Per telefoninį pokalbį, apie kurį suskubo pranešti Rusijos užsienio reikalų ministerija, diplomatinių institucijų vadovai, be kita ko, aptarė ir neatidėliotiną klausimą, ar JAV neketina atsisakyti grasinimų nutraukti santykius su Rusija.

JAV valstybės departamento atstovas Markas Toneris patvirtino, kad toks telefoninis pokalbis iš tiesų vyko ir ėmėsi teisinti aukščiausiu lygiu palaikomus santykius. „Iš tikrųjų buvo kalbamasi apie Sirijoje susiklosčiusią situaciją. Esu įsitikinęs, kad valstybės sekretorius J. Kerry elgtųsi neatsakingai, jei nemėgintų aptarti to, kas dedasi Sirijoje, ir neišreikštų susirūpinimo dėl įvykių toje šalyje“, – sakė M. Toneris.

M. Toneriui teko atlaikyti reporterių spaudimą, pademonstruotą mėginant išsiaiškinti, kokiu mastu buvo atnaujinti santykiai. „Rusams jūs šnekate viena, o tada kardinaliai keičiate nuomonę ir nesilaikote duoto žodžio“, – pareiškė „Associated Press“ reporteris Mattas Lee.

M. Toneris paaiškino, kad santykių nutraukimas siejasi tik su diplomatiniu mechanizmu, kurio pagrindu turėtų būti nutraukti kariniai veiksmai Sirijos teritorijoje. Tačiau Sirijoje susiklosčiusios situacijos aptarimas, toks kaip neseniai įvyko tarp J. Kerry ir S. Lavrovo, yra galimas: šiaip ar taip abu diplomatiniai pareigūnai palaiko nuolatinius ryšius kone viso kruvinojo pilietinio karo metu.

„Būtent šis dvišalis ryšys buvo laikinai nutrūkęs, bet mes jokiu būdu neignoruosime to, kas vyksta Sirijoje“, – sako M. Toneris.

Pirmadienį, spalio 3 d., JAV valstybės departamentas pranešė apie derybų su Rusija nutraukimą. Tai įvyko po to, kai Rusijos ir Sirijos oro pajėgos pradėjo beatodairišką Alepo bombardavimą.

„Priimti tokį sprendimą buvo nelengva“, – tada sakė JAV valstybės departamento atstovas Johnas Kirby.

JAV taip pat atsisakė planų, susijusių su žvalgybinės informacijos mainais kovojant su „Islamo valstybe“ ir „al-Qaedos“ padaliniu „An-Nusra“.

Respublikonai, kaip antai Arizonos senatorius Johnas McCainas, ir toliau ragina imtis karinių veiksmų prieš Sirijos vyriausybę, tačiau oficialūs JAV pareigūnai perspėja, kad pasikeitus valdžiai Damaske gali sustiprėti ekstremistiškai nusiteikusios sunitų grupuotės, o tada šalyje kils dar didesnių neramumų.