Pranešama, kad tai galėjo būti teroro išpuolis, o taikinys buvo policijos autobusas. Naujausiais duomenimis, sprogimo metu žuvo mažiausiai 11 žmonių, patvirtino Stambulo pareigūnai, dar 37 sužeisti, tačiau informacija apie nukentėjusius vis dar kinta.

Stambulo centre antradienį driokstelėjęs sprogimas nusinešė 11 žmonių, iš jų septynių policininkų gyvybes, pranešė gubernatorius.Dar keturi žuvę asmenys - civiliai.

„Septyni policininkai ir keturi piliečiai neteko gyvybių“, – Vasipas Sahinas sakė žurnalistams įvykio vietoje ir pridūrė, jog dar 37 žmonės buvo sužeisti.

Sprogmuo susprogdintas tuomet, kai pro stotelę važiavo Turkijos policijos autobusas.

Į įvykio vietą išsiųsti keli greitosios pagalbos automobiliai.

Sprogimas įvyko rytinio piko metu. BBC skelbia, kad sprogimą lydėjo ir šūviai. Kol kas atsakomybės už ataką niekas neprisiėmė.

Pranešimuose sakoma, kad sprogimas nugriaudėjo šalia Vezedžilero metropoliteno stoties, esančios netoli svarbių senamiesčio objektų, tokių kaip Suleimanijos mečetė.

Ta metropoliteno stotis dėl visa pikta buvo uždarytaю

Nuotraukose matėsi du policijos autobusai, iš kurių vienas buvo smarkiai sulamdytas, ir keli lengvieji automobiliai, o aplinkinių parduotuvių vitrinos buvo išdaužytos sprogimo bangos.

Televizijos reportažuose matėsi išminuotojai, tikrinantys įvykio vietą, įtardami, kad ten galėjo būti padėta kita bomba. Pranešimuose sakoma, kad ekspertai atliko bent vieną valdomą sprogdinimą.

Netoliese esančiame Stambulo universitete buvo atšaukti suplanuoti egzaminai.

Pranešimuose sakoma, kad įvykio vietoje buvo girdimi šūviai, o nuotraukose matėsi policininkai, dėvintys neperšaunamas liemenes ir išsitraukę ginklus.

Sprogimas driokstelėjo prie prabangaus viešbučio „Celal Aga Konagi“, įrengtame puošniame Osmanų imperijos laikų pastate, kuriame dažnai apsistoja užsieniečiai.

Atakų metai

Kol kas neaišku, kas įvykdė išpuolį.

Tačiau nuo šių metų pradžios Turkijoje buvo įvykdyta virtinė atakų, kurios sukrėtė piliečius ir smarkiai sumažino turizmo apimtis.

Anksčiau šiais metais dešimtys žmonių žuvo per du atskirus sprogimus Ankaroje, už kuriuos atsakomybę prisiėmė „Kurdistano laisvės sakalai“ (TAK), radikali grupuotė, atskilusi nuo geriau žinomos, už įstatymo ribų paskelbtos Kurdistano darbininkų partijos (PKK).

Praėjusį mėnesį mažiausiai aštuoni žmonės, tarp jų – kariai, buvo sužeisti sprogus automobilyje padėtai nuotolinio valdymo bombai, kuria buvo taikomasi į kariškių transporto priemonę Stambule. Atsakomybę prisiėmė PKK.

Sausio 12 dieną tuzinas vokiečių turistų žuvo per bombos sprogimą Stambulo turistinio rajono širdyje, dėl kurio kaltinami „Islamo valstybės“ (IS) džihadistai.

Mažiausiai trys izraeliečiai ir iranietis žuvo kovo 19 dieną, per bombos sprogimą Stambulo pagrindinėje parduotuvių gatvėje. Dėl to išpuolio taip pat buvo kaltinama IS.

Tie išpuoliai buvo įvykdyti tokiu metu, kai Turkija kovoja su PKK kovotojais, kurie patys šalies pietryčiuose nužudė šimtus saugumo pajėgų narių.

Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas smerkia išpuolį Stambule

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas smerkia antradienį Stambule įvykdytą išpuolį, kurio metu žuvo 11 žmonių, o dar 36 buvo sužeisti. Išpuolis buvo nukreiptas prieš policijos autobusą. Tarp žuvusiųjų yra septyni policininkai ir keturi civiliai, rašo agentūra "Euronews".

Aplankęs ligoninėje gulinčius sužeistus žmones, iš kurių trys yra kritinės būklės, R. T. Erdoganas sakė: "Mes neskirstome atakų, ar jos buvo nukreiptos prieš civilius, policiją ar apsaugos personalą. Dienos pabaigoje tie, tapę kankiniais, yra žmonės. Šie išpuoliai yra nukreipti prieš žmoniją. (...) Negalime už tai atleisti, neįmanoma atleisti. Todėl ir toliau tęsime kovą su teroristais, nenuilstamai ir nepasiduodant".

Sprogimas nugriaudėjo per rytinį piką tankiai gyvenamo senamiesčio rajono Veznečilero centre, kuris mėgstamas ir turistų. Netoli įvykio vietos yra Stambulo universitetas ir Didysis turgus.

Vyriausybė perspėjo, kad kova bus tęsiama tol, kol PKK bus nugalėta, o kovotojai savo ruožtu grasino tolesniais išpuoliais.

Atakos Turkijos pagrindinėje dalyje sudavė skaudų smūgį turizmo industrijai, o naujo smurto Stambule laikas yra nepalankiausias, koks tik gali būti – prasidedant svarbiam vasaros sezonui.

NATO ir JAV vadovaujamos koalicijos prieš džihadistus narė Turkija, regis, suintensyvino savo operacijas prieš IS Šiaurės Sirijoje, kur ekstremistai kontroliuoja rajonus netoli sienos.

Kai kurie analitikai sako, jog tai dar labiau padidino išpuolių pavojų.

Kol kas dar nepatvirtintose socialiniame tinkle paskelbtose nuotraukose – tai, kas liko iš sprogusios transporto priemonės. Turkijoje smurto proveržių pastaruoju metu padaugėjo dėl įtampos su kurdų separatistais ir konflikto kaimyninėje Sirijoje.

Sprogimas nugriaudėjo ryte, piko valandą, šalia istorinės Bayezit aikštės, kurios apžiūrėti atvyksta daug turistų.

Per sprogimą apgadinti keli automobiliai ir apgriauti šalia esančių pastatų fasadai. Televizijos kanalų užfiksuotuose vaizduose – gatves šalia įvykio vietos šukuojantys policijos pareigūnai.

CNN Tuerk" informacija, stovinčiame automobilyje instaliuota bomba detonuota nuotoliniu valdymu, kai pro šalį važiavo policijos autobusas. Agentūros „Anadolu" duomenimis, po sprogimo regione girdėjosi šūviai. Vienas liudininkas „Reuters" pasakojo apie du policijos automobilius, nukentėjusius per sprogimą. Televizijos stotys rodė ginkluotus policininkus netoli išpuolio vietos.

Vien tik šiais metais Turkijoje jau įvykdyti keli teroro aktai. Per savižudžio ataką Stambule kovą žuvo keturi žmonės. Sausį mirtininkas istoriniame Stambulo centre pražudė dešimt žmonių. Sostinėje Ankaroje kovą savižudžio išpuolis nusinešė 37 gyvybes. Vasarį čia per panašią ataką žuvo 29 žmonės.

Turkijos prezidentas užsiminė, kad sprogdinimą Stambule organizavo kurdų sukilėliai

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį kalbėdamas per televiziją užsiminė, kad uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK) galbūt susijusi su sprogdinimu Stambulo centre, nusinešusiu 11 žmonių gyvybių.

PKK atakuoti didžiuosius miestus, tokius kaip Stambulas, „nėra nieko nauja“, R.T.Erdoganas sakė lankydamas vienoje Stambulo ligoninėje žmones, sužeistus per anksčiau antradienį surengtą išpuolį.