Naujasis EP vadovas pakeis dvi kadencijas Parlamentui vadovavusį Martiną Schulzą.

Martinas Schulzas

Kodėl rinkimai vyksta dabar?

Nors europarlamentarai renkami penkeriems metams, Parlamento pirmininko, jo pavaduotojų ir kvestorių kadencija yra dveji su puse metų, todėl rinkimai vyksta dukart – EP kadencijos pradžioje ir jai įpusėjus.

Kas gali kandidatuoti į pirmininkus?

Kandidatuoti gali bet kuris europarlamentaras, jei jo kandidatūrą siūlo frakcija arba ne mažiau kaip 5 proc. visų EP narių, t. y. ne mažiau kaip 38 nariai.

EP pirmininko rinkimuose norą dalyvauti išreiškė septyni kandidatai:

Eleonora Forenza (Europos vieningųjų kairiųjų jungtinė frakcija/Šiaurės šalių žalieji kairieji, Italija), Jean Lambert (Žaliųjų frakcija/Europos laisvasis aljansas, Jungtinė Karalystė), Gianni Pittella (Socialistai ir demokratai, Italija), Laurenţiu Rebega („Tautų ir laisvių Europa“, Rumunija), Helga Stevens (Europos konservatoriai ir reformistai, Belgija), Antonio Tajani (Europos liaudies partija, Italija), Guy Verhofstadt (Liberalai ir demokratai, Belgija).

Kaip renkamas EP pirmininkas

Piernicola Pedicini („Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europa“, Italija) atsiėmė kandidatūrą sausio 11 d.

Kaip renkamas EP pirmininkas?

Rinkimai vyksta slaptu balsavimu. Europarlamentarai biuletenyje pažymi to kandidato į pirmininkus pavardę, už kurį balsuoja. Slapto balsavimo balsus skaičiuoja 8 europarlamentarų balsų skaičiavimo grupė.

Jeigu po trijų balsavimų nei vienas kandidatas nesurenka absoliučios balsavusiųjų daugumos (50 proc. + 1 balsas), per ketvirtą balsavimą balsuojama tik dėl dviejų trečiojo balsavimo metu daugiausiai balsų surinkusių narių. Sugadinti ar nepažymėti biuleteniai neskaičiuojami.

Išrinktu laikomas daugiausia balsų surinkęs kandidatas. Balsams pasidalijus po lygiai, išrinktu laikomas vyresnis pagal amžių kandidatas.

EP pirmininko rinkimai prasidės sausio 17 dieną, antradienį, 10 val. Lietuvos laiku.
Kandidatų į EP pirmininkus debatai

Kokios yra EP pirmininko galios?

EP pirmininkas vadovauja Parlamento ir jo organų (Biuro ir Pirmininkų sueigos) veiklai ir per plenarinius posėdžius vykstančioms diskusijoms.

Jis prižiūri, kad būtų laikomasi EP darbo tvarkos taisyklių, užtikrina sklandžią šios institucijos ir jos organų veiklą, palaiko EP išorės ryšius, išsako EP nuomonę Europos Vadovų Tarybos susitikimuose, pasirašo teisės aktus, priimtus pagal įprastą teisėkūros procedūrą, ir ES biudžetą.

Kaip renkami EP pirmininko pavaduotojai ir koks jų vaidmuo?

Po EP pirmininko vienu balsavimu renkami 14 Parlamento pirmininko pavaduotojų. Per pirmą balsavimą išrinktais laikomi ne daugiau kaip keturiolika kandidatų, surinkusių absoliučią balsavusiųjų daugumą, atsižvelgiant į jų eiliškumą pagal surinktų balsų skaičių.

Jei išrinktų kandidatų skaičius yra mažesnis negu numatytų vietų skaičius, tokia pačia tvarka vyksta antras balsavimas likusioms vietoms užimti.

Europos Parlamentas

Jei reikalingas trečias balsavimas, į likusias vietas išrenkami daugiausiai balsų surinkę kandidatai. Balsams pasidalijus po lygiai, išrinktais laikomi vyriausi pagal amžių kandidatai.

Pirmininko pavaduotojai yra Biuro nariai. Jie pirmininkauja plenariniams posėdžiams, jei posėdyje nedalyvauja EP pirmininkas. Trys pirmininko pavaduotojai yra nuolatiniai taikinimo komiteto nariais. EP pirmininkas taip pat gali pavesti vienam iš pavaduotojų savo pareigas.

Kas yra kvestoriai ir kokios jų funkcijos?

Po Parlamento pirmininko pavaduotojų rinkimų Parlamentas renka penkis kvestorius.

Šie rinkimai vyksta ta pačia tvarka kaip ir Parlamento pirmininko pavaduotojų rinkimai.

Kvestoriai atsako už tiesiogiai su Parlamento nariais susijusius administracinius ir finansinius klausimus.