Zhao Xiyongas (Džao Sijongas), nuo 2010 metų sėkmingai apsimetinėjęs Kinijos valstybinės tyrimų tarnybos vadovu ir ėjęs viceministro pareigas, tebuvo apsukrus apgavikas, mulkinęs šalies valdžią.

Net kelerius metus kinas puikiai apsimetinėjo įtakingu valdžios pareigūnu iš Pekino, o jam pagal rangą pavaldūs pareigūnai Kinijos pietvakarinėje Junanio provincijoje net pagalvoti negalėjo, kad čia kažkas gali būti ne taip.

Šiam kinui buvo patikėta sakyti kalbas itin svarbiose konferencijoje, jis visada per pokylius išdidžiai sėdėdavo greta pačių įtakingiausiųjų, spausdavo rankas nuolankiems vietos pareigūnams.

Apsimetėlis dažnai leisdavosi į turus po minėtąją provinciją, kur rėždavo tuščias, tačiau retorinėmis figūromis grūste prigrūstas kalbas, nesipriešino prabangiai sutinkamas vietos komunistų partijos vyresniųjų.

Vietos radijo stotis, kaip ir pridera, išsamiai nušvietė jo apsilankymą daržovių ūkyje, esančiame prie Jusi miesto, kur ZH. Xiyongas susitiko su šalies žemės ūkio sektoriaus valdininkais ir vadovavo 89 narių delegacijos ekskursijai po sausros nuniokotas teritorijas.

„Šalies valdžia privalo deramai išnaudoti šalies ekonomikos privalumus, aktyviai mokytis iš kitų klaidų, ieškoti naujų galimybių, kurios apimtų tiek mokslininkų tyrimus, tiek gamybą, tiek rinkodarą“, - apie viską, o tuo pačiu apie nieką kalbėjo apsimetėlis, o jo tuščiažodžiavimą lydėjo entuziastingi aplodismentai.

Apskrito veido ir plačios šypsenos kinas, dažnai iš rankų nepaleisdavęs smilkstančios cigaretės, apie politiką žinojo tikrai daug. Pavyzdžiui, vienoje kalboje jis gyrė „Junnei“ automobilių variklių gamintoją kaip vieną iš labiausiai Europoje mylimų prekės ženklų ir tikino, jog jau 2013 metų sausį bendrovei pavyks atidaryti savo padalinį Jungtinėje Karalystėje.

Atrodo, kad apsimetėlis politikas lazdą perlenkė praeitą lapkritį, Junanio sostinėje Kunminge vykusios konferencijos svečiams pareiškęs, jog šalies valdžia pritarė siūlymui paskelbti naują laisvosios prekybos zoną, kuri padėtų paskatinti miesto ekonomiką.

„Kunmingas, kaip svarbiausias šios strategijos miestas, gaus didžiausią pramonės ir ekonomikos skatinimo paketą. Labai tikiuosi, kad vietos valdžia ir partija svetingai sutiks mieste norinčias investuoti bendroves“, - porino apsimetėlis politikas.

Visai netikėtai pačiam sotų gyvenimą pamėgusiam sukčiui, jo kalbos citatas pasigavo vietos laikraščiai. Kinijos valstybės tarybą (arba tiesiog vyriausybę) tiesiog užtvindė užklausos, ar tai, ką žada šis viceministras, yra tiesa.

Kovo 8-ąją dieną Kinijos ministrų kabinetas išplatino vienareikšmišką atsakymą.

„Neseniai gavome informacijos, jog Zh. Xiyongas apsimeta Kinijos valstybinės tyrimų tarnybos vadovu ir šalies viceministru. Pranešame, kad jis Kinijos vyriausybei nedirba ir niekada tyrimų komandos sudėtyje nebuvo pasiųstas į Junanio provinciją“, - teigia Kinijos vyriausybės parengtame pranešime.

Kur šuo metu yra net kelerius metus įtakingu politikos veikėju apsimetinėjęs vyras, nežinoma. Taip pat nežinia, kokia šio vyro tikroji tapatybė.

Jeigu bus rastas, jam gresia nuo trejų iki dešimties metų nelaisvės.

„Savo oficialias pareigas jis vykdė be sekretoriaus pagalbos, pats organizavo renginius, rašė ir sakė kalbas, vykdė socialinę veiklą, rašėsi garbės knygose ir kirpo atidarymo kaspinus, jis lengvai apmulkino Kinijos vyriausybę ir provincijos pareigūnus. Jis praktiškai nieko nesiskiria nuo tikro valdininko!“, - teigiama viename internete paskelbtame temos komentare.