Pranešama, kad šiuo metu didžiausia grėsmė yra galimas smegenų tinimas, todėl norint palengvinti padėtį politikei buvo pašalinta dalelė kaukolės. Manoma, kad situacija stabilizuosis per mėnesį.

„Ji negali atmerkti akių ir dėl kvėpavimo vamzdelių negali kalbėti, tačiau ji gali judinti rankas, o tai rodo gana gerą smegenų veiklą", - pasakojo Arizonos universitetinės ligoninės Traumų skyriaus vadovas Peteris Rhee.

Kulka pataikė į kairiąją galvos pusę, o šioje galvos pusėje esančios smegenys kontroliuoja kalbą ir paprasčiausius veiksmus: „Faktas, kad G. Giffors gali atsakinėti yra labai geras ženklas", - sakė Arizonos universitetinės ligoninės neurochirurgas Michaelas LeMole.

Anksčiau buvo pranešama, kad ligoninės palatoje gulinti G. Giffords atgavo sąmonę ir pažino šalia esantį vyrą Marką Kelly.

Pasak televizijos kompanijos „Fox“, G. Giffords „atgavo sąmonę, pasikalbėjo su palatoje esančiais žmonėmis ir pasveikino vyrą“.

Į 40-metę Demokratų partijos politikę buvo šauta per susitikimą Arizonos valstijoje, Tucsono mieste.

Policijos duomenimis, iš viso per apšaudymą nukentėjo 13 žmonių, iš kurių 6 nuo sužeidimų mirė. Tarp mirusiųjų yra devynerių metų mergaitė ir federalinis teisėjas. Naujienų agentūra Associated Press praneša, jog tarp žuvusiųjų yra ir vienas G. Giffords padėjėjas.

JAV žiniasklaida praneša, jog įtariamasis yra 22-ejų metų Arizonos gyventojas Jaredas Loughneris, kuris po apšaudymo buvo suimtas.

Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad jis internete skelbdavo padrikas, pykčio kupinas žinutes, kuriose kritikuodavo vyriausybę. Pareigūnai taip pat nurodė, kad šis vyras mėgino užsirašyti į armiją, tačiau jo prašymas buvo atmestas.

Vaizdo įrašų portale „YouTube" esančioje J. Loughnerio paskyroje nurodoma, kad jo mėgstamos knygos yra Karlo Markso ir Friedricho Engelso „Komunistų partijos manifestas" bei Adolfo Hitlerio „Mano kova".

Vienas J. Loughnerio kaimynas pasakojo, kad jaunuolis gyveno su tėvais ir buvo uždaro būdo. Vyras sakė dažnai jį matydavęs vedžiojantį šunį, dažniausiai vilkintį džemperį su gobtuvu ir besiklausantį muzikos grotuvu „iPod".

J. Loughnerio paskyroje socialiniame tinkle „MySpace" nurodoma, kad jis baigė vidurinę mokyklą Tusone, taip pat mokėsi koledže. Apie jo darbovietę neužsimenama.

Buvęs jo klasės draugas 22 metų Grantas Wiensas sakė, jog jam susidaręs įspūdis, kad J. Loughneris „gyvenime tiesiog plaukia pasroviui" ir „rūpinasi savais reikalais".

„Jis rūkė žolę, bet nežinau, ar reguliariai. Jis taip pat nebuvo labai linkęs į religiją", - pasakojo G. Wiensas.

Vietos policija teigia ieškanti galimo nusikaltimo bendrininko.

„Mes nesame tikri, kad jis veikė vienas", - sakė vietos šerifas Clarence Dupnikas.

G. Giffords į kongresą buvo išrinkta kaip Demokratų partijos narė prieš trejus metus.

Į kongresmenės gyvybę pasikėsinta per atvirą susitikimą su gyventojais, kurį pati politikė vadindavo „Kongresas jūsų gatvėje".

Žudynių liudininkas Steven Rayle pasakojo, jog kad išsigelbėtų, apsimętė esąs negyvas: „Aš praėjau stalą, prie kurio kongresmenė stovėjo ir kalbėjo su keletu žmonių. Paskui pažvelgiau ir pamačiau, kaip vyras šauna jai į galvą", - pasakojo liudininkas.

„Tada jis pradėjo šaudyti be paliovos, tą akimirką aš staiga griuvau. Viskas truko gal 12-15 sekundžių. Kai jis priėjo, aš gulėjau ant žemės ir apsimečiau esąs nušautas", - pridūrė S. Rayle.

Šaulys buvo nuginkluotas kelių vietoje buvusių žmonių.

Reaguodamas į įvykį užuojautą pareiškė JAV prezidentas Barackas Obama. Šalies vadovas taip pat paprašė, kad tyrimą prižiūrėtų FTB vadovas Robertas Muelleris.

G. Giffords yra ištekėjusi už astronauto Marko Kelly. Jis dirbo keliuose Kongreso komitetuose, įskaitant ir tuos, kurie kuravo gynybos bei užsienio politikos sritis. Ji taip pat yra demokratų centristų grupuotės „Mėlynasis šuo" narė.

Vietos demokratų lyderis Jeffas Rogersas teigia, jog G. Giffords buvo kylanti politikos žvaigždė, buvo tikimasi, kad Arizonoje ji laimės rinkimus į Senatą.

Ji labai nuvylė Arizonos konservatorius, kai parėmė B. Obamos sveikatos apsaugos reformą.