo 29 dieną paskelbė, jog traukiasi iš didžiosios politikos.

26 d. Vokietija: greitkelyje netoli Berlyno į avariją patekus iš Ispanijos grįžtančiam lenkų turistų autobusui, trylika žmonių žuvo, 19 buvo sunkiai sužeisti, o dar 20 keleivių patyrė lengvesnius sužeidimus. Autobusas susidūrė su į greitkelį įsukusiu mersedesu ir visa jėga rėžėsi į tilto atramą.

JAV: Pentagonas, siekdamas užkirsti kelią slaptos informacijos paviešinimui, įsigijo ir sudegino visą amerikiečių atsargos pulkininko leitenanto Anthony Shafferio atsiminimų knygos apie Afganistano kampaniją "Operacija "Tamsioji širdis" (Operation Dark Heart) tiražą - 9 500 egzempliorių.

JAV: sulaukusi garbingo 100 metų jubiliejaus savo namuose Los Andžele mirė aktorė Gloria Stuart, kuri režisieriaus Jameso Camerono romantinėje dramoje "Titanikas" (Titanic) įkūnijo Kate Winslet heroję Rouz senatvėje. Už antraplanį vaidmenį šioje juostoje ji buvo nominuota "Oskarui" ir tapo vyriausia aktore kino istorijoje, nominuota šiam JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimui.

27 d. Šiaurės Korėja: pasiligojęs Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-Ilas (Kim Čen Iras) būsimu jo įpėdiniu laikomam jauniausiam sūnui Kim Jong-Unuis (Kim Čen Unui) suteikė keturių žvaigždučių generolo laipsnį. Jau kitą dieną jis taip pat buvo paskirtas į kelis įtakingus postus valdančiojoje partijoje.

Venesuela: populisto Hugo Chavezo partija per rinkimus laimėjo daugumą vietų parlamente, tačiau sėkmingas opozicijos pasirodymas užkirto jai kelią užsitikrinti pakankamai balsų, kad galėtų toliau lengvai tęsti prezidento "socialistinės revoliucijos" reformas.

28 d. Rusija: prezidentas Dmitrijus Medvedevas atleido 18 metų Maskvai vadovavusį merą Jurijų Lužkovą, nurodęs, jog šis prarado jo pasitikėjimą.

JAV: Niujorke sulaukęs 88-erių metų mirė kino režisierius Arthuras Pennas, kurį bene labiausiai išgarsino 1967 metais sukurta juosta "Boni ir Klaidas" (Bonnie and Clyde).

Egiptas: Kairo teismas skyrė švelnesnę - 15 metų laisvės atėmimo - bausmę turtingam Egipto verslininkui, kuris prieš dvejus metus Dubajuje užsakė buvusios savo meilužės, libanietės popmuzikos žvaigždės Suzanne Tamim, nužudymą. Anksčiau teismas verslininką Hishamą Talaatą Moustafą už šį nusikaltimą buvo nuteisęs myriop.

29 d. Vokietija: šalis baigė mokėti reparacijas už Pirmąjį pasaulinį karą.

30 d. Ekvadoras: per susirėmimus tarp prezidentui Rafaeliui Correa lojalių vyriausybės pajėgų ir maištą pradėjusių policijos pareigūnų, kuriuos papiktino planai panaikinti jiems priemokas prie atlyginimų, žuvo du žmonės ir apie 50 buvo sužeisti. R.Correa pareiškė, jog šie neramumai buvo opozicinių jėgų mėginimas įvykdyti perversmą.

JAV: sulaukęs 85 metų mirė aktorius Tony Curtisas, geriausiai žinomas dėl vaidmens filme "Džiaze tik merginos" (Some Like It Hot), kuriame jis buvo Marilyn Monroe (Merilin Monro) partneris.

Indija: Alahabado aukštesnysis teismas nusprendė, kad ginčijama Ajodhjos mieste esančios šventvietės teritorija, į kurią pretenduoja musulmonai ir hinduistai, turi būti padalyta tarp šių religinių bendruomenių.