Politikos lyderiai skundėsi, kad nauji parlamento rinkimai nebuvo surengti po to, kai vasarį buvo nuverstas prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius ir kad daugelis jo šalininkų liko Aukščiausioje Radoje bei trikdo jos darbą.

Nacionalistinė partija „Svoboda“ („Laisvė“) ir buvusio sunkiasvorių bokso pasaulio čempiono Vitalijaus Klyčko vadovaujama partija UDAR paskelbė paliekančios koaliciją, kuri sudarė daugumą parlamente.

„Atsižvelgdama į tai, kad parlamentas nenusiteikęs konstruktyviai dirbti ir vykdyti ukrainiečių tautos valią, Vitalijaus Klyčko vadovaujamos partijos UDAR frakcija traukiasi iš koalicijos“, - paaiškino šios frakcijos lyderis Vitalijus Kovalčukas.

Pagal Ukrainos konstituciją parlamentas turi per 30 dienų mėginti suformuoti naują koaliciją. Jeigu tai nepavyksta, prezidentas gali paleisti parlamentą ir paskelbti pirmalaikius rinkimus.

Ukrainos vyriausybė siekia uždrausti Komunistų partiją

Teismas Kijeve ketvirtadienį svarsto vyriausybės prašymą uždrausti Ukrainos komunistų partiją.

Teisingumo ministerija teigia, jog ši partija turėtų būti uždrausta, nes rėmė prorusiškus sukilėlius, šalies rytuose kovojančius su vyriausybinėmis pajėgomis.

Liepos 8 dieną pateiktuose dokumentuose ministerija kaltina šią partiją padėjus remti sukilėlius, taip pat ir pinigais bei ginklais, be to, rėmus ginčijamus nepriklausomybės referendumus rytiniuose regionuose.

Tuo tarpu parlamento pirmininkas Oleksandras Turčynovas ketvirtadienį paskelbė, kad komunistų grupė parlamente išformuojama, nes frakcijai nebepakanka jos narių. Tai jis galėjo padaryti dėl antradienį priimto įstatymo.

Komunistų delegacijos vadovas Petro Symonenka sakė, kad taip „trypiama valia“ tų, kurie balsavo už partiją.