Tiesa, dar dvi savaites jis liks pareigose, kad tinkamai perduotų darbus. Artimas JK ministro pirmininko D. Camerono bendražygis J. Hillas buvo už JK pasilikimą ES.

Susitikimas dėl Brexit

Po referendumo Britanijoje šešių ES įkūrusių valstybių lyderiai susitiko Berlyne aptarti Britanijos pasitraukimo iš ES strategijos bei šio proceso tempo.

„Britai nusprendė, kad nori išstoti iš Europos Sąjungos, tad nėra prasmės laukti ki spalio ir tik tada tartis dėl jų pasitraukimo sąlygų“, – sakė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude‘as Junckeris.

Jis teigė, kad atsiskyrimas nėra „draugiškos skyrybos“ ir pridūrė – „ir tai nebuvo karštas meilės romanas“.

Iš pareigų besitraukiantis Britanijos premjeras D. Cameronas (iki referendumo pasisakęs už tai, kad šalis liktų ES) dėl derybų patirs dar daugiau spaudimo.

Europos Sąjungą įsteigusios šalys nori, kad Didžioji Britanija išstojimo iš Bendrijos procesą pradėtų „kaip galima greičiau“, kad blokas neįstrigtų „nežinomybės būsenoje“, šeštadienį pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris.

Šešios ES šalys šalys-steigėjos šeštadienį pareiškė norinčios, kad Britanija pasitraukimo iš Bendrijos procesą pradėtų „kaip galima greičiau“, o Prancūzija pabrėžė, kad naujas JK ministras pirmininkas turi būti išrinktas nedelsiant.

„Mes sutariame, kad šis procesas privalo prasidėti kaip galima greičiau, kad neįstrigtume ilgai trunkančioje nežinomybės būsenoje, o galėtume sutelkti visą dėmesį į Europos ateitį ir dirbti ta linkme“, – sakė F.-W. Steinmeieris.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault pareiškė, kad labai svarbų, jog britų premjeras Davidas Cameronas, paskelbęs apie planus atsistatydinti spalį, kaip galimų greičiau užleistų postą naujam premjerui, kuris vadovautų šaliai pereinamuoju laikotarpiu.

„Turi būti paskirtas naujas ministras pirmininkas, tam užtenka kelių dienų“, – žurnalistams sakė prancūzų ministras.

Paskelbdamas apie savo ketinimą atsistatydinti D. Cameronas pareiškė, kad jo įpėdinis turės vesti derybas dėl išstojimo pagal Lisabonos sutarties 50-ojo straipsnio nuostatas, kuriose nurodomas dvejų metų išstojimo laikotarpis.

Tačiau ir F.-W.Steinmeieris, ir J.-M.Ayrault, taip pat jų kolegos, Nyderlandų Bertas Koendersas, Italijos Paolo Gentiloni, Belgijos Didier Reyndersas ir Liuksemburgo Jeanas Asselborną Vokietijos sostinėje pabrėžė, kad laikas šiuo atveju vaidina svarbiausią vaidmenį.

„Mes suprantame ir gerbiame referendumo rezultatą ir suprantame, kad Britanija dabar visą dėmesį yra sutelkusi į Britaniją, – sakė kolegų apsuptas F.-W.Steinmeieris. – Tačiau Londonas yra atsakingas ne tik už Britaniją. Dabar mums turi būti leista sutelkti visą dėmesį į Europos ateitį, vadinasi, po Britanijos priimto spendimo turi būti pradėtas derybų procesas dėl Britanijos pasitraukimo.“

Dėl „Brexit“ balsavimo pasaulinėse finansų rinkose kilus panikai, tarptautinė reitingų agentūra „Moody`s“ pablogino Britanijos kredito reitingo perspektyvą iki neigiamos, tvirtindama, kad balsavimas pasitraukti iš Europos Sąjungos gali pabloginti ekonomikos perspektyvas.

Po tokio sukrečiančo balsavimo Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as buvo raginančiųjų reformuoti ES priekyje, kad ji išgyventų po skyrybų su Britanija.

Berlyne Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris priims savo kolegas Jeaną-Marcą Ayrault iš Prancūzijos, Bertą Koendersą iš Olandijos, Paolo Gentiloni iš Italijos, Didier Reyndersą iš Belgijos, Jeaną Asselborną iš Liuksemburgo šešiašalėms deryboms „aktualiais Europos politiniais reikalais“, sakoma Vokietijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

EK pirmininkas J.-C.Junckeris pasirengęs skirti kitą britų komisarą

ES Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris yra pasirengęs skirti naują Britanijos komisarą, kai finansų tarnybos vadovas Jonathanas Hillas atsistatydino po referendumo, kuriuo remdamasi Britanija turėtų trauktis iš Bendrijos, sakoma šeštadienį paskelbtame EK pranešime.

Atsistatydinusio iš savo posto J. Hillo portfelis kol kas teks Valdžiui Dombrovskiui, kuris EK yra atsakingas už euro reikalus, nurodė J.-C. Junckeris minėtame pranešime,

„Pirmininkas Junckeris yra pasirengęs nedelsiant aptarti su Britanijos ministru pirmininku potencialių asmenų pavardes į Jungtinės Karalystės komisaro postą taip pat galimo portfelio priskyrimą“, – sakoma EK pranešime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1059)